Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

5 dingen om te doen in Oud-West

Amsterdam Oud-West ligt vlak buiten de grachtengordel. Je vindt er historische charme én hedendaagse cultuur in de vorm van winkels, markten, culturele centra en nog veel meer. Ontdek het leukste van Oud-West met deze tips.

Laat je inspireren op de Overtoom

De Overtoom, die evenwijdig aan het Vondelpark loopt, is een levendige Amsterdamse winkelstraat. Je vindt er een bonte verzameling kleine winkeltjes, concept stores en boetiekjes met veelal typisch Nederlandse producten. Je kunt hier een hele dag doorbrengen in concept stores zoals Friday Next voor Dutch design interieurs, Wildernis voor potplanten en botanische kunstwerkjes of Sourced and Sold voor antiek en andere hebbedingen.

Lekker eten zonder vlees

Amsterdammers laten steeds vaker hun lapje vlees staan, en dat komt onder andere door het rijke aanbod aan vegetarische en veganistische restaurants in Amsterdam. Amsterdam Oud-West is een walhalla geworden voor vegetariërs en veganisten. Niks geen saaie salades en alles-met-tofu, maar de heerlijkste gerechten – die toevallig vegetarisch zijn.

Verwen je lichaam de hele dag met plantaardige voeding door te ontbijten of te lunchen bij Meatless District en de dag af te sluiten met een vegan kapsalon of burger naar keuze in de Vegan Junk Food Bar. Als je tussen de maaltijden door honger krijgt, ga je naar de Foodhallen voor een vegetarische snack bij Fento of bij Padron.

Ontmoet de makers bij The Maker Market

De Hallen, een cultureel centrum in Oud-West met winkels, een hotel, een bioscoop en een food market, nodigt elke maand Amsterdamse ambachtelijke vakmensen uit voor The Maker Market. Een aanrader als je op zoek bent naar unieke artikelen, ‘made in Amsterdam’. Wandel door De Hallen langs kramen en displays met kleding en accessoires, fietsen, meubilair, boeken en snuisterijen om weg te geven of lekker zelf te houden.

Als je The Maker Market gemist hebt, kun je van dinsdag tot en met zondag in The Maker Store terecht om in de collectie te grasduinen.

Dompel jezelf onder in Nederlandse cultuur

Lab111 cinema
Afbeelding van Koen Smilde

Het centrum staat natuurlijk bekend om de vele historische panden en bezienswaardigheden, maar ook Oud-West heeft belangrijk cultureel erfgoed: moderne kunst, muziek en media. Er gebeurt bijvoorbeeld altijd wel iets interessants bij Lab111, een combinatie van bioscoop, restaurant en expositieruimte in een voormalig pathologisch-anatomisch laboratorium. Elke avond zijn er voorstellingen met eigenzinnige films en blikverruimende documentaires. Ook hangt er werk van kunstenaars, fotografen en ontwerpers de expositieruimte.

Of ga voor live optredens, films en cursussen naar OT301. Ooit zat hier een filmacademie, later was het een kraakpand voor kunstenaars. De krakers hebben het pand in 2007 gekocht en nu is het nog altijd een cultureel centrum. Ook kun je hier heerlijk biologisch veganistisch/vegetarisch eten, bij restaurant De Peper.

Struin door de lommerrijke straten van de Helmersbuurt

De Helmersbuurt is eind 19e en begin 20e eeuw aangelegd als broodnodige stadsuitbreiding. Nu is het een unieke wijk met mooie hoge bomen, rustige woonbuurten en culturele hotspots. Ooit woonden hier talloze kunstenaars en schrijvers. Wandel op je gemak door de Helmersbuurt om de creativiteit op te snuiven die zij hier hebben nagelaten.