Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Bezienswaardigheden om niet te missen in de Bollenstreek

Bloemenvelden, strand, zee, duinen, musea, attracties en meer. De Bollenstreek staat bol van bezienswaardigheden die niet alleen in de lente, maar ook de rest van het jaar leuk zijn om te bezoeken. Dus ook wanneer de bloemen niet in bloei staan!

Duik in de geschiedenis van onze bloembollencultuur

Bij Museum De Zwarte Tulp ontdek je op een interactieve manier alles over onze bloembollencultuur van 500 jaar geleden tot nu. Daarnaast vind je er een grote collectie bollengerelateerde kunst en leer je hoe nieuwe tulpensoorten worden ontwikkeld.

Bekijk de bloemkunst in het Flower Art Museum

Het Flower Art Museum is ‘s werelds eerste museum dat volledig in het teken staat van hedendaagse kunst geïnspireerd op bloemen. Buiten de kunst zelf is ook de locatie erg bijzonder: het decor van de 1000 m2 grote tentoonstelling is de voormalige waterkelder van Aalsmeer.

Ontdek foodart in het LAM museum

In het LAM museum op Landgoed Keukenhof draait alles om foodart. Denk aan levensgrote bonbons en een 3 meter lange ‘beschimmelde’ druiventros gemaakt van edelstenen en kralen. Toch is niet alles hier groots en imposant. Speciaal voor de oplettende kijkers zitten er hier en daar kleine kunstwerkjes verstopt. Tipje van de sluier: houd de lift en de grond in de gaten!

Leer alles over de drooglegging van het Haarlemmermeer in het Cruquius Museum

Afbeelding van JUST JUSTA

Water heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Bollenstreek. In het Cruquius Museum staat deze strijd met het water centraal. Hier vind je de grootste stoommachine ter wereld, waarmee – samen met twee andere gemalen – het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. Tip: drink naderhand een kop koffie of thee bij Theehuis Cruquius naast het museum.

Ervaar de kleurenpracht in de Keukenhof

Natuurlijk mag een bezoek aan de Keukenhof niet ontbreken wanneer je in de Bollenstreek bent. Een groter bloemenspektakel bestaat simpelweg niet. Het park telt meer dan 7 miljoen bloeiende tulpen, hyacinten, krokussen, narcissen en amaryllissen in alle denkbare kleuren. Het is geopend van maart tot en met mei.

Keukenhof | Stationsweg 166a, Lisse

Herbeleef de 17e eeuw in Kasteel Keukenhof

Is het bloemenpark gesloten? Dan is de Keukenhof alsnog een bezoek waard. Kasteel Keukenhof met het bijbehorende landgoed ligt namelijk tegenover het bloemenpark. Hier stap je de 17e eeuw binnen met alle pracht en praal die daarbij hoort. Sla vooral de sprookjesachtige kasteeltuin niet over. Hier vind je onder andere tientallen kunstwerken die prachtig passen in de natuurlijke omgeving.

Kasteel Keukenhof | Keukenhof 1, Lisse

Struin door de Historische Tuin van Aalsmeer

Museum Historische Tuin Aalsmeer is misschien wel het gezelligste museum in de Bollenstreek. Het museum bestaat uit een botanische tuin vol vergeten bloemen en planten, rozenkassen en bijenstallen. Daarnaast vind je hier de kleinste bloemenveiling ter wereld waar je ‘bij afslag’ kunt bieden op bloemen, planten en vers fruit.

Neem een kijkje in de keuken van Royal FloraHolland: de grootste bloemenveiling ter wereld

Afbeelding van Cris Toala Olivares

Bij bloemenveiling Royal FloraHolland krijg je een kijkje in de keuken van ’s werelds grootste bloemenveiling waar ze dagelijks miljoenen bloemen en planten verhandelen. Er is een interactieve tour en je kunt meedoen aan een veilingspel om te zien of jij de skills hebt om bloemeninkoper te worden.

Royal FloraHolland | Legmeerdijk 313, Aalsmeer