Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Ryan Beck CC flickr

Forten en kastelen rondom Amsterdam

Rondom Amsterdam vind je historische forten en hoffelijke kastelen. Ga op zoek naar je innerlijke ridder, jonkvrouw of struikrover met deze 8 forten en kastelen onder de rook van Amsterdam.

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte

De mystieke buitenpost: Naarden

Afbeelding van toerisme gooi en vecht

Vanuit de lucht lijkt Naarden-Vesting op de vorm van een gigantische sneeuwvlok. Vanwege deze kenmerkende vorm werd Naarden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats voor geallieerde bommenwerpers. Wandel na een bezoekje aan het Vestingmuseum ook door de smalle steegjes van Naarden-Vesting. Zorg voor een lege maag, want die is goed te vullen door het grote horeca-aanbod in de buurt.

Cultuursnuiven: Kunstfort Vijfhuizen

Afbeelding van kunstfort bij vijfhuizen

Dit fort is kunst, erfgoed en natuur in één. Met een programmering geïnspireerd op sciencefiction, dompelen kunstenaars je in het monumentale fort onder in alternatieve realiteiten. Dé plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Tevens is dit een ideale plek om je wandel- of fietsroute door de Haarlemmermeer te starten.

En we leven nog lang en gelukkig: Muiderslot

Afbeelding van Ben van Melzen Photography

Het middeleeuwse kasteel Muiderslot lijkt meer op een sprookjesachtige filmset dan op een verdedigingspost. Maar geen zorgen, het is het echte werk. Dat bewijst wel het bezoekerscentrum bij het kasteel met ruim 700 jaar historische geschiedenis. Met graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft als bekende bewoners laat de waarden van het kasteel al blijken. Naast het bezoek aan het kasteel zijn er tal van evenementen zoals proeverijen, muziek en theater.

Royaal rusten: Fort Resort Beemster

Afbeelding van Mirte Vreemann

Waar vroeger soldaten gevestigd zaten, vind je er nu een luxueus resort. Wees niet bang dat je een ridder tegen het lijf loopt, de omgeving van de twee UNESCO Werelderfgoederen zorgt voor geen enkele stress en de rust zal wederkeren.

Het geheime hol: Fort Pampus

with boats
Afbeelding van Tony Perez

Voor pampus liggen doen we er zeker niet: voel de wind door je haren, dwaal in de fort door de gangen en geniet van het uitzicht over Amsterdam en de boten op het IJmeer. Deze plek heeft alle ingrediënten om een sprookjesachtige plek te zijn. Naast een bezoekje aan het fort, heeft ieder seizoen zijn eigen activiteiten en evenementen op het eiland.

De nieuwe romanticus: Kasteel de Haar

Afbeelding van Ryan Beck CC flickr

Oké, misschien niet helemaal onder de rook van Amsterdam, maar wel echt een bezoekje waard! Samen met Muiderslot is Kasteel de Haar een serieuze kanshebber voor de meest sprookjesachtige locatie van Nederland. Naast het imposante interieur van het kasteel zelf, kun je in het gigantische park (55 hectare) neerstrijken met een goedgevulde picknickmand.

Aanval en verdediging: Fort Edam

Afbeelding van Fort bij Edam

Fort Edam bevindt zich op de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie van forten, dijken en sluizen. Naast dat het fort een prachtig uitzicht over de Zuiderzee biedt, is het dé startplek voor een wandel- of fietsroute. Wil je de officierskantine, de originele keuken, het soldatenverblijf, de kruitkamer en een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog bezoeken, plan dan je bezoek. Het fort is wekelijk op woensdag geopend van 10:30 - 15:00.

Sprookjesachtig Weesp: Fort Ossenmarkt

The fort on the east side of the fortified town of Weesp was completed in 1861 and, together with Weesp, was part of the New Dutch Waterline.
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Naast dat het schilderachtige Weesp ouderwetse charme ademt met haar kerktorens, oude windmolens en imposante grachtenpanden, vind je er ook een historisch fort. Het fort, benoemd tot Unesco-werelderfgoed, is nu in gebruik voor artillerieloodsen, een tuinwinkel en expositieruimte.

Mirte Vreemann
Social media redacteur. Neemt je mee door het Mokumse paradijs, waarbij ze op zoek gaat naar alles wat lekker, gezellig en creatief is.
Volg Mirte