Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A ferry on it's way towards the Pontsteiger.
Afbeelding van Jan de Ridder

10 dingen om te doen in de Houthavens

Van gepimpte pont tot perfecte pizzabodems: dé hotspots van de Houthavens. Verspreid over de 7 kunstmatige eilanden van stadswijk De Houthavens vind je creatieve bureau’s, bars en borrelplekken in moderne en industriële gebouwen, omringd door oude grachten en bruggen. Met ‘t IJ als achtertuin vind je hier ‘s winters rust, en ‘s zomers reuring.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Zwemmen vanaf de zwemsteiger bij Vessel

Als het zonnetje schijnt, ligt de zwemsteiger van Restaurant Vessel vol zonaanbidders die vanaf de pier ‘t IJ in plonzen. Het uitzicht over Amsterdam Noord en het bohemian-feel terras van Vessel maken dat je je bijna in het buitenland waant. Bijna - en dat is maar goed ook, want je bent in Amsterdam. Wat wil een mens nog meer?

Zwemmen in het Brediusbad

Als we dan toch in het thema zwemmen zitten, maar je ‘t IJ nét iets te spannend vindt: waterratten kunnen ook uitwijken naar Het Brediusbad, een verwarmd openluchtzwembad omgeven door bomen (en oké, ook een flat). Het bad heeft een diep gedeelte voor gediplomeerde zwemmers, een ondiep gedeelte voor kinderen en een apart kleuterbad met fontein voor de allerkleinsten. Oftewel opties voor iedereen met of zonder zwemdiploma. 

NOVITALIA

Voor een flinke vleug Italië hoef je tegenwoordig het vliegtuig niet meer in: je stapt gewoon binnen bij NOVITALIA. Deze groothandel - denk aan een gigantische winkel meets gigantisch magazijn - biedt Italiaanse lekkernijen zover je kunt kijken. Ricotta, burrata, en mozzarella, amaretti en ansjovispasta, Salsiccia met venkel, porcini en Napolitaanse pizzabodems: je kunt het zo gek (en Italiaans) niet bedenken of het is er te koop. Wees gewaarschuwd: met lege handen de zaak verlaten is een uitdaging.

Yellow House

Yellow House is een lichte, simplistisch ingerichte ‘creatieve hub’ waar je de hele dag kunt doorbrengen. Althans, vanaf 12:00. Want dan opent de plek - die z’n naam dankt aan de knalgele picknicktafels op het terras aan het water - voor lunch en voor mensen (en groepen) die een werkplek deluxe zoeken. De middag gaat geruisloos over in de avond wanneer er natuurwijn en toegankelijke gerechten zoals roti, nasi en hamburgers worden geserveerd. De feestjes ‘s avonds - van lokale talenten tot drukbezochte ADE-feesten - worden inmiddels ook geroemd.

Borisov

Afbeelding van Felicia Savelberg

Soms heb je van die plekken waarbij je niet weet waar te beginnen met omschrijven. Borisov is zo’n plek. Begin je met het uitlichten van het industriële pand dat minimalistisch is ingericht? Inclusief zilveren stoelen met kleurrijke zitjes en de giga bruine marmeren bar die (bijna) de complete lengte van de zaak inneemt? Of richt je je op het feit dat je er terecht kunt voor koffie, lunch, borrel, bites, dansavonden én speciale concept-dineravonden? Waar je het ene weekend het gevoel hebt in een heus volksrestaurant te zijn beland, en je je het weekend daarop in een sterrentent waant. Nou ja - zelf gaan uitproberen maar.

Bruegem Meeting Point

Veel (horeca)panden in de Houthavens zijn industrieel ingericht, en dat geldt ook voor proeflokaal en brouwerij Bruegem Meeting Point. Deze sociale onderneming richt zich op de resocialisatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt een inclusieve omgeving waar mensen bij elkaar brengen centraal staat. Zo mogen creatievelingen elk weekend het podium betreden om hun talenten te laten zien, van comedy tot jazz muziek en nog veel meer.  Mooi toch? En dan heb je het ruim opgezette picknicktafel-terras in het groen nog niet eens gezien.

Theater Amsterdam

Afbeelding van Danielle Schuiten

Theater Amsterdam moet het hebben van zijn moderne uitstraling met gigantisch hoge glazen ramen. Het theater aan ‘t IJ is niet al te groot, en is het enige theater in Amsterdam dat bedoeld is voor voorstellingen, musicals en theatershows die doorspelen zolang het publiek belangstelling heeft. Daarnaast is het het eerste theater dat speciaal gebouwd is voor het zogeheten SceneAround theatersysteem, waarbij je als toeschouwer het gevoel hebt middenin de voorstelling te zitten. In plaats van op rij 100.

The Park Playground VR

A man wearing virtual reality glasses
Afbeelding van Koen Smilde

Nog nooit een VR (virtual reality)-experience meegemaakt? Dan valt eigenlijk lastig uit te leggen wat je te wachten staat. Als we je vertellen dat je met een futuristische controller en VR-bril op je knar in een hal wordt gezet, en die hal vervolgens door de bril wordt omgetoverd tot andere (virtuele) wereld voor een spannend spel - tsja, dan snappen we dat je denkt: ehm… Daarom, ga het zelf meemaken. En mocht je een werkuitje overwegen: The Park beschikt over een vergaderruimte die ideaal is voor bijvoorbeeld seminars en workshops.

Tuinpark Zonnehoek Amsterdam

Tuinpark Zonnehoek is een zogeheten volkstuinenpark dat zijn deuren van 1 april tot 1 oktober opent voor publiek. In deze verbindende binnentuin tussen de nieuwe Houthavenbuurt en de oude Spaarndammerbuurt, wandel je langs de maar liefst zeventig tuinen. Groene vingers opgelet: in het tuinpark worden regelmatig activiteiten georganiseerd gericht op tuinieren en natuurbeleving voor tuinders, buurtbewoners, wandelaars en stadsbezoekers.

Pont 13

In het huwelijksbootje stappen, iemand in de boot nemen met een surpriseparty, of gewoon dol zijn op water en daarom een bezoekje brengen aan Pont 13: met welke reden je dit - maar net van de sloop geredde - pontje ook bezoekt, de boot zul je hier niet missen. Je kunt er terecht voor koffie, lunch, borrel en diner, en in de zomer neem je een duik vanaf de steiger. Minder weer? Het interieur van Pont 13, met zijn ruige en industriële karakter, nodigt uit voor een warme choco binnen.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen