Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Westerpark sculpture garden
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De beste hardlooprondjes in Amsterdam

Amsterdam beschikt over een aantal mooie parken, natuurgebieden en bossen die zich perfect lenen voor hardlopen. We maken het je graag makkelijk, dus we hebben de beste routes – inclusief afstand – voor je op een rijtje gezet. Gedachten op nul en lopen maar!

Voor wie deze rondjes nog niet voldoende vindt, hebben we een kaart met 21 gemarkeerde routes

Gaasperpark + Gaasperplas

Buurtencampagne 2017
Afbeelding van Koen Smilde

Het Gaasperpark en de bijliggende Gaasperplas zijn beeldschone plekken voor wat lichaamsbeweging. Ren een rondje van 5 km om de recreatieplas heen – kies als het donker is voor de route over het fietspad – of ga voor een mooie run van 3,5 km dwars door het park.

Tip: in juni vindt altijd de Gaasperplasrun plaats, die geschikt is voor kinderen (route van 1 of 2 km), beginners (route van 5 km) en gevorderden (route van 10 km).

 • Standaard rondje Gaasperpark: 3,5 km of 5 km
 • Standaard rondje Gaasperpark + Gaasperplas: 6 km

Diemerpark + Nesciobrug

Diemerpark Mini Beach
Afbeelding van Sara Cardona Garcia

Van vuilnisbelt en dumpplaats voor chemisch afval, tot gezellig buurtpark met recreatie, sportvelden en een openluchttheater: het Diemerpark heeft een grote metamorfose ondergaan. De natuurplek werd in 2004 aangelegd om de komst van IJburg te compenseren. Je vindt er de meest uiteenlopende soorten dieren en planten van alle parken in Amsterdam. Ren via de 780 meter lange Nesciobrug door het 2,5 km lange groene gebied en neem om af te koelen een duik in het water bij het vredige stadsstrandje.

 • Standaard rondje: 5 km

Flevopark

Afbeelding van Koen Smilde

Aan de oostzijde van de levendige Indische Buurt, tussen het Nieuwe Diep en de Joodse begraafplaats in, ligt het Flevopark. Een prachtig historisch park dat zich goed leent voor hardlopen. De hectometerpaaltjes langs het kanaal zijn ideaal om intervaloefeningen te doen. Jog op je gemak een paar mooie rondjes van 2,3 km om het park terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op het Nieuwe Diep. In het midden van het park ligt Proeflokaal 't Nieuwe Diep, waar je terecht kunt voor een verfrissing tussendoor.

 • Standaard rondje: 2,5 km

Noorderpark

Noorderpark cycle path with gardens and flowers in summer
Afbeelding van Koen Smilde

Dit park is om 3 redenen speciaal: het staat in het teken van de hedera (een groene klimplant), het is het nieuwste park van Amsterdam én het is het mooiste stukje natuur van Amsterdam-Noord. De route langs het Noordhollandsch Kanaal – dat het Noorderpark in tweeën deelt – is ideaal voor intervaltraining of het trekken van een goede sprint. Wil je een grotere uitdaging? Start bij de Kalkoenstraat en ren, nadat je een rondje om het park hebt gelopen, langs het kanaal weer omhoog.

 • Standaard rondje: 2,7 km

Amsterdamse Bos

Je zou bijna denken dat het Amsterdamse Bos – dat maar liefst 3 keer groter is dan het New Yorkse Central Park – speciaal voor hardlopers gemaakt is. Je kunt ervoor kiezen om op eigen houtje door het bos te draven, of om een van de uitgezette routes te volgen: 5 km om de Bosbaan, 10 km die ruim de helft van het bos omvat of, voor de bikkels, een kleine halve marathon van 21 km om het hele bos heen. Alle 3 de routes beginnen en eindigen bij de Boswinkel en volgen deels dezelfde paden; handig als je samen met iemand gaat die een andere afstand wilt rennen dan jij.

 • Standaard rondjes: 5 km, 10 km of 21 km

Rembrandtpark

A couple cycling in Rembrandtpark.
Afbeelding van Koen Smilde

Als je nog nooit in het Rembrandtpark bent geweest, ken je het misschien wel van die 2 grote terracotta hondenbeelden op het overliggende viaduct. In dit park zit je dankzij de vele zandpaden zo aan de 10 km. Een rondje over de verharde wegen loop je in 4 km. Je kunt er ook nog voor kiezen om een deel door het park en een deel over de Postjeskade te rennen voor wat variatie.

 • Standaard rondje: 4 km

Sloterplas

Afbeelding van Edwin van Eis

Midden tussen de Westelijke Tuinsteden ligt de 30 meter diepe Sloterplas: een plek waar wandelaars, joggers en hardlopers graag komen. Ren een rustig rondje om de plas, die een omtrek van 5,5 km heeft, terwijl je geniet van de aanwezige zeilers, kanoërs en vissers. De stek is zelfs zo populair dat er jaarlijks de Sloterplasloop is.  

 • Standaardrondje: 5,5 km

Beatrixpark

In dit koninklijke park in Oud Zuid ren je heerlijk over de verharde wegen. Met een standaardrondje van 2,5 km is het de ideale hardloopplek voor beginners. Ren in een groepje of in je eentje langs het Boerenweteringkanaal. De die-hards kunnen er voor kiezen door te rennen naar het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel of naar het bijgelegen Amstelpark.

 • Standaard rondje: 2,5 km

Amstel

De Amstel biedt de ideale hardlooproute dwars door de stad: je kunt simpelweg het water volgen. Begin je tocht ter hoogte van het Koningsplein, loop via Koninklijk Theater Carré door naar het Amstelpark en je hebt er een mooie 5 km opzitten. Ben je nog niet uitgerend, dan kun je nog 7 km doorrennen naar Ouderkerk aan de Amstel. Neem het openbaar vervoer terug, of ren terug en je hebt een dikke halve marathon afgelegd! Bevielen die 21 km wel? De route van de halve marathon van Amsterdam is dan natuurlijk een klassieker die je dan niet mag missen.

 • Standaard rondje: 5 km
 • Route: 23 km

Westerpark + de Bretten

In het Westerpark heb je veel mogelijkheden: loop via de Houtmankade het park in en volg de geasfalteerde paden langs de ING Bank om vervolgens dezelfde route weer terug te rennen. Je kunt ook voor de rustigere off-track route kiezen, die je over smalle zandpaadjes langs rustgevende wateren leidt. Neem je pinpas mee en beloon jezelf aan het eind met een lekkere cappuccino in een van de leuke tentjes in het park, zoals Koffie ende Koeck of de Bakkerswinkel. Klaar voor wat extra kilometers? Ren dan nadat je de ING Bank hebt bereikt door langs Station Sloterdijk, naar het veelzijdige landschapspark De Bretten: een beeldschone groene strook met open rietvelden, bebossing, kreken en een heleboel bijzondere vogels.

 • Standaard rondje Westerpark: 5 km
 • Standaard rondje Westerpark + De Bretten: 12 km