Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple  in Huis Marseille.
Afbeelding van Jan de Ridder

10 herfstige date-ideeën om elkaar (en Amsterdam) beter te leren kennen

Frisse herfstdagen vragen om frisse date-ideeën. Waar moet je bijvoorbeeld zijn als het plenst van de regen? Of juist wanneer het najaarszonnetje zich van z’n beste kant laat zien? Hieronder vind je de leukste, meest uiteenlopende soorten dates, door heel Amsterdam. Of het nu je eerste, tweede of tachtigste afspraakje is.

David Aragon
Schrijft naast reclameteksten maar al te graag over goede plekken om te eten, borrelen en koffieleuten, zowel in Amsterdam als daarbuiten.
Volg David

De kunstzinnige date

Samen langs kunstwerken schuifelen, elkaars blik vangen tijdens de audiotour; een museumbezoek is de perfecte herfstdate. Kom meer te weten over de stad – die van vroeger en nu – in het Grachtenmuseum en het Amsterdam Museum. Of ontdek samen de fototentoonstellingen in Huis Marseille of FOAM, beide aan de Keizersgracht. En over foto’s gesproken; spammen jullie elkaar continu met kattenkiekjes? Breng dan zeker een flitsbezoek aan het Kattenkabinet, waar 5 stijlkamers compleet zijn gevuld met, je raadt het al, kattenkunst.

De ‘handen uit de mouwen’ date

People sitting around the campfire at Fruittuin van West.
Afbeelding van Irina Raiu

Je kunt samen de kroeg induiken, maar óók in de boomgaard. Bij de Fruittuin van West valt er namelijk volop groente en fruit te verzamelen, het hele (na)jaar door. Elke ochtend vind je op hun website wat er te oogsten valt, en hoeveel het kost. Dus, mandje klaar? Plukken maar! Tip: zoek van tevoren een lekker recept op om later – of op een volgende date – te maken van de verzamelde ingrediënten.

De Cheesy date

Gaat jullie hart nóg sneller kloppen bij het zien van een goedgevulde kaasplank? Trek dan samen naar het proeflokaal van Fromagerie Abraham Kef in Noord. Daar krijgen jullie 9 soorten kaas voorgeschoteld, opgebouwd van licht naar pittig. Tussen de prangende datevragen door ('Honden of katten? Brie’tje of blauwadertje?') schenkt het personeel bijpassende wijn in en vertellen ze je maar al te graag over de kazen en hun herkomst. Wel even de dag van tevoren reserveren! Nog niet genoeg kaas gehad? Bekijk onze tips voor kaasliefhebbers.

De romantische wandeldate

The sun shines through the trees in the Amsterdamse Bos
Afbeelding van Koen Smilde

Het herfstzonnetje in je gezicht, geeloranje bladeren overal waar je kijkt; het najaar komt pas echt goed tot z’n recht in het Amsterdamse Bos. Ideaal voor een wandelavontuurtje met je date! Maak van tevoren een stop bij café De Boshalte voor een latte of zwarte koffie to go. Handig: bij de Boswinkel daartegenover verkopen ze 6 verschillende routebeschrijvingen à €1,50, zoals de romantische Vijverwandeling. Tel daar leuk gezelschap bij op en die 10.000 stappen zijn gezet voordat je er erg in hebt.

De date met overnachting

Voor een nachtje weg hoef je Amsterdam niet uit, we hebben gewoon het Volkshotel. Daar valt, vooral in de weekenden, genoeg te doen voor een eindeloze date. Boek een standaard kamer of een van de 5 special rooms, elk in een eigen thema en inclusief beamer. Het programma bepalen jullie vervolgens zelf. Plof neer op het hotelbed of pak de lift naar de bovenste verdiepingen. Daar vinden jullie – naast de hottub en de sauna – Canvas, waar je de hele avond kan tafelen én dansen.

De bioscoopdate

FC Hyena cinema cafe restaurant in Noord
Afbeelding van FC Hyena

Zijn jullie de grootste actiefans, horrorfanaten of romcom-connaisseurs? Dan is een filmpje pakken bij FC Hyena altijd een goed idee. Het is een van de kleinere bioscopen van Amsterdam en in de herfst daardoor extra knus. Draai van tevoren alvast warm bij de wijnbar en neem daarna plaats in een van de 2 zalen. Na de film nog 32 gespreksonderwerpen te gaan? Blijf dan plakken voor wat shared dining gerechtjes of ga een hapje eten bij Hotel Goudfazant, 2 panden verderop. Leer ook de andere kleine bioscopen in Amsterdam kennen.

De binnenshuisdate

Afbeelding van Le Salonard

Stel, je hebt morgen afgesproken. En de weerapp voorspelt 90% kans op regen, windvlagen en andere herfstige ongein. 100% begrijpelijk als jullie dan liever onder een kleedje duiken om series te bingewatchen. Breng – voordat het met bakken uit de hemel stort – vooral nog een bezoekje aan Le Salonard. Bij dit kleine delicatessenwinkeltje in De Pijp vind je naast verschillende wijnen ook allerlei kazen, worsten en dipjes om je borrelplank (en knusse binnenshuisdate) compleet te maken.

De ‘toerist in eigen stad’ date

Ze staan bij veel citytrippers hoog op de to-go-lijstjes, en bij jullie misschien ook: de vele attracties en bezienswaardigheden die de stad rijk is. Goede aanleiding om samen de toerist uit te hangen! Doe bijvoorbeeld een tour bij de Heineken Experience en kom alles te weten over de voormalige brouwerij. Of leer Amsterdam op een andere manier kennen tijdens een van de vele stadswandelingen. Natuurlijk niet zonder een stop op de Albert Cuypmarkt voor een portie poffertjes.

De spelletjesdate

Inmiddels weet je je scharrels hobby’s, lievelingssnack en favoriete buurt. Maar of ze een beetje tegen hun verlies kunnen? Maar één manier om daarachter te komen. Neem je date mee naar de TonTon Club voor een potje airhockey, Mario Kart of een van de vele andere arcadespellen. Liever borrelen en dobbelen? Bestel dan 2 drankjes aan de bar en vraag om jullie favoriete bord-, kaart- of blokkenspel; van Uno en Jenga tot 30 Seconds.

De ‘krap in de tijd’ date

Jullie willen elkaar koste wat kost zien, maar jullie enige vrije gaatje is op zaterdagochtend tussen 10:00 en 11:00. Gelukkig zijn er in Amsterdam genoeg datewaardige koffiezaakjes om met z’n tweeën een pitstop te maken. Kruip bijvoorbeeld samen op de bank bij TOKI of wandel door de Jordaan met je bakkie to go. Liever in Oost afspreken? Bij YUSU kun je naast koffie, warme choco en matcha lattes ook kiezen uit allerlei zoete en hartige snacks naar eigen recept. Bekijk ook onze andere tips voor knusse koffietentjes.

  • TOKI | Binnen Dommersstraat 15
  • YUSU | Andreas Bonnstraat 2
David Aragon
Schrijft naast reclameteksten maar al te graag over goede plekken om te eten, borrelen en koffieleuten, zowel in Amsterdam als daarbuiten.
Volg David