Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

De leukste zelfpluktuinen

Jeukende groene vingers, maar geen tuin? Niet getreurd. Amsterdam en omstreken heeft genoeg pluktuinen waar je innerlijke boer(in) los kan. Van witlofgrotten tot tulpenvelden, van perenbomen tot bramenstruiken. Wij verzamelden de beste plaatsen om zelf te oogsten in de buurt.

Fruittuin van West

Family and kids picking fruit at Fruittuin van West
Afbeelding van Amie Galbraith

In Amsterdam West vind je de Fruittuin van West. Naast de boerderij, de kassen en stallen is hier een enorme fruittuin te vinden, vol met bessen, frambozen- en bramenstruiken en appel-, kersen-, en perenbomen. Maar er zijn ook nectarines, aardbeien, cranberries en druiven. Na het plukken van het fruit wordt deze gewogen en kun je het meenemen naar huis. Ook ’s winters kun je hier plukken, bijvoorbeeld in de witlof ‘grot’ of de shiitakekassen. 

Wanneer? De Fruittuin van West is het hele jaar door 6 dagen per week geopend van 10:30 tot 18:00 (maandag gesloten). Het is handig om van te voren de website te checken om te zien welk fruit er op dat moment geplukt kan worden.

Stadsboerderij Osdorp

Tussen de hoge flats in ligt Stadsboerderij Osdorp. Door de grote moestuin en de rondscharrelende kippen voelt het alsof je op het platteland bent, in plaats van midden in de stad. Op het bord staat aangegeven welke soorten groenten en kruiden je die dag kunt plukken. Zowel voor kinderen als volwassen worden hier verschillende workshops en activiteiten georganiseerd. 

Wanneer? Stadsboerderij Osdorp is 6 dagen per week geopend van 10:00 tot 17:00 (maandag gesloten).

Annemieke’s Pluktuin

Annemieke’s Pluktuin heeft 3000 vierkante meter aan tulpen, die je voor €0,40 per tulp mee naar huis neemt. Hier pluk je dus fluitend een boeket bij elkaar.

Wanneer? Vanaf 3 april elke dag geopend van 09:00 tot 16:00.

De Olmenhorst

Tussen Den Haag en Amsterdam bevindt zich Landgoed de Olmenhorst, met bijna 18 hectare aan biologische appel- en perenbomen. Elk jaar opent de Olmenhorst zijn boomgaarden voor zelfplukkers tijdens het oogstseizoen. Neem een kistje mee, want voor €2,75 de kilo krijg je al het biologische fruit mee naar huis wat je kan dragen. Het is ook mogelijk om een eigen appelboom te adopteren. 

Wanneer? Naar verwachting kunnen de appels en peren worden geplukt vanaf midden september t/m eind oktober, dan kun je elke woensdagmiddag van 13:00 tot 17:00 en in het weekend van 10:00 tot 17:00 plukken. 

Pluktuin Amstelveen

Een pluktuin die je in alle 4 de seizoenen kunt bezoeken; van kleurrijke lentebloeiers plukken in de buitenlucht, tot rondneuzen in de winter tussen het kerstaanbod. Ook op regenachtige dagen ben je welkom in de overdekte kas om je eigen boeket te plukken, of te laten samenstellen door een bloemist. Daarnaast zijn er ook activiteiten en workshops voor jong en oud. Volwassenen kunnen bijvoorbeeld een bloemenkrans maken, en kinderen kunnen aan de slag om een bloemenvaas of mozaïek spiegel te maken. 

Wanneer: het plukseizoen begint in maart met narcissen. Je kunt hier zonder reservering terecht van woensdag t/m zaterdag tussen 10:00 tot 17:00.

Van Reeuwijk Fruit & Flowers

Rond half juni is het zover. Zelfpluktuin Van Reeuwijk Fruit & Flowers in Abbenes begint aan het nieuwe plukseizoen! Je eigen groente, fruit en bloemen plukken is hét ultieme dagje uit voor het gezin. Trek met een plukmand het land op en pluk de mooiste bloemen, zoete aardbeien, kersen, frambozen, aalbessen, kruisbessen en ander zacht fruit. Ook groenten zoals, komkommer en mini-tomaatjes. Na het plukken kunt u op het terras nog nagenieten onder het genot van koffie, thee, vruchtensap, vers gebak en vers gemaakt ijs van eigen fruit.

Wanneer? Vanaf half juni tot half oktober is de pluktuin open van maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 17:00. Houd de Facebookpagina in de gaten voor extra info over wanneer er wat te plukken is.

By Broersen Boerderijwinkel

By Broersen is een familiebedrijf dat al meer dan 15 jaar aardbeien teelt en verkoopt. Sinds 2013 is daar ook de teelt van de groene en witte asperges bij gekomen. Het gehele jaar is de boerderijwinkel geopend en gevuld met allerlei streekproducten waarvan ook mooie cadeaupakketten van samengesteld kunnen worden. Voor het hele jaar verse eieren kun je een kip adopteren. Moe geworden? Op het terras naast de kassen is het goed toeven met een aardbeienijsje of een kop koffie.

Wanneer? Vanaf juni tot september zijn er bloemen te plukken, in de maanden juli en augustus kun je de fruittuin in en in de zomervakantie (regio Noord) is de aardbeienkas open op maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 17:00 voor plukgrage handjes. 

Pluktuin Bakkum

Ten zuiden van de Egmondse Abdij vind je de Pluktuin Bakkum van Piet Liefting. Hier kun je voor ongeveer €10,- zelf een boeket samenstellen van de bloemen in het veld. In het voorjaar staat het landje vol tulpen, later in het seizoen vind je hier allerlei soorten snijbloemen. 

Wanneer? Pluktuin Bakkum is vanaf begin april geopend. Houd de Facebookpagina in de gaten voor meer actuele informatie. 

Fruitkwekerij ’t Keetje

Bij de Fruitkwekerij ’t Keetje in Lutjebroek kun je de appel- en perenboomgaard in voor verschillende soorten appels en peren en vanaf juli kun je hier ook zachtfruit plukken. Naast de fruittuin en de winkel is ’t Keetje sinds 2005 ook een zorgboerderij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen. Ook leuk, na het plukken kun je ontspannen op het terras met huisgemaakte appeltaart.

Wanneer? Als de tijd rijp is, halverwege september gaat de boomgaard open voor plukkers (zondag gesloten en met uitzondering van de nationale feestdagen).