Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Westerpark during fall.
Afbeelding van Marie Charlotte Pezé

Groen in West

Van plantsoen tot palmentuin, wandelen door de wijken van Amsterdam-West is heerlijk. Op het gebied van groen heeft West genoeg te bieden. Kies voor een tuinpark, ren een rondje in het Erasmuspark of waan je in de tropen tussen de palmbomen. Het kan allemaal.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Westerpark

Het Westerpark kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In dit oeroude park vind je niet alleen bomen van meer dan 100 jaar oud, maar - inmiddels - ook een natuurspeeltuin (het Woeste Westen), een kinderboerderij, een Waternatuurtuin én Japanse kersenbomen. Deze staan in de maand(en) maart en april in bloei. Niet groen, wel mooi roze, en zeer fotogeniek. Kortom: genoeg plekken om even helemaal te vergeten dat je midden in een stad bent.

Tuinpark Nut en Genoegen

Geef toe, alleen al de naam van dit volkstuinpark maakt nieuwsgierig, toch? Dit eerste volkstuincomplex werd in 1909 (!) aangelegd ‘om de gewone man in contact te brengen met de natuur en hem ervan te leren genieten. Precies: nut én genoegen. Anno nu pak je een wandelroute bij de ingang(en) en ontdek je het park wandelend, fietsend of hardlopend. Je komt niet alleen tuinen en tuinders tegen, maar ook de ijsvogel (die er stamgast is), een bunzing of vos.

Nut en Genoegen is openbaar toegankelijk van 1 maart tot 1 november. De hoofdingang vind je op de Sloterdijkerweg 22.

Erasmuspark

Erasmus park man strolling with child Sunny autumn day
Afbeelding van Jan de Ridder

Houd je van groen en van sporten en bewegen? In het Erasmuspark, aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam West, vind je een pad rondom het park (ideaal voor een rondje rennen), een sportveld met doelen en verschillende fitnesstoestellen. Maar ontspannen een kopje koffie doen in het kleine café Terrasmus en (of) je kinderen in de grote zandbak zetten, kan natuurlijk ook. Barbecueën mag tussen 1 april en 1 oktober en honden mogen loslopen aan de buitenrand van het park.

Jan van Galenplantsoen

Ten noorden van de Jan van Galenstraat ligt het Jan van Galenplantsoen, ook wel ‘Het Bolwerk’ genoemd vanwege zijn vorm. In het oudste gedeelte van het plantsoen staan bankjes, bomen, perken en struiken. In het nieuwere gedeelte een speeltuin: de Ruige Speelplek, met slingertouwen, schuilhutten, piratenschepen, tunnels, bergen en zand, een 'militair oefenterrein' in zakformaat voor kinderen. Kijken of ze dat kunnen bolwerken.

  • Jan van Galenplantsoen

Bilderdijkpark

Het Bilderdijkpark mag dan relatief klein zijn, er is genoeg te doen. Kinderen vermaken zich op de glijbanen, duikelrekken en wipkippen van de speeltuinvereniging, of op het geasfalteerde voetbal- en basketbalveld dat daarvoor ligt. Liefhebbers van de Griekse keuken strijken op donderdag en vrijdag vanaf 17:00, en op zaterdag vanaf 12:00 neer op het terras van Ikaria Park: een welkome uitbreiding van het nabijgelegen afhaaltentje Ikaria waar altijd lange rijen staan.

  • Bilderdijkpark

Bewonerstuinen Westelijke Eilanden

Amsterdam, the Netherlands - AUG 14, 2017 : Tropical garden in the city center of Amsterdam, Prinseneiland
Afbeelding van Frank Cornelissen

Als de bewonerstuintjes van de Westelijke Eilanden ‘een verborgen paradijsje’ worden genoemd, dan is de Palmentuin op het Prinseneiland met recht een verborgen parel. In dit openbare tuintje waan je je helemaal in de tropen, dankzij de cactussen, palmen en vijgen. Een stukje groen speciaal om de rust op te zoeken. En dat middenin de stad. Als dat niet ontspannend werkt…

  • Palmentuin | Prinseneiland 40
Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen