Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Batavialand is a museum in Lelystad where you can find out how people built wooden sailing ships 400 years ago. Board the spectacular VOC ship the Batavia, dive into the history of Flevoland, and experience the stories of the pioneers.
Afbeelding van Koen Smilde

Bezienswaardigheden in Flevoland om niet te missen

Flevoland is door mensenhanden gecreëerd en dat maakt deze provincie uniek. Ontdek de korte, maar indrukwekkende ontstaansgeschiedenis van deze regio en verwonder je over de ruige natuur en rijke cultuur van dit ‘nieuwe land’.

Rij langs de landschapskunst van Land Art Flevoland

Na de drooglegging van de Zuiderzee ontstond er een vlak polderlandschap dat nog helemaal moest worden ingericht. Kunstenaars wereldwijd werden gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen dat in verband zou staan met de natuurlijke omgeving. En zo ontstond Land Art Flevoland. Door de jaren heen zijn er steeds nieuwe kunstwerken aan toegevoegd. Wanneer je nu door Flevoland rijdt, zie je ze hier en daar opdoemen. Je kunt ze allemaal op eigen gelegenheid ontdekken óf meegaan met een georganiseerde bustour.

Ontdek de geschiedenis van Schokland

Museum Schokland
Afbeelding van Dona Hay

Schokland was ooit een eiland in de Zuiderzee. Na de drooglegging werd het onderdeel van het vasteland: Flevoland. Het eiland kent een lange geschiedenis die goed bewaard is gebleven in de moerasachtige bodem. Vanwege de unieke geschiedenis is het gebied uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het eiland ligt iets hoger ten opzichte van het omliggende land. Dit zie je helemaal goed wanneer je langs en over het eiland fietst of wandelt. Daarnaast kan je op Schokland kamperen, logeren en dineren!

Neem de boot naar de Marker Wadden

De Marker Wadden is een door mensenhanden aangelegd natuurgebied midden in het Markermeer. Het gebied is aangelegd met zand, slib en klei uit het Markermeer, met als doel om de omgeving aantrekkelijker te maken voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. Je kunt dit natuurparadijs bezoeken per boot om vervolgens al wandelend te genieten van alle flora en fauna in dit waterrijke natuurgebied. Tip: sinds kort kun je ook slapen op de Marker Wadden in een volledig zelfvoorzienend natuurhuisje of in je eigen tent.

Bekijk de architectonische highlight The Wave

This modern flat building in Almere with living spaces is called The Wave.
Afbeelding van koen smilde

Architectuur speelt een belangrijke rol in Flevoland. In de regio vind je vernieuwende architectuur die in verbinding staat met de omgeving. The Wave in Almere is daar een voorbeeld van. Dit golvende appartementencomplex is ontworpen door de architect René van Zuuk. De golvende gevel is een eerbetoon aan de tijd waarin het gebied nog onder water lag. Ook de grijsgroene kleur van het gebouw verwijst naar de kleur van de zee.

The Wave | Koetsierbaan 417, Almere

Ga aan boord van de Batavia en bezoek Batavialand

Batavialand is a museum in Lelystad where you can find out how people built wooden sailing ships 400 years ago. Board the spectacular VOC ship the Batavia, dive into the history of Flevoland, and experience the stories of the pioneers.
Afbeelding van Koen Smilde

Wanneer je het Bataviakwartier van Lelystad binnenrijdt, zie je ‘m al liggen: de Batavia. Deze replica van het gelijknamige VOC-schip ligt in het water en is toegankelijk voor publiek. Hier kom je meer te weten over de handelsgeschiedenis van Nederland en kinderen leren hoe het leven op het schip was destijds. Het schip maakt onderdeel uit van Batavialand waar nog veel meer te beleven is voor jong en oud.

Batavialand | Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad

Maak een avontuurlijke wandeling door de Oostvaardersplassen

The eagle archway of nature reserve Oostvaardersplassen in Flevoland.
Afbeelding van koen smilde

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied zoals je dat nog niet eerder hebt gezien. Dit grote moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en bos is een waar paradijs voor vogels, heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Zelfs de zeearend voelt zich hier thuis! Ga met goede wandelschoen en een verrekijker op pad en ontdek dit unieke natuurgebied in het midden van Flevoland.

Breng een bezoek aan Werkeiland Lelystad

Werkeiland Lelystad was the first inhabited part of eastern Flevoland, which had not yet been reclaimed. The former island is part of the Lelystad-Haven district and can be recognized because of its higher location compared to the rest of Lelystad.
Afbeelding van koen smilde

Op Werkeiland Lelystad begint de geschiedenis van deze relatief nieuwe stad. Het eiland was het eerste bewoonde deel van het toen nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Hier woonden de dijk- en polderwerkers die hielpen bij de drooglegging en het aanleggen van dijken. De huizen waren eerst van hout, later van steen. Inmiddels zijn ze gerenoveerd, maar als gemeentelijk monument behouden gebleven.

Laat je verwonderen door Het Spiegelhuis

Het Spiegelhuis (The Mirror house) is a modern house in De Eenvoud in Almere.
Afbeelding van koen smilde

In de spiegelende glasgevel van Het Spiegelhuis in Almere wordt de bosrijke omgeving gereflecteerd, waardoor het lijkt op te gaan in de natuurlijke omgeving. Vanbuiten kun je niet naar binnen kijken, maar vanbinnen wél naar buiten. Zo behouden de bewoners hun privacy. Zweedse architect Johan Selbing en Zwitserse landschapsarchitect Anouk Vogel zijn de ontwerpers van dit bijzondere huis.