Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Marc Roodhart

Toegankelijkheid: bij deze podia zit je goed

Amsterdamse podia zetten zich in voor inclusiviteit met voorzieningen voor bezoekers met verschillende behoeften. Theaters zoals het Amsterdame Bostheater en DeLaMar bieden rolstoelplaatsen, ringleidingen voor mensen die slechthorend zijn en begeleiding voor bezoekers die slechtziend zijn. Daarnaast zijn er vaak prikkelarme ruimtes en aangepaste voorstellingen, zoals met audiodescriptie en gebarentolken. Deze initiatieven zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperking, kan genieten van kunst en cultuur in de stad.

Suzanne Boer

Redacteur Uitagenda. Woont in Noord en weet precies wat er speelt in Amsterdam, vooral op het gebied van theater en muziek.

DeLaMar

DeLaMar doet veel voor mensen met zowel fysieke als mentale beperkingen. In samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten bieden ze voorstellingen aan voor mensen die snel overprikkeld zijn. Er is dan een aparte ingang, een prikkelarme ontvangstruimte, een stilteruimte en speciale plekken in de zaal. Soms zijn de voorstellingen zelf ook prikkelarm. Ook werken ze samen met Stichting Komt het Zien!, die voorstellingen aanbieden voor mensen met een visuele beperking, en met Stichting Vier het Leven, voorstellingen waarbij extra rekening wordt gehouden met bezoekers op hoge leeftijd.

DeLaMar is rolstoelvriendelijk. In alle zalen zijn een aantal rolstoelplaatsen met ruimte voor een begeleider beschikbaar die je telefonisch kunt reserveren.

Meervaart

Meervaart meeting rooms and event spaces
Afbeelding van Marc Roodhart

De Meervaart is goed ingericht voor bezoekers met een rolstoel. Het grootste gedeelte van het pand is gelijkvloers, er is een rolbaan en voor de Blauwe Zaal is er een lift beschikbaar. Ook zijn er in zowel de Blauwe als de Rode Zaal plaatsen voor rolstoelen plus begeleiders beschikbaar.

Een getrainde geleidenhond is welkom, maar de Meervaart hoort dat graag van te voren zodat ze de beste stoel beschikbaar kunnen stellen. Voor mensen die slechthorend zijn, heeft de Meervaart een Phonak FM klaarliggen bij de receptie. Deze kun je gebruiken in combinatie met een koptelefoon, of via je 'ringleiding' instelling op je eigen gehoorapparaat.

Paradiso

A tram passing music venue Paradiso at Weteringschans near Leidseplein.
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Een concert bezoeken gaat soms wat lastiger, maar het is prima mogelijk. Bij Paradiso bijvoorbeeld, waar je via de zij-ingang naar binnen kunt. Bij de receptie kun je een sleutel van de personenlift krijgen die toegang geeft tot het rolstoeltoegankelijke toilet in de kelder. De Grote Zaal heeft op het balkon zitplaatsen. De Bovenzaal heeft geen vaste zitplaatsen, maar in overleg is er veel mogelijk.

Hulphonden zijn toegestaan, maar de KNGF adviseert om persoonlijke begeleiding mee te nemen naar festivals en concerten. Een concert kan schadelijk zijn voor de hond.

P60 (Amstelveen)

Het is maar een klein poppodium, maar P60 heeft het goed op orde wat toegankelijkheid betreft. Via 2 liften zijn alle ruimtes prima bereikbaar. Laat wel weten van te voren als je komt, dan staat het personeel voor je klaar om te helpen. Er is een handmatige deur naar het rolstoelvriendelijk toilet, en de route er naartoe is drempelvrij.

Koninklijk Theater Carré

Carré
Afbeelding van Winnie Verswijvel

Iedereen is welkom in Koninklijk Theater Carré. Er zijn rolstoelplaatsen beschikbaar, inclusief een plek voor een begeleider. Reserveren kan via service@carre.nl. Scootmobielen zijn helaas niet toegestaan, maar leenrolstoelen en rollators zijn beschikbaar bij aankomst. Een medewerker staat klaar om te helpen. Bezoekers met een loophulpmiddel kunnen het beste een plaats aan het gangpad reserveren. Hulpmiddelen worden door een medewerker buiten de zaal geplaatst en later teruggebracht. Voor mensen die slechthorend zijn biedt Carré een ringleiding, verkrijgbaar bij de garderobe met een borg van €10,-. Hulphonden zijn toegestaan en een plek aan het gangpad is aanbevolen. Voor mensen met een visuele beperking biedt Carré hulp bij het verplaatsen vanwege de vele opstapjes en trappen. In samenwerking met Stichting Komt het Zien worden jaarlijks minimaal 5 voorstellingen met tolkfaciliteiten en audiodescriptie aangeboden.

Het Amsterdamse bostheater

Het Bostheater biedt een toegankelijke theaterervaring in het hart van de natuur. Voor bezoekers die gebruik maken van een rolstoel, zijn er speciale plaatsen beschikbaar. Deze kunnen eenvoudig gereserveerd worden door een e-mail te sturen naar publiek@bostheater.nl. Daarnaast beschikt het theater over een rolstoeltoegankelijk toilet. Ook voor mensen met een gehoorbeperking is het Bostheater goed uitgerust: er zijn koptelefoons beschikbaar die je vooraf kunt reserveren. Bezoekers die blind of slechtziend zijn, kunnen rekenen op ondersteuning in samenwerking met Stichting Komt dat Zien, waarbij een live theaterervaring wordt gecreëerd die speciaal is afgestemd op hun behoeften. Blindengeleidehonden zijn van harte welkom, maar houd er rekening mee dat grote voorstellingen en concerten soms overweldigend kunnen zijn voor de dieren.

Suzanne Boer

Redacteur Uitagenda. Woont in Noord en weet precies wat er speelt in Amsterdam, vooral op het gebied van theater en muziek.