Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Kaap Amsterdam
Afbeelding van Kaap Amsterdam

De mooiste stadsstranden

Amsterdam heeft veel mogelijkheden om het zand tussen je tenen te voelen zonder daarvoor de stad te hoeven verlaten. Wij hebben onze favoriete stadsstranden in Amsterdam op een rijtje gezet.

Strandzuid

The terrace of Strandzuid
Afbeelding van Photo Republic / Bibi Neuray

Tussen de RAI en het Beatrixpark ligt het 2000 vierkante meter grote Strandzuid. Hier geniet je van een zonnige brunch of een zomers diner op het terras aan het water. Houd je meer van loungen, strijk dan neer op een van de ligbedden en geniet met vrienden van een verfrissend drankje terwijl dj's achter de draaitafel staan.

Pllek

Aan de andere kant van het IJ vind je het stadsstrand van het industriële Pllek. Amsterdammers vanuit alle hoeken komen naar Noord voor dit fijne strand, waar je van de zon maar ook zeker van het prachtige uitzicht op het IJ kunt genieten. Pllek staat bovendien voor lekker eten, dj’s/livemuziek en een fijne sfeer, op welk moment van de dag (of nacht) je ook komt.

  • Pllek | tt. Neveritaweg 59 

Kaap

''Een vrijhaven van ongeremd vertier en duurzaam genieten.'' Zo omschrijft oprichter Stefano Richetta ‘zijn’ Kaap Amsterdam. Dit stadsstrand vind je op de Oostpunt Zeeburgereiland met een uitgebreid vegetarisch menu vol lokale producten. Ga er heen voor je eerste koffie tot je laatste danspassen in het zand.

Het Stenen Hoofd

Sailing Ferry Stenenhoofd Westerdoksdijk
Afbeelding van Koen Smilde

Het Stenen Hoofd is een kleine oase bij het Amsterdamse Westerdok, vlakbij Centraal Station. Dit stadsstrandje bevindt zich op een pier die uitmondt in het IJ. De grond is bezaaid met gras en zand en er zijn op deze pier vaak verschillende culturele evenementen te vinden.

Zwemstrand Sloterplas

Beach Sloterplas,   child playing on the beach
Afbeelding van MAARTEN BRANTE

Ook bij Sloterplas kun je heerlijk op het strand liggen. Dit zwemstrandje is volop in ontwikkeling en is omgetoverd tot een fijn stadsstrand. Er is hier van alles te doen: volleyballen, sport- en spelprogramma’s, je kunt er terecht voor eten en drinken en af en toe zijn er zelfs voorstellingen en festivals. 

Strand IJburg

Het strand hoort bij Strandeiland, het grootste eiland van de archipel IJburg. Een stuk van Amsterdam om te zwemmen, sporten of ontspannen. Op Strand IJburg geniet je van strand en water, volleyballen, skaten, voetballen of volg je lessen om te leren suppen of surfen. Bij VrIJland zijn er activiteiten voor jongeren om te bouwen, sjouwen, muziek of theater te maken. 

Gaasperplas

People sitting and swimming at Gaasperplas.
Afbeelding van Koen Smilde

Aan de zuidoever van het Gaasperpark ligt een uitgestrekt zandstrand. Dit strand is uitstekend voor een dagje waterpret met kinderen want bij de Gaasperplas vind je een waterspeelplaats waar kinderen hun lol op kunnen. Daarnaast zijn er diverse voorzieningen als douches, wc’s en verschillende plekken om te barbecueën.

Zandstrand/Groenstrand Ouderkerkerplas

Groengebied-Amstelland
Afbeelding van Groengebied-Amstelland

Aan de Ouderkerkerplas vind je 2 strandjes. Aan de noordoever van de plas bevindt zich een zandstrand en aan de zuidoever van de plas is er een groenstrand. Op beide stranden staan speeltoestellen en het water is binnen de ballenlijnen niet meer dan 1,40 meter diep. Ideaal als je op een mooie dag wat verkoeling zoekt.

De Nieuwe Meer

People on the beach of lake Nieuwe Meer.
Afbeelding van Koen Smilde

Grenzend aan het Amsterdamse Bos ligt De Nieuwe Meer. Dit meer heeft een aantal stranden waar je op zonnige dagen prima kunt toeven. Naast genieten van de zon en verkoeling zoeken in het water, kun je je hier ook wagen aan diverse watersporten.