Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The Sint-Urbanuskerk in the village of Oudekerk aan de Amstel.
Afbeelding van Town Hall Hilversum

Bezienswaardigheden in Het Gooi en Amstelland om niet te missen

Het Gooi en Amstelland vormt een mooie mix tussen cultuur, geschiedenis en natuur. Verken pittoreske dorpjes en havens, beklim de wallen bij verdedigingsforten en ontdek weelderige kastelen en landgoederen. Dit zijn de bezienswaardigheden om niet te missen in deze regio.

The rich and famous in Kasteel de Haar

Afbeelding van Ryan Beck CC flickr

Met zijn torens, poorten en ophaalbruggen, rijst Kasteel de Haar als een sprookjesachtig bouwwerk op uit een park met indrukwekkende bomen. Het kasteel ademt luxe en een weelde aan historie en kunst. Lang was het een gewilde hotspot voor de internationale jetset als Coco Chanel, Roger Moore en Brigitte Bardot. Naast het imposante interieur van het kasteel zelf, kun je met een gevulde picknickmand ook goed neerstrijken in het park van 55(!) hectare.

Kasteel de Haar | Kasteellaan 1, Haarzuilens

Ontdek het oude kasteel Slot Zuylen

Slot Zuylen is a castle in the village of Oud-Zuilen.
Afbeelding van Koen Smilde

Slot Zuylen is één van de oudste kastelen aan de rivier de Vecht. Het slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waaronder de feministische schrijfster Belle van Zuylen. Slot Zuylen laat in zijn museum zien hoe de Utrechtse adel leefde vanaf de 13e eeuw.

Slot Zuylen | Tournooiveld 1, Oud Zuilen

Ga terug in de tijd in het Muiderslot

Afbeelding van Mike Bink fotografie

Het Muiderslot doemt op boven de monding van de rivier de Vecht. De ophaalbrug, 5 torens, kasteelgracht en kantelen laten het typische beeld zien van een middeleeuws kasteel. Hierdoor lijkt Muiderslot meer op een sprookjesachtige filmset dan op een verdedigingspost. Maar geen zorgen, het is het echte werk, met pracht en praal uit de 17e eeuw.

Muiderslot | Herengracht 1, Muiden

Op ontdekkingstocht op Fort Pampus

Pampus (Dutch is an artificial island and late 19th-century sea fort located in the IJmeer near Amsterdam.
It now belongs to the municipality of Muiden and is open to visitors.
Together with the artillery battery on the lighthouse island near Durgerdam and the battery at the Diemer seawall, Pampus protected the entrance to IJ Bay and the harbour of Amsterdam. It was part of the Defence Line of Amsterdam (Dutch: Stelling van Amsterdam). In 1996, UNESCO designated the entire Defence Line with its 42 forts a World Heritage Site.

Het wordt ook wel de parel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd: Fort Pampus. Nu staat het eiland, te bereiken met een veer vanuit Muiden of Amsterdam, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Volg er een audiotour, doe een speurtocht of ga zelf op ontdekkingstocht.

Forteiland Pampus | Afvaart bij Muiderslot - Herengracht 1, Muiden

Bewonder moderne kunst in Museum Cobra

Installation view of Kosmogonie: Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie Cosmogony: Zinsou -- an African art colleciton contemporary art exhibition in October 2022
Afbeelding van peter tijhuis

Museum Cobra is een must voor liefhebbers van moderne kunst. Het heeft een imposante collectie kunstwerken van kunstenaars uit de beroemde internationale Cobra-beweging, zoals Karel Appel en Corneille. Deze Europese naoorlogse kunstbeweging bracht in Nederland een doorbraak in de moderne kunst teweeg.

Museum Cobra | Sandbergplein 1, Amstelveen

Duik in de wereld van beeldende kunst bij Museum JAN

Museum JAN exhibition Amstelveen
Afbeelding van Eddy Wenting

Museum JAN is gespecialiseerd in glaskunst en Dutch design. In de loop der jaren heeft het een rijke collectie verzameld van modern werk van de meesters op dit gebied, evenals andere sculpturen en schilderijen.

Museum JAN | Dorpsstraat 50, Amstelveen

Dwaal rond in het historische centrum van Ouderkerk

The Sint-Urbanuskerk in the village of Oudekerk aan de Amstel.
Afbeelding van Town Hall Hilversum

Met zijn landelijke uitzichten en terrassen aan de rivier is het pittoreske middeleeuwse dorp Ouderkerk aan de Amstel een charmante plek om een middag rond te dwalen. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige kerken, diaconiehuisjes en windmolen De Zwaan. Ook vind je hier Beth Haim, de oudste Joodse begraafplaats van Nederland, die dateert uit 1614. De graven zijn gevuld met bewerkte marmeren grafstenen en behoren toe aan Spaanse en Portugese joden die in de 17e eeuw naar Nederland vluchtten en hun nakomelingen. Hier rusten onder andere de rabbijn en boekdrukker Menasseh Ben Israel, die een goede bekende van Rembrandt was, en de diplomaat Samuel Pallache.

Laat je inspireren bij Museum Hilversum

Museum Hilversum photography gallery interior and exhibition
Afbeelding van Rick Mandoeng

Museum Hilversum heeft een speciale focus op mediakunst en fotografie. Naast een wisselend programma van zo'n 10 tentoonstellingen per jaar, organiseert het museum zowel World Press Photo als De Zilveren Camera, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd van het land.

Museum Hilversum | Kerkbrink 6, Hilversum

Bezoek Kasteel-Museum Sypesteyn

Afbeelding van creativebros.nl

Kasteel Sypesteyn ligt in het groene hart van Nederland en is een oase van rust. In het kasteel vind je een fascinerende kunstcollectie en een tentoonstelling over de rijke familie Van Sypesteyn. Het kasteel-museum hangt vol portretten van de familie en bevat een verzameling wapens, porselein, glas, zilver, beelden en klokken.

Kasteel - Museum Sypesteyn | Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht

Bekijk Fort aan de Drecht

In Uithoorn kun je Fort aan de Drecht bekijken. In 1911 werd het fort gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Nu is het een multifunctionele plek met een galerie, studio en tentoonstellingen. Je vindt hier ook horeca en winkels.

Fort aan de Drecht | Grevelingen 50, Uithoorn