Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen en eten in West

Volg deze route in Amsterdam-West en trakteer jezelf onderweg op iets lekkers uit een afvalvrije kruidenierswinkel of een plantaardige delicatessenzaak. Bewonder tussendoor de kunstwerken in een galerie die gericht is op geestelijke gezondheid, vind een nieuw favoriet handbedrukt T-shirt en ontspan bij een buurtboerderij in het groene Westerpark.

Buurtboerderij Ons Genoegen

Wist je dat er een buurtboerderij verschuilt ligt in het Westerpark? De tuin en het terras zijn een heerlijke plek om te zitten. De prijzen voor pannenkoeken, soepen of broodjes zijn on-Amsterdams laag. Een deel van het aardige personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgt begeleiding van de vaste medewerkers om zo werkervaring op te doen. Kijk ook in de agenda voor creatieve workshops of livemuziek bij Ons Genoegen.

Hannah’s

Afbeelding van Laura van Holk

Hannah’s is een restaurant, met een inclusieve keuken, waar je kunt ontbijten, lunchen, borrelen en in het weekend kunt dineren. Op het menu staan gerechten geïnspireerd door de veelzijdige Mediterrane keuken. Oprichter Laura is dit restaurant gestart vanuit haar liefde voor haar gehandicapte zusje Hannah, psychologie en horeca. Bij Hannah’s werken mensen met een verstandelijke beperking.

Little Plant Pantry

Afbeelding van Dana Marin

Little Plant Pantry is de eerste bulkwinkel en plantaardige deli in Amsterdam. Hier koop je eten en huishoudelijke benodigdheden in een herbruikbare verpakking. Van rijst tot koffie en van olie tot kruiden. Je schept zoveel je nodig hebt uit het verpakkingsarme aanbod van producten in een zelf meegenomen of herbruikbare verpakking. In de deli haal je vegan gerechten voor thuis of direct van te genieten.

Loenatix

De organic en fair trade items zijn bedrukt met toffe prints en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, veelal met een psychische beperking. Zo tekende een jongen met schizofrene tijgerprints met de hand, en een jongen met autisme maakte prints volledig opgebouwd uit stipjes. Van rompers tot tanktops en oneindig veel gave T-shirts. Ook ter plekke te laten maken.

MidWest

Afbeelding van Bram Budel

Een co-working space, buurtkantine en stadstuin in één. Je vindt het bij Midwest, gevestigd in een Amsterdamse School-gebouw. De vroegere gymzaal is nu de plek voor een lekkere cappuccino en een goed gesprek met buurtbewoners. De klaslokalen worden verhuurd aan lokale creatieven en in de tuinen experimenteren vrijwilligers met klimaatbestendigheid. Bijna elke vrijdag kookt een buur bij MidWest en aan de lange tafel kun je mensen uit de buurt ontmoeten.

Restaurant Freud

Afbeelding van restaurant freud_west

In het mooie, modern ingerichte restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als kok, gastheer/vrouw of afwasser. Freud is een leer-werkbedrijf voor iedereen die het horecavak wil leren. Op de kaart staan wisselende gerechten geïnspireerd door de Mediterrane keuken en smaken uit het Midden-Oosten. Klassiekers als de vissoep en steak tartare zijn altijd op het menu te vinden. Heerlijk eten dus én bijzonder aandacht voor mensen.

Beeldend Gesproken

Bij Beeldend Gesproken krijgen professionele kunstenaars met een mentale kwetsbaarheid een podium voor hun werk. Kunst maken is voor de kunstenaars belangrijk in hun proces van herstellen en geestelijke balans houden. De veelzijdige schilderijen, fotografie, driedimensionaal en ander werk van meer dan 125 kunstenaars uit heel Nederland zie in de galerie en tijdens events. Daarnaast zijn de werken te leen of te koop.

Recycle

Wil je een sociale en duurzame stadsfiets? In De Hallen koop je fietsen van duurzame merken als Roetz, Achielle en Toyobikes. In de werkplaats worden fietsen gerepareerd en gerestaureerd door kundige mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook vind je in de prachtige ruimte allerhande fiets-gerelateerde artikelen.

  • Recycle | Hannie Dankbaarpassage 27

Bar Bario

In West vind je Bar Bario, een inclusieve bar en creatieve hub. Deze gezellige bar is een safe space voor iedereen, vooral voor mensen uit de queer community en mensen van kleur voor wie dit niet altijd vanzelfsprekend is. In deze moderne stamkroeg draait het om plezier, veilig voelen en creativiteit. Bario heeft een eigen galerie met pop-up events en tentoonstellingen.

In samenwerking met Amsterdam Impact