Ontdek Amsterdam

Selecteer je taal

Select your language

Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

De leukste zelfpluktuinen

Jeukende groene vingers, maar geen tuin? Niet getreurd. Amsterdam en omstreken heeft genoeg pluktuinen waar je innerlijke boer(in) los kan. Van witlofgrotten tot tulpenvelden, van perenbomen tot bramenstruiken. Wij verzamelden de beste plaatsen om zelf te oogsten in de buurt. 

Fruittuin van West

Family and kids picking fruit at Fruittuin van West
Afbeelding van Amie Galbraith

Voor de Fruittuin van West moet je ver Amsterdam-West in, maar het is het waard. Naast de boerderij, de kassen en stallen is hier een enorme fruittuin te vinden, vol met bessen, frambozen- en bramenstruiken, appel-, kersen-, en perenbomen. Maar je vindt hier ook nectarines, aardbeien, cranberries en druiven. Het fruit wordt achteraf gewogen en afgerekend. Ook ’s winters kun je hier plukken, in de witlof ‘grot’ of de shiitakekassen. 

Wanneer? De Fruittuin van West is het hele jaar door 6 dagen per week geopend van 10:30 tot 18:00 (maandag gesloten). Het is handig om van te voren de website te checken om te zien welk fruit er op dat moment geplukt kan worden.

Fruittuin van West | Tom Schreursweg 48

Stadsboerderij Osdorp

Tussen de hoge flats in ligt Stadsboerderij Osdorp. Door de grote moestuin en de rondscharrelende kippen voelt het alsof je op het platteland bent, in plaats van midden in de stad. Op het bord staat aangegeven welke soorten groenten en kruiden je die dag kunt plukken. Zowel voor kinderen als volwassen worden hier verschillende workshops en activiteiten georganiseerd. 

Wanneer? Van november tot eind maart geopend vanaf 13.30 tot 17.00, vanaf april is de stadsboerderij al vanaf 10:00 open (maandag gesloten).

Stadsboerderij Osdorp | Botteskerksingel 30B

Lokale Bloemetjes

Bloemetjes plukken gaat hier heel simpel. Er is een self-service bloemenstation waar je bij aankomst een schaar en vaas kunt pakken. Nadat je de vaas hebt gevuld met een laagje water, kun je de pluktuin in om de vaas te vullen totdat deze vol zit. Voor een volle vaas betaal je een vaste prijs van €17,50. Hierna kun je de bloemen los meenemen of inbinden met duurzame verpakkingsmaterialen. 

Wanneer? In de koudere maanden gunnen ze de stadstuin een winterslaap, in de zomermaanden is de tuin open vanaf juni op woensdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00.

Lokale Bloemetjes | Nico Broekhuysenweg 22

Annemieke’s Pluktuin

Annemieke’s Pluktuin heeft 3000 vierkante meter aan tulpen, die je voor €0,25 per tulp mee naar huis neemt. Hier pluk je dus fluitend een boeket bij elkaar.

Wanneer? Open in april en mei van maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 16:00.

Annemieke’s Pluktuin | Haarlemmerstraat 15, Hillegom  

De Olmenhorst

Tussen Den Haag en Amsterdam bevindt zich Landgoed de Olmenhorst, met bijna 18 hectare aan biologische appel- en perenbomen. Elk jaar opent de Olmenhorst zijn boomgaarden voor zelfplukkers tijdens het oogstseizoen. Neem een kistje mee, want voor €2,50 de kilo krijg je al het biologische fruit mee naar huis wat je kan dragen. Het is ook mogelijk om een eigen appelboom te adopteren. 

Wanneer? Naar verwachting kunnen de appels en peren worden geplukt vanaf midden september t/m eind oktober, dan kun je elke woensdagmiddag van 13:00 tot 17:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 plukken. 

De Olmenhorst | Lisserweg 481, Lisserbroek 

Van Reeuwijk Fruit & Flowers

Vanaf half juni kun je hier met een grote mand de pluktuin in voor bramen, bessen, aardbeien, kersen en verschillende soorten groenten. Voor de mensen die slechter ter been zijn heeft Van Reeuwijk een aardbeienkas direct langs het pad (met harde en vlakke ondergrond) en aardbeienbakken op stahoogte.

Wanneer? Vanaf half juni tot half oktober is de pluktuin open van maandag t/m zaterdag van 08:00-17:00. Houd de Facebookpagina in de gaten voor extra info over wanneer er wat te plukken is.

Van Reeuwijk Fruit & Flowers | Hoofdweg 1475, Abbenes

By Broersen Boerderijwinkel

By Broersen is een familiebedrijf dat al meer dan 15 jaar aardbeienteelt en verkoopt. Sinds 2013 is daar ook de teelt van de groene en witte asperges bij gekomen. Het gehele jaar is de boerderijwinkel geopend en gevuld met allerlei streekproducten waarvan ook mooie cadeaupakketten van samengesteld kunnen worden. Voor het hele jaar verse eieren kun je een kip adopteren. Moe geworden? Op het terras naast de kassen is het goed toeven met een aardbeienijsje of een kop koffie.

Wanneer? Vanaf juni tot september zijn er bloemen te plukken, in de maanden juli en augustus kun je de fruittuin in en in de zomervakantie (regio Noord) is de aardbeienkas open voor plukgrage handjes. 

By Broersen | Dergmeerweg 30, Warmenhuizen

Pluktuin Bakkum

Tussen de weilanden van Heiloo en Castricum vind je de Pluktuin Bakkum van Piet Liefting. Hier kun je vanaf €5,- zelf een boeket samenstellen van de bloemen in het veld. In het voorjaar staat het landje vol tulpen, later in het seizoen vindt je hier allerlei soorten snijbloemen. 

Wanneer? Pluktuin Bakkum is vanaf april tot eind september geopend (maar de openingstijden hangen af van het weer, houd de Facebookpagina in de gaten voor meer info).

Pluktuin Bakkum | Limmerweg 2, Castricum

Fruitkwekerij ’t Keetje

Bij de Fruitkwekerij ’t Keetje in Lutjebroek kun je de appel- en perenboomgaard in voor verschillende soorten appels en peren. Naast de fruittuin en de winkel is ’t Keetje sinds 2005 ook een zorgboerderij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen en bieden ze verschillende workshops aan.

Wanneer? Als de tijd rijp is, halverwege september gaat de boomgaard open voor plukkers (zondag gesloten en met uitzondering van de nationale feestdagen)

Fruitkwekerij 't Keetje | Kadijkweg 65a, Lutjebroek