Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Oostvaardersplassen Fighting Stags National Park Nieuw Land
Afbeelding van Paul Klaver

Bijzonder wild spotten

Je staat er niet altijd bij stil, maar in onze natuurgebieden lopen bijzondere beesten rond. Van Schotse Hooglanders tot zeehonden en van landgeiten tot aan hermelijnen, je kunt ze bij jou in de buurt gaan spotten. Wij helpen je een handje met onderstaande tips.

Schotse Hooglanders en wisenten - Zuid-Kennemerland

Bull at Nationaal park Zuid-Kennemerland
Afbeelding van created by @creativebros.nl for amsterdam&partners

Grote grazers als Schotse Hooglanders worden al enkele jaren ingezet om de vegetatie binnen bepaalde natuurgebieden op een natuurlijke wijze te onderhouden. Sinds 2007 gebeurt dat ook met de wisent of de Europese bizon op vier plekken in Nederland, waaronder het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is even schrikken, wanneer je oog-in-oog komt te staan met deze wilde runderen, maar dat maakt de ervaring des te mooier

Herten, vossen en Konikpaarden - Amsterdamse Waterleidingduinen Waternet

Aerial view Waterleiding Dunes
Afbeelding van Chris Toala Olivares

Ben je al bekend met de Big Five van de regio? Herten, vossen, wisenten, Konikpaarden (een echt oerpaard) en Schotse Hooglanders, in de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je ze bijna allemaal. Neem je verrekijker dus maar mee en probeer ze allemaal te spotten. Over die herten hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Ze geven hier in dit gebied zelfs hertengarantie.

Konikpaarden, Heckrunderen en edelherten - Oostvaardersplassen

Over de edelherten in het Natura 2000-gebied De Oostvaardersplassen is de afgelopen meer dan eens gebakkeleid. Je zou door de discussies haast vergeten dat het ook erg leuk is om deze dieren van een afstand te kunnen spotten. En als je daar dan toch rondloopt, houdt dan ook je ogen open voor wilde konikpaarden en de heckrunderen. Beide soorten hebben aangetoond perfect te kunnen overleven in de voor hen uitheemse Oostvaardersplassen.

Grijze zeehonden - Zuidpier IJmuiden

Bij het spotten van dieren moet je natuurlijk altijd een dosis geluk hebben. Je weet immers nooit wanneer en waar precies er een exemplaar opduikt. Toch kun je voor het spotten van grijze zeehonden goed terecht op de Zuidpier en het strand van IJmuiden. Daar kun je geregeld rustende zeehonden zien liggen in de vloedlijn van het strand. Neem voor een goede foto een grote lens mee en blijf op afstand, want zeehonden zijn schuw en beschikken over een uitstekend gehoor en reukvermogen.

Hollandse landgeiten en Schotse Hooglanders - Anna’s Hoeve

A road that goes through the Goois Nature reserve Rondehoep
Afbeelding van Koen Smilde

Ook om de hoek van Hilversum is de Schotse Hooglander vaak in het wild te spotten. Net als in Zuid-Kennemerland is ook deze groep uitgezet om te assisteren bij het onderhoud van het natuurgebied. Daarnaast worden bij Anna’s Hoeve ook geregeld Hollandse landgeiten met dezelfde taak uitgerust. Deze semi-wilde geiten worden ingezet wanneer nodig en uit het wild gehaald als ze hun taak hebben volbracht. Het natuurgebied is zelf niet al te groot, wat de kans op het spotten weer verhoogt.

Boommarters en hermelijnen - Noordhollands Duinreservaat

Wie van een uitdaging houdt moet marterachtigen gaan spotten in het Noordhollands Duinreservaat. Marters en hermelijnen komen namelijk steeds minder voor in Nederland en staan er om bekend dat ze het liefst tijdens de schemering of nacht actief zijn en bovendien ontzettend goed zijn in verstoppen. Toch wordt er zo nu en dan weer een nieuwe melding gemaakt, voornamelijk in het Duinreservaat. Let in de zomermaanden goed op een katachtig miauwende paringsroep vanuit bosrijk gebied voor een grotere kans.

Flamingo’s - Veluwemeer

Ook bij het spotten van flamingo’s heb je veel geluk nodig. Want hoewel op Texel de flamingo’s zich veel vaker laten zien, is het op het Veluwemeer veel eerder uitzondering dan regel. Des te mooier is het als je er wél eentje hebt weten te spotten, natuurlijk. De meeste kans heb je op de hoogte van Walibi Holland en het nabijgelegen vakantiepark of aan de overkant in Elburg. Maar dat is dan weer een flink stuk rijden.