Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Podium Mozaiek open-air concert outside terrace
Afbeelding van Tim Hillege

Compleet dagje uit in West

In een stadsdeel als Amsterdam-West hoeft niemand zich ooit te vervelen. Natuurliefhebbers, restaurantgangers en cultuursnuivers hebben enorm veel keuze om de tijd te vullen. Kies voor deze tips om een compleet dagje te vullen en neem vooral je fiets mee.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy

Frituur aan voor het ontbijt

We beginnen de dag op de Jacob van Lennepkade, waar Staring At Jacob een lokale favoriet is. Vanaf 9:00 kun je bij deze New York-style brunch & bar terecht voor de meest smaakvolle ontbijtjes, die vaak uitlopen tot brunches. Wie het een vreemd idee vindt om voor de lunch al gefrituurde kip en wafels te combineren, moet dit hier echt een keer ervaren.

Duik de bioscoop in

Met een volle buik ga je door naar de film. Gelukkig zitten er op loopafstand 2 bijzondere bioscopen. LAB111 is een eigenzinnige cinema, waar de beste cultklassiekers van vroeger en nu worden vertoond. Voor meer mainstream titels uit Hollywood en bekroonde films uit de rest van de wereld kun je terecht bij FilmHallen. Dankzij hun bijzondere locatie en inrichting (en agenda) zijn beide bioscopen ook zonder een kaartje voor de film het bezoeken waard.

Snel een tafeltje bemachtigen

People drinking on a terrace
Afbeelding van Cafe Cook

Voor de lunch reizen we af naar Café Cook. Op een zonnige dag kun je hier een tafeltje bemachtigen op het ruime terras. Je zit hier aan het rustige plein voor de Jeruzalemkerk, met zitplekken op het zuiden. Ideaal. Maar let op: de stoeltjes erg gewild, vooral ook onder buurtbewoners. Bij drukte en bij minder prettig weer is het binnen overigens ook goed toeven. Café Cook heeft de sfeer van een gezellig buurtcafé en de kaart van een Frans restaurant en voldoet ruimschoots aan de criteria voor een perfect dagje in West.

Een groene, verborgen parel

Schuin tegenover Café Cook zit een verborgen, groene parel. Wie daar door de zware, rode deur loopt, komt in de binnentuin van de voormalige Jan Maijenschool terecht. In De Tuin van Jan heerst de rust en zorgt het groen voor de nodige ontspanning.

Verder door het groen

Al wandelend of fietsend richting het Westerpark, komen we onderweg het Erasmuspark tegen. Een speeltuin voor de kinderen, een groot voetbalveld en een fraaie bloementuin zorgen hier voor het prettige decor, maar stop hier ook voor een drankje bij Terrasmus, dat bovendien geregeld leuke evenementen organiseert. Vanaf het Erasmuspark is het nog maar een klein stukje tot de grote groene trekpleister van West: Het Westerpark. Tussen de bomen van het park liggen tennisbanen, een kinderboerderij, een natuurspeeltuin en een evenemententerrein waar menig (bekend) festival neerstrijkt.

Ode aan de Amsterdamse School

Op deze perfecte dag gebruiken we het Westerpark als prettige route richting de volgende stop: Museum Het Schip. Dit museum is zowel van buiten als van binnen een ode aan de Amsterdamse School. De kenmerkende bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw heeft in korte tijd grote delen van Amsterdam vormgegeven, waaronder een aanzienlijk deel van West. Wil je het achtergrondverhaal van het stadsdeel dan ook écht ontdekken, dan kun je niet om Het Schip heen.

Tijd voor avondeten

We keren weer terug naar het Westerpark voor het diner. Pacific is geopend van ‘s ochtends vroeg tot in de late uurtjes en serveert de hele dag door de juiste sfeer uit. Onze favoriet is om bij een ondergaande zon op het terras plaats te nemen en je te verlekkeren aan de opties op de menukaart. Volop groente, verantwoord vlees en vis, maar vooral boordevol smaak. Na de avondmaal is er bij Pacific met grote regelmaat een ruimte voor live muziek, dans, comedy of spoken word. Houd dan ook een scherp oog op hun agenda.

Cultuur in de late uurtjes

Nóg meer culturele verdieping haal je op bij Podium Mozaïek. In de voormalige Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg huist al enkele jaren een van de meest diverse theaters van Amsterdam. Het cultuurpodium biedt de ruimte aan wereldmuziek, theater, comedy, kleinkunst en dans, uit binnen- en buitenland voor alle leeftijden. Daarnaast organiseert of participeert Podium Mozaïek (in) diverse festivals, waaronder Rrreuring, IDFA en het Festival Van De Verzwegen Geschiedenis.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy