Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Brouwerij Troost Brewery Wester Wijnfabriek
Afbeelding van Koen Smilde

5 dingen om te doen in Westerpark

In de levendige Westerparkbuurt is altijd weer iets nieuws te beleven. Van unieke culinaire evenementen tot buitenactiviteiten: er zijn redenen genoeg om een middag of avond door te brengen in deze historische buurt.

Bezoek een festival of markt in het Westerpark

Het Westerpark is de thuisbasis van de Westergas, het cultuurcomplex waar je het hele jaar, maar vooral in de zomermaanden, regelmatig festivals en markten vindt. Van culinaire evenementen als Rollende Keukens, muziekfestivals als Milkshake tot grote dansfestivals als Awakenings; er is altijd wel een reden om te feesten in het Westerpark! Check dus regelmatig de agenda om te zien wat er op de planning staat. Wil je liever relaxed rondslenteren onder het genot van een lekker hapje en drankje? Ga dan naar de Sunday Market die elke eerste zondag van de maand plaatsvindt. Het Westergasterrein en de markthal staan dan vol kraampjes, foodtrucks en livebands. Als je op zoekt bent naar leuke cadeaus en goodies ben je hier op het juiste adres, de beste makers van Amsterdam verkopen hier hun waar. 

Ga hardlopen in het Westerpark

Westerpark sculpture garden
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De Westerparkbuurt doet ook het hart van menig sportliefhebber sneller kloppen - letterlijk, want het historische Westerpark is een van de mooiste plekken van de stad om te joggen. Er zijn volop geasfalteerde en onverharde paden, met hier en daar een heuvel, en je vindt er diverse rondjes voor de nodige intervaltraining. Binnen het park kun je een loop van 5 kilometer maken. Neem je een off-trackroute, dan vergeet je spontaan dat je in de stad hardloopt: je loopt dan over smalle zandpaden en langs het water. Liefhebbers van een duurloop kunnen zelfs via het Brettenpad - dat naar het prachtige landschapspark De Bretten leidt - richting Spaarnwoude lopen. En plof na afloop gerust even neer bij een van de horecatentjes op het Westergasterrein om uit te hijgen en bij te tanken.

Divers dineren

De Westerparkbuurt is een culinaire hotspot: voor ieders smaak en budget zijn hier leuke restaurants te vinden. Het maritieme verleden van de buurt is nog duidelijk voelbaar in het zonnige seafood-restaurant Mossel & Gin. Maar voor de meest bijzondere ervaring ga je naar het iconische REM Eiland, het bekende rood-witte platform aan de Haparandadam dat ooit in de Noordzee dienstdeed als piratenzender. Hier dineer je in een industriële setting met onvergetelijk panoramisch uitzicht. Heb je geen zeebenen? Schuif dan aan bij het barbecuerestaurant Braai voor de lekkerste ribs en burgers. Of loop naar café-restaurant Amsterdam op het Watertorenplein, waar je heerlijk kunt eten in een voormalige machinekamer waarin de Industriële Revolutie voelbaar is.

Ga gamen bij de TonTon Club

Verruil je euro’s voor tokens bij de TonTon Club en haal de gamefanaat in je naar boven in deze retro arcadehal, mét bar en restaurant. Het concept is eenvoudig: neem een drankje, haal een paar tokens en leef je uit op een nostalgische combinatie van arcade-klassiekers als Mortal Kombat, Dance Dance Revolution en Mario Kart: Arcade GP en het bekende werk als pinball, grijpmachines en flipperkasten. In het restaurant kun je je tegoed doen aan een smakelijk menu met Japans thema, en er is een terras met tafelspellen voor warmere dagen en avonden.

Geniet van het strandgevoel bij het Stenen Hoofd

Pluk de Nacht film festival
Afbeelding van Cloud Mine Photography - Melanie Lemahieu

Trek vanaf Centraal Station westwaarts langs het IJ en je stuit op het Stenen Hoofd, een tot stadsstrand getransformeerde pier die de laatste jaren een heuse culturele hotspot is geworden. Je vindt er regelmatig food- en filmfestivals, zoals het outdoor filmfestival Pluk de Nacht, en theatervoorstellingen in de openlucht. Maar ook zonder evenementen is hier op zomerse dagen genoeg te doen: zonnebaden, zwemmen, relaxen, picknicken, of smullen van het lekkers van tijdelijke horecaconcepten die hier zomers de deuren openen. Helemaal opgeladen en klaar voor wat actie? Pak de pont naar NDSM en ontdek al het leuks dat dit stadsdeel te bieden heeft!