Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels in Noord

Met maar liefst 19 wijken kent Amsterdam-Noord een veelzijdig aanbod. Van oude cafés en unieke winkels tot aan prachtige natuurgebieden en een geavanceerde start-up-scene. Breng een bezoekje aan deze (on)bekende plekken en je leert Amsterdam-Noord echt kennen.

De VerbroederIJ

Voeg de VerbroederIJ zeker toe aan je lijstje. Je tuimelt hier van de pont (Oostveer) zo het terrein op van deze groene haven aan het IJ, maar je kunt ook met de metro naar halte Noorderpark. Vanaf daar hoef je dan alleen nog 10 minuten te lopen. Bij dit café-restaurant kom je tot rust, ontmoet je de buurtbewoners, smul je van lekkers uit eigen moestuin, ontmoet je de biggen Barry en Rosita, geniet je van het uitzicht en zit je met je tenen in het stadsstrand, wat wil je nog meer?

Noordoogst

Afbeelding van Facebook Noordoogst

Wat vind je bij Noordoogst? Een greep uit hun gigantisch aanbod: de koffiebranderij, bakkerij en inmakerij van Cafe Keppler, 750 wijnstokken op Stadswijngaard No Chateau, Amsterdamse biertjes van bierbrouwerij Friekens, duurzaam restaurant Pof, rondscharrelende varkens bij Buitengewone Varkens en vegan Kaasboerin Linda. Dat is nog lang niet alles maar meer dan genoeg om een dag lang rond te dwarrelen op dit stadslandbouwproject aan de Meteorenweg.

Oostzanerdijk

Afbeelding van Mirte Vreemann

Krijg je ook geen genoeg van de statige herenhuizen en pittoreske steegjes op de Nieuwendammerdijk? Met vergelijkbare architectuur is de Oostzanerdijk een uitstekend alternatief. In de 16e- en 17e-eeuw lagen er aan deze dijk Oostzaanse handelsschepen en vond je er destijds (minder leuk, maar wel waar) walmende traankokerijen voor de walvisvangst en voeren melkschuiten hier via de overtoomsluis naar de stad. Gelukkig zijn die al gelange tijd verdwenen en aanschouw je hier nu historische bouwkunsten.

Sterrenwacht Buikslotermeer

Afbeelding van Mark Thuring

Heldere nacht in aantocht? Typ dan 52°24'12.0"N 4°56'52.3"E in je favoriete kaartendienst. Net voor de ring, achter Amerbos bevindt zich een klein maar prettig wandelgebied (waar overigens je hond ook mee naartoe mag nemen). Middenin dit park vind je bovenop een heuveltje een van de mooiste sterren uitkijkpunten van de stad. Tip: neem een kussentje en verrekijker mee om volledig ontspannen op de stenen ligbedden. Zo kun je optimaal genieten van de sterrenhemel. Misschien zie jij wel de grote beer, mars of een vallende ster aan de hemel. 

Van Dijk & Ko, Neef Louis en Waargenoegen

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Kijken, kijken wél kopen. Op de Papaverweg zit je meer dan goed voor een hele dag vintage-shop-vermaak. Dit is een van de beste adressen voor tweedehands design en industrials. Neef Louis is gespecialiseerd in meubels, buurman Van Dijk & Ko is de grootste ‘brocanteur’ van Amsterdam (tip: zorg voor extra bagageruimte) en bij Waargenoegen kun je jezelf trakteren op een cortado met appeltaart of verse (vrijwel volledige vega) lunch gemaakt met producten uit de buurt.