Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Church tower of Ransdorp and fields with sheep

10 dingen om te doen in Landelijk Noord

Zó uit de stad, zó in het groen van Landelijk Noord. Landelijk Noord heeft zijn naam niet zomaar gekregen: je vindt er koeien, schapen, pittoreske kerkjes en groen - en er is van alles te doen. Bezoek en beklim de toren van Ransdorp, tap een kannetje biomelk langs de weg en haal je boodschappen bij Landmarkt, waar alles vers van de boer komt.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Zorgboerderij Ons Verlangen

Zorgboerderij Ons Verlangen is een biologisch melkveebedrijf, waar hulpboeren de eigenaren dagelijks helpen met de zorg voor de dieren en het onderhoud van de natuur. Fiets je er langs met trek? Je kunt verse producten van de boerderij (zoals kaas, hondensnacks en uien) ‘uit de muur’ van de Boerderijautomaat trekken.

Sterren kijken in het Buikslotermeerpark 

Zélfs als het bewolkt is, kun je in Amsterdam Noord sterren kijken, en wel in het Buikslotermeerpark. Daar wandel je via een pad van klinkers naar een grote granieten stoel, een kunstwerk van Marinus Boezem. Mochten de sterren zich in de lucht niet laten zien, kijk dan op de sokkel. Daar staat een kaart van de Melkweg en de Noordelijke Sterrenhemel.

Observatorium | Elpermeer 292

Volgermeer

De Volgermeer is een natuurgebied in het uiterste noorden van Amsterdam. Je kunt er wandelen en fietsen, maar dat is niet altijd zo geweest. De polder werd tot 1981 als stortplaats gebruikt door de gemeente Amsterdam. Na een intensieve schoonmaakperiode is het gebied in 2011 weer opengesteld en genieten bezoekers van de flora en fauna. Zo werden er in 2022 nog vier ringslangen gespot…

Het Witte Kerkje van Holysloot

Het dorpje Holysloot, dat al sinds 1195 op landkaarten vermeld wordt, telde in 2020 290 inwoners. Groot is het niet, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Integendeel. Elk jaar wordt er in het Witte Kerkje op zondagmiddag een reeks van 6 of 7 concerten uitgevoerd. Ook wordt de kerk verhuurd voor bruiloften - altijd leuk om naar te kijken - én er is een restaurant: het Schoolhuis.

Het Witte Kerkje van Holysloot | Dorpsstraat 30, Holysloot – Amsterdam

Ransdorper Toren

Church tower of Ransdorp and fields with sheep

Opvallend aan de Ransdorper Toren is dat-ie geen spits heeft - terwijl dat wel op de bouwtekeningen stond, ooit. Of die er ooit was en waar hij is gebleven, weet niemand. Het voordeel is wel dat je vanaf het dak wel een prachtig uitzicht hebt over Waterland - maar dan moet je de toren wel eerst beklimmen natuurlijk. Dit kan van 27 april t/m september in het weekend en in juli en augustus zelfs dagelijks (met uitzondering van maandagen).

Ransdorpertoren | Dorpsweg 55, Ransdorp

Boodschappen doen bij Landmarkt

Fruits and vegetables section of the Landmarkt in Schellingwoude.
Afbeelding van Landmarkt

Eens ergens anders boodschappen doen dan in je buurtsuper? Breng dan een bezoek aan Landmarkt. Hier vind je ‘het lekkerste vers van Amsterdam’ direct van de boer - en ook van de bakker, slager, bloemist en tuinder. Waar mogelijk worden de producten zelf gemaakt op een duurzame manier. Voor als je maag al begint te knorren: je kunt hier ook Aan Tafel (zo heet het restaurant) waar je eet wat de pot schaft.

Landmarkt | Schellingwouderdijk 339

Wandelen over de Durgerdammerdijk

A view of a street in Durgerdammerdijk with traditional houses in sunny weather
Afbeelding van Edwin van Eis

Met een wandeling over de Durgerdammerdijk - die tevens een straat is - stap je zo de Hollandse geschiedenis is. Met het water (‘t IJ) aan de ene kant en een rij karakteristieke dijkhuizen aan de andere, wandel je zo het grote terras op van hotel De Oude Taveerne - al heet dit nu Amsterdam Village Hotel en zijn we daarmee weer in het heden beland.

Durgerdammerdijk | Durgerdam

Zomaar in Zunderdorp

Het is dat Zunderdorp in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam kreeg in het postcodeboek, anders had het nooit ‘in’ Amsterdam gelegen en had deze informatie hier nooit gestaan. En dan had je niet geweten dat er in dit dorp 10 Rijksmonumenten staan, waarvan 8 de voor de streek kenmerkende houten huizen en boerderijen zijn en 2 de kerk en de toren - die je niet kunt missen als je in Zunderdorp rondwandelt.

Kerk van Zunderdorp | Achterlaan 12

Melk tappen in Zunderdorp

Mocht je tijdens je bezoek aan Zunderdorp dorst krijgen, op de Broekergouw 5 vind je een heuse melktap met verse biologische boerderijmelk. Neem je eigen beker, fles of (jawel) jerrycan mee en tappen maar.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen