Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van JUST JUSTA

Redenen om de Bollenstreek te bezoeken

De Bollenstreek is niet alleen mooi wanneer de tulpen in bloei staan. Ook de rest van het jaar is er genoeg te zien en doen - van appels plukken tot bootje varen. Dit zijn de redenen om een bezoek te brengen aan de Bollenstreek.

Bezoek de Keukenhof en Kasteel Keukenhof

Keukenhof Windmill and Tulips
Afbeelding van Laurens Lindhout

Mensen van over de hele wereld komen in de lente naar Lisse om de Nederlandse bloemencultuur te bewonderen in de Keukenhof. Ook voor de locals is het meer dan de moeite waard. Met 7 miljoen bolbloemen op 32 hectare, is het hele park overladen met geweldige kleuren en geuren. Het is geopend van maart tot en met mei. Ook mooi: recht tegenover het bloemenpark ligt het eeuwenoude Kasteel Keukenhof met een sprookjesachtige kasteeltuin.

Keukenhof | Stationsweg 166a, Lisse

Leer over de bloembollencultuur in Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp flower exhibition
Afbeelding van Museum de Zwarte Tulp

In Museum De Zwarte Tulp leer je op een laagdrempelige manier alles over de bloembollencultuur van nu én 500 jaar terug. Met, onder andere, een interactieve tentoonstelling voor jong en oud en een bijzondere kunstcollectie. En extra speciaal: het museum is gevestigd in een voormalige bollenschuur. Let op, alleen geopend tijdens het keukenhofseizoen.

Museum De Zwarte Tulp | Heereweg 219, Lisse 

Ontdek de historie van watergemaal Cruquius

Afbeelding van JUST JUSTA

In het Cruquius Museum staat de strijd met het water centraal. Dit gemaal uit 1849 is namelijk de grootste stoommachine ter wereld én een van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 drooggepompt is. Volg een rondleiding en laat je kids een stoompracticum volgen. Tip: strijk na afloop neer bij Theehuis Cruquius (naast het museum) voor een kop koffie, lunch of borrel. 

Cruquius Museum | Cruquiusdijk 27, Cruquius 

Pluk appels bij Landgoed de Olmenhorst

The terrace and the fruit shed of Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek
Afbeelding van Koen Smilde

Landgoed de Olmenhorst is, vooral in het najaar, een favoriet uitstapje in de Bollenstreek. In deze groene oase in Lisserbroek – gelegen tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden – kun je wandelen tussen de boomgaarden én appels plukken. Op het terras van De Fruitloods, het restaurant van het landgoed, geniet je van koffie met - hoe kan het ook anders - Olmenhorst appelgebak.

De Olmenhorst | Lisserweg 481, Lisserbroek 

Maak een boottochtje op de Westeinderplassen en Ringvaart

Westeinder Plassen, RONDVAART
Afbeelding van Cris Toala Olivares

De Bollenstreek is bloemrijk en ontzettend waterrijk. Op de Westeinderplassen en Ringvaart ontdek je de streek vanaf het water. Per boot, kajak, SUP of waterfiets vaar je dwars door de bollenvelden en langs jachthavens, onontdekte eilanden en sfeervolle restaurants. Het omliggende gebied is ook leuk om per fiets te ontdekken.

Westeinderplassen | Kudelstaartseweg, Aalsmeer