Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

5 dingen om te doen in Nieuw-West

In het diverse Nieuw-West is eindeloos veel leuks te beleven. Van bijzondere plekken om te eten, de beste locaties om te sporten tot de vele mogelijkheden om de natuur in te duiken… Er zijn genoeg redenen te bedenken om hier op korte termijn eens wat tijd door te brengen en deze unieke buurt van Amsterdam te ontdekken!

Ga lekker sporten

24H Nieuw-West 2017 Freerunning at Sloterplas.
Afbeelding van Irina Raiu

Sportliefhebbers komen in Nieuw-West goed aan hun trekken. Zo vind je hier bijvoorbeeld voor ‘padel’, een kruising tussen tennis en squash én de snelst groeiende sport van Nederland, maar liefst twee banen: Padel Dam en Play Padel Club. Iets minder vermoeiend, maar ook aan populariteit winnend in Amsterdam: jeu de boules. Trek naar ‘Jeu de Boulevard’ aan de Valutaboulevard, waar je genoeglijk tussen de buurtbewoners een balletje kunt gooien. Bij de Klimhal kun je de hoogte opzoeken, waar actieve waterliefhebbers hun hart juist weer ophalen bij de Sloterplas en het Sloterparkbad. Een rondje Sloterplas is overigens heel geliefd bij hardlopers, er zijn handige meetpunten en met een afstand van bijna 6 kilometer is dit rondje ook voor minder ervaren lopers te overzien. Ben je meer van de urban sports? Stel dan in het indrukwekkende calisthenics park in Osdorp je spieren flink op de proef!

Scoor de heerlijkste zoete lekkernijen

Als bekende namen als Hakim Ziyech en Ali B. speciaal naar Nieuw-West togen voor de baklava van Şerifoğlu Café & Patisserie, dan mag jij hier ook wel als de wiedeweerga naartoe voor deze traditionele Turkse lekkernij! Proef de verschillende soorten baklava, geniet van al het andere Turkse lekkers of schuif een keer aan voor ontbijt of lunch. Ook La boulangerie traditionelle Marrakech is een tip voor fervente zoetekauwen, voor zowel Marokkaanse lekkernijen als zalige Nederlandse gebakjes. Niet goed voor de lijn misschien, maar om te smullen zo lekker!

Trek de natuur in

Of je nu een bezoek brengt aan de Sloterplas en het bijbehorende Sloterpark, De Nieuwe Meer of het Rembrandtpark; het is in deze natuurgebieden in Nieuw-West heerlijk rondslenteren en genieten van al het moois om je heen. Voor kinderen is de openbare natuurspeeltuin Natureluur een grote hit, weer of geen weer. Zin in wat avontuur? Ga op pad in de Lange Bretten, een uitgestrekte groene wildernis waar je buizerds, valken en vele andere dieren kunt spotten. Ook heel geschikt voor wat oudere kinderen, klim samen over de hekken en steek met een trekpontje de sloot over.

Dompel je onder in cultuur

Bekijk Nieuw-West als nooit tevoren: met een rondleiding van het Street Art Museum wandel je langs prachtige straatkunst en hoor je de verhalen achter de kunstwerken. Wie hebben het gemaakt, met welke techniek en wat is de boodschap? Het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas is totaal andere koek. Dit museum is gewijd aan architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, door wiens toedoen Nieuw-West, Amsterdam-Noord en Buitenveldert zo ruim en groen zijn opgezet. Neem zeker ook een kijkje in de bijbehorende jaren vijftig-museumwoning! Voor toneel, musical, cabaret, dans, muziek en meer vormt De Meervaart het kloppend hart van de buurt. Grote artiesten en gezelschappen strijken hier graag neer en het internationaal georiënteerde aanbod spreekt absoluut tot de verbeelding. Houd de agenda van broedplaats Lola Luid goed in de gaten als je houdt van wisselende exposities, kleinschalige festivals, events en muziekoptredens en neem ook eens een kijkje bij broedplaats LELY dat een podium biedt aan dans, theater, muziek en exposities. Onder meer De Appel is een van de vaste huurders bij laatstgenoemde culturele broedplaats en organiseerde hier al diverse tentoonstellingen en programma’s.

Eet op unieke locaties

Je kunt in Amsterdam overal op bijzondere plekken eten, zo ook in Nieuw-West. Zo toren je bij Restaurant Bureau en Floor17 hoog boven de stad uit en kun je zelfs terecht op een heerlijk dakterras. Hier geniet je van lekker eten en een geweldig uitzicht ineen! In het gebouw van een voormalig tandheelkundig centrum dans je bij RADION niet alleen tot in de vroege uurtjes, bij het eetcafé van deze broedplaats schuif je ook aan voor ontbijt, lunch of diner. Net als bij De School, vooral bekend om de fijne clubnights, hier eet je bij restaurant DS in de voormalige werkplaats voor automonteurs in opleiding. Heb je trek in traditionele gerechten die de diverse aard van deze wijk geweldig weerspiegelen? Ga dan naar Garage Notweg, waar De Wilde Chefs elke donderdagavond The Beach Lokaal omtoveren in een proeflokaal. Nog een laatste unieke plek die het vernoemen waard is: Hotel Buiten. Dit café-restaurant (‘het is hier geen hotel’) ligt direct aan de Sloterplas en bestaat grotendeels uit oude zeecontainers en gerecyclede materialen. Het is hier goed toeven, in Nieuw-West aan Zee.