Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People admiring the colourful tulips in Keukenhof gardens
Afbeelding van Keukenhof

Activiteiten in de Bollenstreek

Fietsen, wandelen, appels plukken en struinen door bloemrijke tuinen, er is genoeg te doen in de Bollenstreek, zelfs wanneer het regent. Wij selecteerden de leukste binnen- en buitenactiviteiten in deze oer-Hollandse regio.

Bezoek de grootste bloemenveiling ter wereld: Royal FloraHolland

Afbeelding van Cris Toala Olivares

Tijdens een bezoek aan Royal FloraHolland krijg je een kijkje achter de schermen van de grootste bloemenveiling ter wereld. Je kunt een rondleiding volgen, maar ook zonder gids op pad. Hoe vroeger je komt, hoe drukker het is op de werkvloer. Want dat is het moment waarop de bloemen ‘uitvliegen’ naar alle uithoeken van de wereld.

Leer alles over de drooglegging van het Haarlemmermeer bij Cruquius

Pumping station De Cruquius from 1849 is one of the three pumping stations with which the Haarlemmermeer was pumped dry between 1849 and 1852. It is the largest steam engine in the world. The pumping station was never modernized after that and was put out of operation in 1933. It belongs to the Top 100 of Dutch national monuments.
Afbeelding van Pema Prima Photography (@pema.prima)

Breng een bezoek aan het monumentale Gemaal de Cruquius en het bijbehorende Cruquius Museum om meer te weten over de drooglegging van het Haarlemmermeer en de eeuwige strijd tegen het water. Naast het museum bevindt zich theehuis Cruquius waar je even kunt bijkomen van al het watergeweld.

Fiets door de Bollenstreek

Hoe kun je een regio beter verkennen dan op de fiets? In de Bollenstreek zijn fietsroutes variërend van 5 tot 50 km. De Bollenstreek Bloemenroute leidt je langs de tulpenvelden, het strand en de duinen. Deze route is 35 km en uiteraard het mooist tijdens het tulpenseizoen: maart t/m mei. In Amsterdam opstappen? Volg dan onze Cycleseeing fietsroute die begint bij de Bloemenmarkt in Amsterdam en eindigt in Aalsmeer, de grootste bloemenveiling ter wereld.

Pluk tulpen bij Annemieke’s Pluktuin

Wanneer je langs de bloemenvelden rijdt in de Bollenstreek, zou je het liefst een bosje voor thuis willen meenemen. Maar dat mag natuurlijk niet. Bij Annemieke’s Pluktuin in Hillegom is het wél mogelijk om je eigen tulpen te plukken en een kleurrijk boeket te creëren! De pluktuin is alleen geopend tijdens het tulpenseizoen, dat eind maart begint.

Pluk appels en peren bij Landgoed de Olmenhorst

The estate shop of Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek
Afbeelding van Koen Smilde

In september en oktober is het oogsttijd bij Landgoed de Olmenhorst. Alle biologische appels en peren worden met de hand geplukt en jij kunt daarbij helpen tijdens de zelfplukdagen. Ook leuk om met kinderen te doen!

Ontdek kleurrijke kunst in Museum Zwarte Tulp, Flower Art Museum en LAM museum

Museum de Zwarte Tulp flower exhibition
Afbeelding van Museum de Zwarte Tulp

In de Bollenstreek draait alles om tuinbouw. Je ziet dit niet alleen terug in het landschap, maar ook in de verschillende musea. In Museum De Zwarte Tulp leer je alles over de bloembollencultuur van 500 jaar geleden tot nu. Het Flower Art Museum staat vol met hedendaagse kunst, geïnspireerd op bloemen. Het LAM museum besteedt aandacht aan een andere tak van tuinieren: fruitteelt en voeding in het algemeen. Hier vind je allerlei bijzondere foodkunstwerken die je op een andere manier naar voeding laten kijken.

Laat je verrassen door de bloemenpracht in de Keukenhof

Je hoeft echt geen internationale bezoeker te zijn om de Keukenhof te bezoeken. Dit kleurrijke spektakel brengt een ode aan onze bijzondere bloemencultuur. Wandel rond en laat je verrassen door de schoonheid van dit lentepark. Het park is geopend van maart t/m mei.

Wandel door de kasteeltuin van Kasteel Keukenhof

Tegenover de Keukenhof bevindt zich Kasteel Keukenhof. Op woens- en donderdagen kun je een rondleiding volgen door het 17e-eeuwse kasteel, maar het landgoed daaromheen kun je het hele jaar bezoeken. Er zijn 3 prachtige routes door de kasteeltuin. Ben je toe aan een pauze? Dan kun je terecht bij Restaurant de Hofboerderij, waar er een heerlijke kopje koffie voor je klaar staat.

Klim tot grote hoogte in Klimpark21

Klimpark  in Nieuw-Vennep, Haarlemmermeer
Afbeelding van DANNY DE CASEMBROOT

Je moet geen hoogtevrees hebben, wanneer je Klimpark21 in Nieuw-Vennep bezoekt. In dit park zijn verschillende klimparcours op 4, 7 of - wie durft - 10 meter boven de grond. Voor de kleintjes is er een parcours op 1 meter hoogte. Wel hoogtevrees? Dan kun je hier ook een potje Archery Tag of Bubbelvoetbal spelen.

Vier de lente tijdens het Tulpenfestival

Het Tulpenfestival is het traditionele startpunt van de lente en het bloemenseizoen. Dit festival vindt plaats van maart t/m mei en bestaat uit meerdere evenementen, rondleidingen, routes en meer op verschillende plekken in de Bollenstreek. Het hoogtepunt is het Bloemencorso in april waarbij er bloemrijk versierde praalwagens dwars door de Bollenstreek rijden.