Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Birds in the water in Heempark of Amstelveen.
Afbeelding van Koen Smilde

Vogels die je kunt spotten

Verrekijker paraat, vogelgidsje in de hand en afvinken maar: ook in Amsterdam kun je de mooiste vogelsoorten spotten. Als je maar weet waar je moet kijken. Kun jij alle 12 de vogels van de bingokaart afstrepen?

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.

Fuut

Zo’n halve eeuw geleden nam de visstand in het water toe en zag de fuut zijn kans schoon. Hij trok van het moeras naar de grachten en werd een echte stadsvogel. Takjes heeft ie niet meer nodig, zijn nesten bouwt hij gewoon van plastic en ander grachtafval. Net als de meerkoet, trouwens.

Grutto

Waterland, ten noorden en noordoosten van Amsterdam, is én van de belangrijkste bolwerken van de grutto. Natuurorganisaties, vrijwilligers en boeren doen hard hun best om hier de perfecte gruttokraamkamer te creëren. Sowieso is dit de beste plek om watervogels te spotten.

Ooievaar

In park Frankendael, boven op een oude schoorsteen, nestelt elke zomer een ooievaarspaar. Volledig in het zicht zie je de jongen opgroeien en uitvliegen.

Scholekster

De zwart-witte weidevogel vind je vooral in Nieuw-West, waar ze hun nest bouwen op de platte grinddaken. Hun eten zoeken ze in parken en sportvelden in de buurt.

Gierzwaluw

Vanaf eind april zijn ze er, de gierzwaluwen. Ze nestelen het liefst onder de dakpannen van oude huizen, dus de beste kans om deze soort te spotten heb je in het centrum.

Sperwer

Sperwers zijn door de hele stad jagend waar te nemen. Grofweg is dit de rolverdeling in het huwelijk: de vrouwtjes jagen in de straat op duiven, de kleinere mannetjes jagen in parken en tuinen op mussen.

Blauwe reiger

Het Amsterdamse icoon is nooit ver weg, maar in Artis vind je de grootste reigerkolonie van de stad. Ze bouwen hun nesten in de bomen van de dierenverblijven.

Roofvogels

Begraafplaatsen zijn favoriet bij roofvogels, want: lekker rustig en veel muizen. Op De Nieuwe Ooster broeden incidenteel bosuilen, boomvalken en buizerds.

Halsbandparkiet

In de jaren zeventig werden ze voor het eerst gespot, nu zijn ze niet meer weg te denken uit de stadsparken. Ook op je eigen balkon zie je de halsbandparkiet regelmatig langs vliegen. Alsof je op een tropisch eiland bent.

IJsvogel

Door de steeds mildere winters is de tropische ijsvogel aan een opmars bezig in Nederland. Met dank aan vrijwilligers die broedplaatsen maken en onderhouden, zie je ze nu in bijna alle grote parken, zoals het Flevopark, Westerpark, Diemerpark, Noorderpark en het Amsterdamse Bos.

Slechtvalk

Slechtvalken bouwen hun nest graag zo hoog mogelijk. De meeste kans om deze kleine roofvogel (het snelste dier ter wereld, die een topsnelheid van 389 km per uur halen!) te spotten heb je dan ook bij de hoogbouw rondom station Amstel en op de Zuidas.

Spreeuw

Het poeptapijt op de stoep verraadt dat ze er zijn: de kolonies spreeuwen. Overdag halen ze hun voedsel buiten de stad, bijvoorbeeld in Waterland, ’s avonds komen ze terug naar het Oosterpark en het Sarphatipark om gezellig samen te slapen.

Meer vogels?

Alles wat je wilt weten over vogels en vogeltellingen, vind je op www.vogelsamsterdam.nl

Karin Thybaut
Eindredacteur Uitkrant. Selecteert de leukste artikelen uit het magazine om hier online terug te lezen.