10 dingen om te doen in de Oosterparkbuurt
Het Wereldmuseum Amsterdam
Natuurlijk kom je in het Wereldmuseum Amsterdam om van alles te zien, leren en horen over wereldculturen. Het gebouw (een rijksmonument uit 1926) is ook een plaatje. Maar goed, we komen hier niet om buiten te blijven staan. Het Wereldmuseum heeft een grote vaste collectie waarbij de objecten een menselijk verhaal vertellen. Over thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten bijvoorbeeld. Verhalen die nieuwsgierig maken naar de culturele diversiteit die de wereld rijk is.
- Wereldmuseum Amsterdam | Linnaeusstraat 2
Oosterpark
Het Oosterpark werd in 1891 aangelegd en in 1894 geopend. Bewoners en bezoekers kwamen er om te ontspannen, te sporten en elkaar te ontmoeten, en dat is in al die tijd eigenlijk niet veranderd. Naast brede wandelpaden is er een tennisbaan, sportveld met kunstgras, skatepark, natuurspeeltuin en in de zomer een pierenbad. Ook worden er verschillende festivals en evenementen gehouden.
Verder vind je hier het Nationaal Slavernijmonument (waarmee de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk wordt herdacht), de Titaantjes (een eerbetoon aan de schrijver Nescio) en De Schreeuw (ter nagedachtenis aan regisseur, televisiemaker, columnist en opiniemaker Theo van Gogh).
Maxwell Café
Maxwell noemt zichzelf ‘het verlengde van je woonkamer’. Nou, als dat betekent - en dat doet het - dat er wekelijks een pubquiz (de Kwiss), een incidentele kaasfondue-avond (de Kazige Bende) en tien verschillende tapbieren in je huis staan, tekenen wij ervoor. Alhoewel: het koken kun je natuurlijk wel aan Maxwell overlaten. Ze hebben er alles voor een (brak) ontbijtje tot lunch, diner en borrelhappen.
Bar Bukowski
Bar Bukowski is vernoemd naar de schrijver Charles Henry Bukowski en straalt - net als Bukowski - de liefde voor literatuur en alcohol uit. Concreet betekent dat niet dat je binnen altijd intelligent over je boek turend aan een glaasje moet nippen, maar wel dat er overdag koffie en lunch geserveerd wordt, en ‘s avonds cocktails, ‘de nodige hitjes en veel bier.’ De liefde voor literatuur vind je terug in diverse spoken word-avonden, pubquizzen en stand-upcomedy.
- Bar Bukowski | Oosterpark 10
4850
Kijk, je hebt wijn, en je hebt wijn. In restaurant 4850 hebben ze een wijnkamer. Precies, dan weet je genoeg. In deze kamer wordt de temperatuur zeer nauwkeurig geregeld, zodat de wijnen het best tot hun recht komen. Kun je van enthousiasme geen keuze maken? De van oorsprong Zweedse eigenaren helpen je met alle liefde. Ze houden trouwens net zo goed van champagne, dus ook als je iets te vieren hebt, zit je hier goed. Meerdere soorten zijn verkrijgbaar per glas.
- Restaurant en wijnbar 4850 | Camperstraat 48-50
Hartog’s volkoren Bakkerij en Maalderij
Hartog’s Volkoren Bakkerij heeft een geschiedenis die leest als een jongensboek. Correctie: een meisjesboek, want de basis van het succes van het bedrijf is gelegd door Aagje Hertog. Sinds de bakkerij de eerste broden voor de stad Amsterdam in 1898 bakte in een bovenwoning in de Jordaan, is er niet afgeweken van haar werkwijze, recepturen en filosofie. De rest is geschiedenis. De bakkerij staat - nog steeds - bekend om het volkorenbrood, waarvoor het graan in eigen maalderij wordt gemalen en liefhebbers graag een tijdje in de rij staan.
- Hartog’s volkoren Bakkerij en Maalderij | Wibautstraat 77
Volkshotel
Het Volkshotel is, zo staat op de website te lezen, ‘een plek voor alleenstaande moeders. Maar ook voor makelaars en punk rockers. Voor dandy’s en dichters en onderwaterlassers. Voor biologen, arbeiders, nachtvlinders en kunstenaars. Kortom: voor iedereen’. Maar ook als je geen makelaar, punkrocker, dandy, dichter, onderwaterlasser, bioloog, arbeider, nachtvlinder of kunstenaar bent, is het Volkshotel, met zijn club Canvas (van vroeg tot laat), undergroundbar Doka (voor de late uurtjes), werkplaats (werken en vergaderen) badplaats (met hottubs op het dakterras) en natuurlijk hotelkamers, een plek om je goed te vermaken.
- Volkshotel | Wibautstraat 150
Plein Theater
Op zoek naar een uitje waar zowel de puber, als de peuter, als (o)pa gelukkig van wordt, dan is een bezoek aan een voorstelling van het Pleintheater wellicht een idee. Dit theater biedt kleine en intieme voorstellingen met bijvoorbeeld moderne dans, jeugdtheater, kamermuziek en experimenteel theater, van zowel grote namen als beginnelingen. Met de voorstellingen wil het theater makers de ruimte geven te laten zien waar het wrikt in de samenleving en waar verandering nodig is. Dat kan nog eens mooie gesprekken opleveren.
- Plein Theater | Sajetplein 39
Mike’s Badhuistheater
Toen het Badhuistheater nog geen theater was, diende het als publiek badhuis. Het gebouw, met zijn kenmerkende vorm rondom een schoorsteen, werd in 1921 in de Amsterdamse School-stijl gebouwd. In 1985 werd het van een sloopnominatie gered doordat de Britse theatermaker Mike Manicardi gevraagd werd er een werkplaats op te zetten voor kunstenaars. Dit deed hij - en met succes. Mike’s programmering richt zich op internationale producties en ‘community art.’
- Mike’s Badhuistheater | Boerhaaveplein 28
Restaurant Alba
Met een terras van 130 m2 aan de Wibautstraat zit je hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de zon. Maar dat is niet de enige reden dat je bij Restaurant Alba fantastisch zit. Of je nou kiest om je te laten verrassen door het 4-gangen menu van de chef of liever à la carte besteld, je kunt de plank niet misslaan. Er worden kleine gerechten geserveerd van wisselende seizoensproducten. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gigantisch lekker. Hierdoor eet je elk seizoen weer iets anders. Combineer het met een natuurwijn uit het brede assortiment en het enige wat je nog moet doen is genieten.
- Restaurant Alba | Wibautstraat 105HS