Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Pacific Park terrace in Westerpark.
Afbeelding van Koen Smilde

Compleet dagje uit in Westerpark

Historische hoogtepuntjes, schitterende architectuur, levendige horeca en genoeg plek voor een dansje. Dát is Westerpark. Wij hebben er slechts een kleine greep uit gehaald voor een compleet dagje vermaak in deze buurt van Amsterdam.

De groene olifant

Laten we maar gelijk ‘the elephant in the room’ benoemen: als je in de buurt Westerpark bent, moet je natuurlijk in het Westerpark zijn. Dit uitgestrekte park kent op elke hoek wel een nieuwe verrassing. Diverse horeca, volkstuinen, een kinderboerderij, outdoor fitness plekken…alles binnen de grenzen van één en hetzelfde park. Daarnaast zijn er nog voldoende groenvoorzieningen om voor even één te worden met de natuur. En houdt vooral de agenda voor de evenementen in het park in de gaten. Met grote regelmaat vind je hier (culinaire) festivals, hippe stadsmarkten en concerten. Voor de leukste avondbesteding van het Westerpark moet je bij de TonTon Club zijn. Dit speelparadijs voor volwassenen is volledig gevuld met arcadekasten, flipperkasten en andere game-apparaten. Na wat competities kun je je hier ook prima vermaken met de menukaart.

Rondwandelen door de Amsterdamse school

Architectuur- en geschiedenisliefhebbers zijn aan de andere kant van de spoorlijnen in de Spaarndammerbuurt volledig op hun plaats. Museum Het Schip zelf is al een lust voor het oog, maar binnen gaat het verhaal van de kunst- en architectuurstroming De Amsterdamse School vrolijk verder. Naast wisselende exposities, toont de vaste expositie Verbeelde idealen de opkomst van de woningbouwverenigingen en de Amsterdamse School als stijlfiguur in de bouw en sierkunst. Om echt diep op het onderwerp in te gaan, adviseren wij om het museum onder begeleiding van één van de enthousiaste gidsen te bezoeken. Enkele meters verderop vind je in de sfeervolle hofjes Zaanhof en Zaandammerplein nóg meer voorbeelden van de typische bouwstijl.

Expositie en concert tegelijk

Bij Fabrique des Lumières op het Westergasterrein komen kunstwerken door lichtprojecties en muziek tot leven, terwijl je volledig omringd wordt door kunst. Je krijgt zo een hele andere zintuigelijke ervaring dan wanneer je een schilderij bekijkt, dus de perfecte 2-in-1-ervaring voor het compleet dagje uit. De muziekstukken zijn speciaal voor de expositie samengesteld. Zo komt er onder meer muziek van Philip Glass, Ludwig van Beethoven en Gustav Mahler voorbij.

Vorkje prikken met uitzicht op de boten

REM eiland
Afbeelding van Koen Smilde

In de Houthavens is een bonte verzameling aan restaurants te vinden. Zo is er de fijne ‘city-escape’ Vessel en schuif je met veel plezier aan bij Pont 13 (gehuisvest in een voormalige stoomveerboot). Allemaal bieden ze een heerlijk uitzicht over het IJ en kun je je urenlang vergapen aan de voorbijgaande bootjes. Het naastgelegen REM-Eiland heeft misschien wel het meest bijzondere verleden. In 1964 zijn vanaf dit platform enkele maanden lang illegale commerciële televisieuitzendingen verzorgd. Daarna is het platform naar Amsterdam geloodst, kun je er tegenwoordig uitstekend eten en beschikt het ook nog eens over één van de beste rooftopbars van Europa. Uitzonderlijk lekker dineren met uitzicht over de Houthaven en het IJ. Wat wil je nog meer?

Tot het licht aan gaat

Wil je dansen op het Westerpark dan kun je terecht Pacific. Op vrijdag en zaterdag kun je hier van 22:00 tot 4:00 dansen tot het licht wordt (of het licht aan gaat). Met een grote dansvloer heb je genoeg ruimte om je helemaal te laten gaan. Bij Yellow House worden regelmatig feesten georganiseerd, vaak met gratis toegang. Arriveer vroeg voor een hapje en drankje en ga daarna met de voeten van de vloer. Duik je liever de kroeg in? Dan kun je op vrijdag en zaterdag tot 0300 terecht bij Checkpoint Charlie voor een drankje aan de bar of toch ook een dansje op de vloer.