Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Cruquius Museum

Haarlemmermeermuseum De Cruquius vertelt het oneindige verhaal van Haarlemmermeer. In Cruquius Museum staat de strijd met het water centraal. Historisch Museum laat de ontwikkeling van Haarlemmermeer zien vanaf de droogmaking.

De grootste stoommachine ter wereld 

De Cruquius huisvest de grootste stoommachine ter wereld in zijn soort. De machinekamer, waar sinds 1849 niets is veranderd, is een wonder van Victoriaanse techniek. In de ketelhuizen geven modellen van stoommachines en opvoerwerktuigen, oude kaarten en prenten een goed beeld van 2000 jaar strijd tegen het water.

Geen bezoek aan het Cruquius Museum is compleet zonder de demonstratie van de grote stoommachine. Zie met eigen ogen hoe de machtige machine werkt.

Stoomgemaal

Stoomgemaal De Cruquius is een uniek voorbeeld van neogotische architectuur in Nederland. Het gebouw heeft zware steunberen, spitsboogramen en kantelen. Binnen is veelvuldig gebruik gemaakt van gietijzeren ornamenten. De imposante combinatie van techniek en architectuur maken het stoomgemaal De Cruquius tot een industrieel monument van wereldformaat. 

Stoommachine

De trots van Cruquius Museum is de wereldberoemde stoommachine uit 1849, die in de machinekamer in volle glorie is te bezichtigen. De grootste cilinder te wereld, met een diameter van 3.66 meter, bevindt zich onder de bedrijfsvloer. De acht pompen bevinden zich aan het eind van de balansarmen. Elke pomp kan per slag 8.000 liter water bijna 5 meter omhoog pompen. Per minuut werden er 5 slagen gemaakt.

Rondleiding

Cruquius Museum biedt op aanvraag een algemene, technische of historische rondleiding voor groepen aan, in verschillende talen. Ook kan het stoompracticum geboekt worden voor kinderen. Vrij toegankelijk zijn de kinderrondleidingen, iedere 1e en 3e zaterdagmiddag van de maand.

Theehuis Cruquius

Naast het museum ligt Theehuis Cruquius. Een fijne plek aan het water voor een lunch, warm appelgebak, een kop koffie of een borrel voor of na een bezoek aan het museum.