Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen en eten in Noord

Begin je reis door Amsterdam-Noord met een bezoek aan een stadslandbouwproject met een uniek restaurant. Onderweg kun je een kijkje nemen in Europa's eerste winkel met kinderpoppen in alle kleuren, tweedehands kleding en woonaccessoires. Sluit je dag af en zie de zon ondergaan tijdens je bezoek aan een strandpaviljoen, ontworpen door de lokale bevolking.

Roetz Bikes

Bij Roetz geloven ze in tweede kansen. Zo maken ze van afgedankte fietsframes weer nieuwe, moderne (elektrische) fietsen. Roetz streeft ernaar om 100% circulaire fietsen te maken. In de Fair Factory krijgen mensen die buiten de werkmaatschappij vallen, ook een nieuwe kans. Ze krijgen een opleiding tot ervaren fietsenmaker met goede vooruitzichten op een vaste baan.

Roetz Bikes | Schaafstraat 17

Modestraat

De Modestraat is een artistieke broedplaats en ontmoetingsplek, waar meerdere creatieven onderdak vinden. Bakkie Noord serveert betaalbare koffie en lunch. Bij Wisselboetiek kun je kleding komen ruilen. Diverse kunstenaars en sociale ondernemers hebben een werkplek bij Modestraat. Ook vinden er uiteenlopende kunstprojecten plaats; in de agenda vind je welke exposities, workshops, livemuziek of diners door buurtkoks er plaatsvinden.

Modestraat | Buikslotermeerplein 15

De VerbroederIJ

De VerbroederIJ
Afbeelding van De VerbroederIJ

De VerbroederIJ is een stadsstrand met paviljoen, buurtmoestuin en plek waar mensen uit de buurt kunnen samenkomen. Het is een initiatief dat samen met de bewoners van de buurt is bedacht en tot realisatie is gebracht. Kom lunchen of dineren, mee tuinieren, aanschuiven bij de buurtmaaltijd of genieten bij de kachel of op het terras.

De VerbroederIJ | Johan van Hasseltweg 21

Colourful Goodies

Ieder kind zou een pop moeten hebben waarin zij of hij zich herkent. Bij Colourful Goodies verkopen ze poppen in alle kleuren en met uiteeinlopende haarstijlen, hoofddoeken, vitiligo, albinisme of het syndroom van Down. Het is de eerste winkel in Europa met poppen in alle kleuren, en laten zo zien dat diversiteit prachtig is.

Colourful Goodies | Van der Pekstraat 75H

Café De Ceuvel

Afbeelding van Arne Elgersma

Café De Ceuvel is er voor lunch, diner en borrel. Op het menu staan veganistische gerechten met ingrediënten van duurzame komaf. Het café is gevestigd op een uniek stedelijk experiment waar stadsontwikkeling, duurzame en sociale ondernemers en creatieven de ruimte krijgen om te werken aan duurzame verandering.

De Ceuvel | Korte Papaverweg 4

Rookie de Recyclekid

Rookie de Recyclekid houdt van samenwerken aan een duurzamere toekomst. In deze winkel kun je tweedehands kinderkleding van mooie merken en goede kwaliteit vinden. Het is ook mogelijk om kleding, schoenen en boeken in te brengen in ruil voor een deel van de verkoopprijs. Daarnaast verkoopt Rookie kleurrijke cadeaus, kinderboeken en unieke items.

Rookie de Recyclekid | Van der Pekstraat 101 and Purmerplein 20A

De Woensdagwinkel

Volwassenen en kinderen kunnen op woensdag langs De Woensdagwinkel. Hier verkopen ze toffe vintage en preloved kleding van mooie merken voor een betaalbare prijs. Van elk verkocht item gaat €1,- naar een goed doel. 

De Woensdagwinkel | Schaafstraat 21

NoordOogst + Pof

NoordOogst is een verbindend project voor landbouw, horeca, duurzaam ondernemen, marktjes en een natuurspeeltuin. Buurtbewoners, vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier aan de teelt van de moestuinen. Je kunt komen kijken, deelnemen of een workshop volgen. Een van de ondernemers bij NoordOogst is Pof. Bij dit restaurant, voor koffie, lunch, borrel en diner, staat poffen centraal. Het menu is in de basis vegetarisch maar er staan ook veganistische en niet-industriële vleesgerechten op de kaart.

NoordOogst + Pof | Meteorenweg 272-280

Zorgboerderij Ons Verlangen

Afbeelding van Irma Chaigneau

Vlak onder de rook van Amsterdam in het veenweidegebied ligt Zorgboerderij Ons Verlangen. Op dit biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens verlenen ze zorg aan ongeveer 60 hulpboeren. Dit zijn mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een afstand tot de arbeidsmarkt. De zuivel, eerlijke vleesproducten, zelfgemaakte jam, uien en aardappelen die van de boerderij komen, kun je kopen in de Boerderijautomaat op Liergouw 68.

Kringloop De Lokatie

Snuffel tussen de leukste spullen bij kringloopbedrijf De Lokatie, waar je milieubewust en betaalbaar kunt winkelen. Het recyclingbedrijf heeft in Noord 2 winkels. Alles wat je maar kunt bedenken is er overzichtelijk uitgestald: van kleding en kunst tot servies en meubels. De Lokatie is een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier aan de slag met bijvoorbeeld laden, lossen en sorteren, maar leren ook repareren, etaleren en verkopen.

De Lokatie | Distelweg 85 and Buikslotermeerplein 6

In samenwerking met Amsterdam Impact