Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museum Het Schip - De Amsterdamse School

Museum Het Schip is het Amsterdamse School Museum over kunst, architectuur en huisvesting. Het Museum bevindt zich in drie fabelachtige woningbouwcomplexen ontworpen door de befaamde architect Michel de Klerk in Amsterdam West.

Hoe je Museum Het Schip kunt bezoeken met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie met jouw City Card te bezoeken. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek

Het Schip

Hier leer je alles over de sociale, politieke en artistieke context van deze expressionistische kunststroming. Je ziet een krotwoning van voor de woningwet, en een arbeiderswoning van daarna. Het expressionistische woningblok van rode baksteen is wereldberoemd en wordt in de volksmond Het Schip genoemd. 

Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar je ook kunt zien hoe men voor en na de woningwet was gehuisvest. Verder kun je binnen en buiten schitterende ontwerpen van de 'Gesammtkunst' van de Amsterdamse School bewonderen. In de buurt van het museum vind je het sfeervolle Westerpark en de gezellige winkelstraat de Haarlemmerdijk.

Amsterdamse School

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurbeweging vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. De beweging ontstond begin vorige eeuw uit een collectief gevoelde noodzaak zich los te willen maken uit de anonimiteit van de massa. De centrale focus van de snel verzakelijkte en geïndustrialiseerde maatschappij, wilde men weer terug bij de mens leggen. Dit zie en voel je als je de architectuur, ambachtswerk en kunst bekijkt.

Rondleidingen

Museum Het Schip organiseert dagelijks en elke uur vanaf 11.00 uur boeiende rondleidingen in en om het bijzondere complex (op maandag gesloten). Deze rondleiding duurt 45 minuten en belicht alle onderdelen van het museum. De rondleiding is bij de entreeprijs inbegrepen evenals de tentoonstelling 'Verbeelde Idealen' op de eerste verdieping. Tevens zijn er rondleidingen, excursies en fiets- en boottochten langs de belangrijkste bouwwerken van de Amsterdamse School en elke zondag is er een speciale rondleiding door het Scheepvaarthuis.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Museum Het Schip een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt.

Meer informatie