Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Pompet cafe terrace in Noorderpark
Afbeelding van Jurre Rompa

Compleet dagje uit in Noord

Noord wordt ook wel de ‘creatieve speelplaats van Amsterdam’ genoemd. En gezien de razendsnelle ontwikkelingen in het stadsdeel, kun je haast niet anders dan hetzelfde concluderen. Snoezige straatjes en moderne architectuur wisselen elkaar af, culturele centra worden omringd door water en groen. Er is veel te zien en te doen: we gaan het allemaal ontdekken binnen een dag in Noord.

Een goed begin...

We gaan vandaag veel kilometers overbruggen. Noord is het grootste stadsdeel van Amsterdam en in iedere uithoek is wel iets te ontdekken. We beginnen daarom met een uitgebreid ontbijt in de voormalige St. Ritakerk bij BUNK. Dit hotel biedt een combinatie van het beste van een hostel en van een hotel, maar daar komen we niet voor. Granolabowls, American pancakes, diverse broodjes; het staat allemaal op de kaart. Schuif aan bij een grote, gemeenschappelijke tafel of kies voor een intiem hoekje. Bij BUNK vul je de ochtend in zoals jij het wilt.

Vogels spotten in het oudste stadsbos

Na het ontbijt duiken we direct het groen in. Het is heerlijk wandelen en fietsen door het Noorderpark. De rust wint het hier nog van het drukke stadsleven, met hippe gastropub Pompet als welkome uitzondering. Strijk neer voor koffie in de zon, een snelle snack of een lunch. Even verderop ligt het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam. Onder het bladerdak van de iepen, esdoorns en essen vind je een rijke biodiversiteit die nauwelijks nog te vinden is in de stad. Zo kun je er (met wat geluk) ijsvogels, boomvalken en groene spechten spotten. En laat je niet afschrikken door de naam. Het park is vernoemd naar oud-gemeenteraadslid Willem H. Vliegen.

Duik in de geschiedenis

Café 't Sluisje Nieuwendammerdijk
Afbeelding van Koen Smilde

We gaan de geschiedenis in, op de Nieuwendammerdijk. Het dorpje Nieuwendam lag ooit als lintdorp aan de zeedijk en de sluis toen Amsterdam nog met de Zuiderzee verbonden was, maar is tegenwoordig volledig omgeven door de stad. Gelukkig is het oude karakter van het dorp overeind gebleven. Met als hoogtepunt Café ‘t Sluisje, waar al een eeuw lang niks is veranderd – behalve de menukaart. Wie, met de wind in de haren, nog meer oude dorpsgezichten wil zien kan verder naar de Schellingwouderdijk, Durgerdam en Waterland, en zelfs langs het IJmeer tot aan Marken. Onze eendaagse ontdekkingsreis door Noord gaat echter weer terug, richting de moderne kant van Noord.

Dineren tussen de industrie

We steken het Vliegenbos weer door en komen uit in Nieuwendammerham, een industriegebied dat langzamerhand aan het uitgroeien is tot één grote broedplaats. Tussen alle creatieve ondernemingen door kun je hier uitstekend eten bij café-restaurant Lowlander Botanical Bar & Restaurant, Hangar, De VerbroederIJ of bij Het Skatecafé, waar naast het restaurant ook een indoor skateramp te vinden is. De eerste biertjes van de avond haal je bij de brouwerijen Oedipus of Walhalla.

Creativiteit en cultuur

Als er nog tijd over is voor een cultureel programma, ga dan naar de A’DAM Toren. In de schaduw van de toren staat het befaamde EYE Filmmuseum. Direct daarnaast is het laboratorium A-Lab te vinden, waar creatievelingen, sociale ondernemers en technologen de handen ineen slaan, wat resulteert in een uiteenlopend programma. Hier zit ook cultureel centrum Tolhuistuin, waar live muziek, culturele evenementen en festivals elkaar afwisselen.

Ondergronds

Pink lights club
Afbeelding van Dennis Bouman

De laatste (en late) uurtjes van de dag brengen we door in Shelter; een van de weinige clubs in Amsterdam met een 24-uurs vergunning. Dankzij de Berlijnachtige, rauwe underground clubsfeer is het in korte tijd uitgegroeid tot een grote speler in het nachtleven. De grootste namen uit de dance en techno komen hier in intieme setting draaien.