Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A couple visits Tropenmuseum
Afbeelding van Jan de Ridder

Compleet dagje uit in Oost

Trendy clubs, cafés en broedplaatsen, traditionele Turkse bakkerijen, Surinaamse supermarktjes, Midden-Oosterse lunchrooms: dat is Amsterdam-Oost. Niet verwonderlijk dat veel Amsterdammers die in Oost wonen hier nooit meer weg willen. Let maar op, binnen een dag in het stadsdeel ben je om.

Een goed begin

In Oost ben je altijd omringd door de lekkerste broodjeszaken, bakkers, eetcafés en restaurants. Een goed ontbijt voor een dagje door het stadsdeel kun je dan ook op veel plekken scoren. Bij The Cottage in de Linnaeusstraat, Luza’s bij de Dappermarkt (ook een dikke tip) en Bar Basquiat in de Javastraat schuif je vroeg op de dag al aan voor een uitstekend ontbijt. Het beste, traditioneel Turkse ontbijt vind je bij Mesken in de Sumatrastraat. Bij PARK Café-Restaurant kun je vanaf 07:00 al terecht om de stad (en het Oosterpark) te zien ontwaken. Wil je liever wat langer in bed blijven liggen, dan serveert Drover’s Dog in de Eerste Atjehstraat een zalige Aussie-style brunch vanaf 10:00.

Groen, groener, groenst

Nationaal Slavernij Slavery Monument Oosterpark
Afbeelding van Klapfilm

Dan wordt het tijd om de benen te strekken. En waar kun je dat beter doen dan in de grote parken van Oost? Heel even ontwijk je hier de drukte en gezelligheid van de straat. Het Oosterpark is de meest voor de hand liggende optie. Het centraal gelegen park biedt naast mooie wandelpaden ook speeltuinen, kunst en ruimtes om te kunnen sporten. En dan is er het Flevopark, een onderbelichte, groene parel in de buurt. Ook hier vind je wandelpaden, sportgelegenheden en totale rust. Jonge kinderen kunnen een volledige dag los bij Natuurspeeltuin Jeugdland, de iets oudere kinderen vermaken zich bij het Flevoparkbad of in/op het water. Je zou bijna vergeten dat je middenin de stad zit.

Diverse culturele uitjes

Ga wat eten bij een van de vele restaurants in de Javastraat of op het Beukenplein, daarna is het tijd voor cultuur. Opties te over. Cinema/cultuurpodium Studio/K noemt zichzelf “het kloppende hart van de Indische buurt.” En daar is weinig aan gelogen. Films, concerten, comedy, lezingen, discussie; voor alles en iedereen is plaats bij /K. Een paar straten verderop hebben Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest hun thuisbasis in een voormalige kerk gevonden. De akoestiek van de Gerardus Majellakerk is ideaal voor concerten, kinderconcerten en repetities. Houd hun agenda in de gaten voor onvergetelijke ervaringen.

Een alinea over cultuur in Oost kan niet serieus genomen worden als het Wereldmuseum Amsterdam niet genoemd wordt. Het museum biedt vaste en tijdelijke tentoonstellingen waarbij het menselijke verhaal verteld wordt. Zo wordt de fantastische diversiteit van verschillende wereldculturen en mensen onderling tentoongesteld. En een speciale vermelding is er voor Museum Tot Zover, waar het draait om de dood: hoe we daar mee omgaan zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven.

De nacht in

Het nachtleven in Oost begint eigenlijk al aan de dinertafel. Want wie aanschuift bij Boi Boi (thais), Louie Louie (fusion) of De Kas (farm to table) wil nooit meer weg. Blijf gerust zitten en neem nog een drankje extra, maar daarna stappen we door naar Het Volkshotel. In de kelder zit Doka, de plek waar luisteraars dansers worden en andersom. Clubavonden wisselen hier live optredens af, dus check vooral eerst de agenda. Is de underground clubscene niet jouw ding? Pak dan de lift naar de bovenste verdieping, naar Canvas. Een prettige blend van diner, lounge, cocktailbar en club. Vanaf het terras heb je adembenemend uitzicht over Oost (en de rest van de stad) en komt het besef: je wilt hier nooit meer weg.