Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels in het Westerpark

Naast de mooie plekjes en fijne horeca in het Westerpark zelf, is er in de nabije omgeving ook heel wat leuks te vinden. Hup, tijd om de toerist in eigen stad uit te hangen en ontdek alle verborgen parels in de deze buurt.

Terug in de tijd van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt

Museum Het Schip,  Amsterdamse School architecture.
Afbeelding van Merijn Roubroeks

Zoals een kerk in ieder dorp dat doet, zo vormt Museum Het Schip het middelpunt van de Spaarndammerbuurt. Het gebouw van de hand van architect Michel de Klerk is het toonbeeld van de Amsterdamse School, en heette vanwege het opvallende uiterlijk al snel in de volksmond ‘Het Schip’. Wat van oorsprong een volkswoningbouwcomplex was (het gebouw is nog altijd in handen van Eigen Haard) doet tegenwoordig dienst als museum.

Architectonische hoogstandjes

In en rondom het gebouw kom je werkelijk alles te weten over de Amsterdamse School, de stroming in architectuur en sierkunst die in heel Nederland de kop opstak. Maar ook de opkomst van woningbouwverenigingen komt hier aan bod. Je kunt natuurlijk een tentoonstelling in het museum bezoeken, maar onze tip: loop een keertje mee met een rondleiding! De nagebouwde krotwoning uit de 19e eeuw, museumwoning die laat zien hoe arbeiders in de jaren ’20 woonden en het voormalig postkantoor met het wonderlijke interieur voeren je mee terug in de tijd. Mocht dit naar meer smaken: ga dan ook eens langs bij locatie De Dageraad in Zuid om de architectonische hoogstandjes van Plan Zuid van dichtbij te bewonderen!

Tijd voor iets lekkers

Trek gekregen van je culturele uitstapje? Dan moet je in de Spaarndammerstraat zijn. Bij Bar Mick geniet je bij de lunch bijvoorbeeld van een smakelijke tosti, burger of kroketten op brood. Voor een borrel ga je naar de gezellige Caribbean bar Rum Barrel West of voor heerlijke wijntjes zit je perfect bij wijnbar Rayleigh & Ramsay. Staan pinxtos hoog op je favorietenlijst? Dan kun je je hart ophalen bij Compartir. Ook als je liefhebber bent van picknicken ben je hier trouwens aan het juiste adres, met de speciale borrelplanken to go kun je voorlopig even vooruit in het Westerpark.

Design, ontspanning en goed eten in de Houthavens

Stadswijk De Houthavens, daar moet je zijn. Althans, zeker wat betreft toffe nieuwbouw, mooi design en spiksplinternieuwe horeca. Een van die nieuwe pareltjes is Boat & Co, een imposant gebouw aan het IJ dat een ode is aan – jawel – de Amsterdamse School. Dit duurzame designhotel heeft 84 prachtig ingerichte appartementen, waar je je meteen thuis voelt én volledig tot rust komt. Ideaal voor een staycation dus! Vessel Kitchen & Bar is onderdeel van dit hotel: een fijne stek aan het water waar je uitgebreid kunt ontbijten, lunchen en dineren.

Iets verderop aan de Houthavenkade vind je nog zo'n geweldige spot: Karaat. Hier kun je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat terecht, van een granola bowl of vers broodje van de eigen bakkerij tot Goldfin sushi (om mee te nemen of daar te eten). Je kunt hier zelfs met vrienden een biertafel reserveren. Lekker eten terwijl je zelf je eigen biertje aan tafel tapt. Bar Hout tot slot is ideaal om je laptop open te klappen om te werken, te lunchen of te eten met een groep vrienden. Een borrel met collega's op het terras kan natuurlijk ook!