Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen en eten in Oost

Begin met een heerlijke brunch, zoet of hartig, in een verborgen tuin en verdiep je daarna in al het moois dat Amsterdam-Oost te bieden heeft. Hier vind je betaalbare tweedehands- en vintage kleding, en een koffiebar waar ze eerlijk geproduceerde en vers gebrande koffie serveren. Sluit je wandeling of fietstocht af met een maaltijd uit het Midden-Oosten op een historische locatie.

Dignita Hoftuin

Afbeelding van Jan Willem Groen

In het glazen restaurant of op het terras in deze verborgen stadstuin achter H'ART Museum, eet je lokale, biologische gerechten. Op de kaart staan zoet en hartig ontbijt en brunch gerechten zoals pancakes, sandwiches, soepen en eggs benedict. Dignita Hoftuin maakt deel uit van Not For Sale, een organisatie die trainingsprogramma’s biedt aan kwetsbare doelgroepen.

Dignita Hoftuin | Nieuwe Herengracht 18a

Thull's

Eigenaresse Simone van Thull is koningin van het inmaken en fermenteren, je vind er onder andere homemade pickles, gefermenteerde groenten, kombucha en kefir. Bij deze eetwinkel kun je lunchen, een afhaalmaaltijd halen in de deli of de ingemaakte producten kopen voor thuis. Denk aan huisgemaakte zuurkool, mosterd en (chili)jam. De bestellingen worden rondgebracht door dagbestedingsproject Roads. Op Zeedijk 71 heeft Thull’s een tweede deli.

Thull's Deli | C. van Eesterenlaan 21-23

50|50 Budgetstore

Afbeelding van Marijn Alons

De 50|50 Budgetstore is een bijzondere winkel van het Leger des Heils die tweedehands kleding en accessoires van goede kwaliteit verkoopt. Alle ingezamelde kleding wordt hier zorgvuldig geselecteerd en verkocht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is dé plek om low budget en verantwoord te shoppen.

50|50 Budgetstore | Middenweg 14

Het Faire Oosten

Afbeelding van Het Faire Oosten

Verdeeld over een oppervlakte van 350 m2 vind je een inspirerend aanbod van aantrekkelijke en verantwoorde spullen, gemaakt vanuit passie. Van zeep gemaakt van reststromen en fairtrade kleding uit Ecuador, tot regenjassen uit Amsterdam gemaakt van gerecyclede pet-flessen. Naast kleding verkoopt Het Faire Oosten ook interieur items, beauty producten en gifts voor dames, heren en kinderen. Een warenhuis vol ambacht, duurzaamheid en creativiteit.

Het Faire Oosten | Waldenlaan 208 

Baking Lab

Baking Lab is een circulaire bakkerij, een workshop lab en een leerplek voor jongeren ineen. Deze bakkerij heeft een prijs gewonnen voor hun circulaire aanpak en geeft workshops brood maken waar je baktechnieken kunt leren met gelijkgestemden. Experimenteer en leer alles over fermenteren, kneden en brood bakken in steenovens. Het resultaat kun je proeven in het vegetarische bakkerscafé. In de bakkerswinkel kun je alle benodigdheden kopen om zelf thuis te bakken.

Baking Lab | Linnaeusstraat 99

Wakuli Bar

Een koffiebar waar je eerlijke en super verse koffie drinkt

Wakuli haalt koffie direct bij de boer. De boer krijgt hierdoor 2 tot 3 keer meer betaald en jij krijgt hierdoor koffie binnen 2 weken na het branden. Super vers en dat verschil proef je. Bij de koffiebar schenken ze deze do-good koffie met iets lekkers erbij. Koffie waarmee de leefomstandigheden van de koffieboeren worden verbeterd, smaakt nóg lekkerder.

Wakuli Bar | Linnaeusstraat 237a

A Beautiful Mess

In het prachtige pand van het Manor Hotel, het voormalige Burgerziekenhuis, zit het pop-up restaurant van A Beautiful Mess. Laat je verrassen door een tafel vol mezzes. Mensen van Refugee Company serveren en bereiden deze hapjes uit het Midden-Oosten. Refugee Company biedt mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige werkplek.

A Beautiful Mess | Linnaeusstraat 89

De Buurtkringloop 

Ontmoet een buurtgenoot bij De Buurtkringloop in de Indische buurt. Deze winkel verkoopt tweedehands kleding, boeken en kleine interieuritems voor een vriendelijke prijs. Uiteenlopende workshops zoals kleding repareren, fermenteren of een kruidenworkshop bevorderen niet alleen duurzaamheid en circulariteit, maar brengen buren ook met elkaar in contact.

De Buurtkringloop | Javastraat 105H

In samenwerking met Amsterdam Impact