Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Het Ketehuis cinema Westergastheater in Westerpark
Afbeelding van Koen Smilde

5 dingen om te doen in West

‘West the best’, zeggen inwoners van dit stadsdeel graag. En als we kijken wat er allemaal te doen is, kunnen we ze geen ongelijk geven. Van de Hallen tot de Houthaven en museum tot theater: zo vind je tijd zijn weg wel in Amsterdam-West.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Amsterdamse School bij Museum ‘t Schip

Museum Het Schip under a clear blue sky, located at Oostzaanstraat, Spaarndammerbuurt.
Afbeelding van Jan de Ridder

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming waarvan in verschillende stadsdelen voorbeelden te vinden zijn. Deze stijl is nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties. Het gebouw waarin het museum huist, is door zijn vorm in de volksmond ‘het Schip’ gaan heten, en zo kwam het museum aan zijn naam. Je vindt hier vaste en wisselende exposities. Leuk: de interieurbezichtiging met gids laat je de krotwoning, het postkantoor en de museumwoning zien.

Vanuit het museum worden verschillende wandelingen langs Amsterdamse School-gebouwen georganiseerd. Eén daarvan voert door de beroemde volkswijk de Spaarndammerbuurt, waar gemeente, woningbouwverenigingen en architecten aan het begin van de vorige eeuw hun uiterste best deden om fatsoenlijke huizen voor arbeiders te bouwen. Deze wandeling duurt 1,5 uur en begint bij ‘t Schip.

Avondje theater

Podium Mozaiek Mozaïek Theater inside
Afbeelding van Podium Mozaïek

Het Polanentheater is een klein theater en een begrip in de Nederlandse muziek- en theaterwereld. Zowel amateur- als professionele theatergezelschappen repeteren hier en geven er voorstellingen. Hapje eten van tevoren? Kan dus gewoon. Wel even van tevoren reserveren.

Podium Mozaïek beschrijft zichzelf als ‘een intercultureel cultuurhuis voor bewoners uit de buurt, de stad, de regio en Nederland, en als een memorabel podium voor (inter)nationale artiesten.’ Je vindt er muziek, dans, theater, comedy, spoken word, festivals en projecten.

Westerpark en cultuur op de Westergas

Het Ketehuis cinema Westergastheater in Westerpark
Afbeelding van Koen Smilde

Wandelen door het Westerpark is al een uitje op zich, maar wil je er wat aan vastplakken, neus dan eens door het aanbod van de Westergas. Sinds de transformatie van fabriek naar cultuurpark wordt hier van álles georganiseerd op het gebied van muziek, horeca, theater en performance, film, fotografie, kunst en dansevenementen. Meer over het terrein weten? Luister dan naar de audiotour van Pepijn Lanen, die begint bij de Bakkerswinkel en je meeneemt langs de iconische gebouwen van de Westergas.

De Westergas | Haarlemmerweg 4

Houthavens

De Houthavens dankt zijn naam aan de enorme partijen boomstammen die er eeuwen geleden werden verscheept. Tegenwoordig is de Houthavens dé klimaatneutrale woonwijk van Amsterdam met uitzicht over het IJ waar je ‘u’ en volmondig ‘ja’ tegen zegt. Ontdekken?

Houthavens  | Haparandadam

De Hallen

Of je nou een dag de tijd hebt, of slechts een paar uur: in de Hallen hoef je je geen moment te vervelen. Je kunt er naar de film, een hapje en drankje doen bij een van de vele foodstalletjes of vier restaurants, dansen tot in de vroege uurtjes bij de Kanarie Club (open tot 02:30 uur), shoppen bij verschillende kleine winkeltjes, exposities bekijken, de Sunday Market bezoeken en… de kinderen parkeren bij de vroege film. Precies: een week blijven zou ook prima kunnen,

De Hallen | Hannie Dankbaarpassage 47

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen