Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People sitting outside De Klaproos Noord
Afbeelding van Koen Smilde Photography

10 dingen om te doen in Buiksloterham

Je hebt Noord, maar ín Noord ligt ook nog Buiksloterham. Onder intimi ook wel ‘de buik’ genoemd. Inwoners en vakantiegangers hoeven eigenlijk niet uit te wijken naar andere wijken, want met dank aan de vele hotspots die hier zijn, en de nieuwe die er als paddenstoelen uit de grond schieten, kom je hier gegarandeerd aan je trekken.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

NXT Museum

Een museum dat zich - als allereerste van Nederland - uitsluitend bezighoudt met digitale kunst. En dat is precies zo futuristisch als het klinkt. Op maar liefst 1400 vierkante meter vind je creaties die vaak complete ruimtes in beslag nemen. Nationale en internationale kunstenaars werken hiervoor samen met technologen, wetenschappers en muzikanten. Kortom: maak je op voor een middagje forward to the future.

NXT Museum | Asterweg 22

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum - film museum and cinema.
Afbeelding van Ruben Hanssen

Alleen al het ontwerp van dit filmmuseum mag een heuse eyecatcher worden genoemd. Dat is overigens niet de reden van de naam. Vanuit een bepaalde hoek doet het gebouw aan een oog denken. Combineer dat met het feit dat het museum aan ‘t IJ ligt en je weet hoe het aan zijn naam komt. In het museum kun je terecht voor 50.000 Nederlandse en internationale films (uiteraard niet allemaal tegelijk) en tentoonstellingen over de kunst van het bewegend beeld in Nederland.

Eye filmmuseum | IJpromenade 1

A'DAM Lookout

People on the  / ADAM Lookout / swings
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Een gevalletje zéér Instagrammable (of TikTok zo u wilt): de Lookout Swing op uitkijkpunt A’DAM Lookout. Deze schommel - genaamd ‘Over The Edge’ - is één van de best gewaardeerde attracties van Amsterdam en geeft je een kijkje over de rand van het 80 meter hoge gebouw en de skyline van Amsterdam. Hoogtevrees moet je niet hebben. Of wel - maar dan heb je daarna wél je like-kanon.

A’DAM Lookout | Overhoeksplein 5

This is Holland

This is Holland people posing with the collection
Afbeelding van This is Holland

Je kunt natuurlijk door heel Nederland reizen om alle hotspots op die manier te ontdekken, maar je kunt ook gewoon een bezoek brengen aan This is Holland. Binnen een uur zie en ervaar je Nederland hier aan de hand van 4 moderne onderdelen. Zo is er ‘Het Nederland van Toen en nu’ in speciale videoprojectie, en - het letterlijke hoogtepunt volgens velen - een 9-minuten durende 5D-vliegreis over de Lage Landen. 

This is Holland | Overhoeksplein 51

Blast Galaxy

Gaming hall Blast galaxy in NDSM with kids playing arcade games
Afbeelding van Koen Smilde

Arcades uit de jaren ‘80 verleden tijd? Dat dacht je. In de giga speelhal Blast Galaxy spelen jong en oud(er) ‘ouderwetse’ games alsof ze nooit zijn weggeweest. Dus mocht je het inner child uit jezelf weer even omhoog willen halen, dan ben je hier aan het juiste adres. En happen (snacks) en dranken (cocktails)? Hebben ze er ook. Check.

Blast Galaxy | Mt. Lincolnweg 17

Vintage winkelen

Neef Louis Design vintage store Papaverweg
Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

Vintage winkelen hoef je niet op je buik(sloterham) te schrijven in deze buurt. Met Van Dijk en Ko en Neef Louis op letterlijk 1 minuut lopen van elkaar, heb je met gemak een middagvullend programma op de agenda. Deze 2 winkels zijn beide een walhalla voor interieurfans die dol zijn op industriële, vintage meubels. En daarna lekker doorwinkelen in Noord, want dat kun je hier als de beste.

Van Dijk en Ko & Neef Louis | Papaverweg 46

Kometen Brood Café

Kometen Brood begon eerst als afhaalbakker ten tijde van corona. Inmiddels is de zaak uitgebreid met een heus Kometen Brood Café. Je vindt hier zuurdesembroden, croissants, verschillende soorten cake, focaccia’s, stokbrood en koffie. Zowel buiten (in de smalle autovrije straat) als binnen (in een ruimte die ergens aan een klein schooltje doet denken) is er plek om aan te schuiven. 

Kometen Brood Cafe | Korte Papaverweg 17

Lekker snacken

Café de Ceuvel terrace
Afbeelding van Koen Smilde Photography

Je buik vullen met een welverdiende snack, is in Buiksloterham geen ingewikkelde opgave. Met plekken als Café De Ceuvel, Fred's Kitchen, IJver en Bar Boeket, wordt het hier nog lastig kiezen.

De keuze is reuze, ook voor uit eten

Datzelfde geldt eigenlijk als je het plan hebt even lekker ergens aan tafel te schuiven voor een uitgebreid diner. Dat kan bij Papa Thang (Vietnamese bistro), Semai (Oost-Afrikaans), Fow Fow Ramen (Japans), Corner Store (menu op basis van lokale ingrediënten maar mét Aziatische smaken) of Helling 7 (koken op vuur). Inderdaad, de keuze(stress) is reuze.

Feestjes en uitgaan

People dancing under the pink disco lights in nightclub Shelter.
Afbeelding van Dennis Bouman

En tot slot, feestjes! De avond is aangebroken en je wil nog niet naar huis. Nog lange niet. Gelukkig hoeft dat ook niet. Bij Taverno Willi Becher (open tot 00:00), Shelter (nachtclub in A’DAM toren) en De Schietclub (vrij klein, 150 man op de dansvloer) zijn de avonden lang en de drankkaarten ook.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen