Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
De Stadsschouwburg theater in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

10 dingen om te doen in de Oosterparkbuurt

Van het brood van Agnes tot het theater van Mike, en het Tropenmuseum tot ‘t TapasTheater: in de Oosterparkbuurt bruist het van de culturele activiteiten én de geschiedenis. Even bijkomen kan in één van de vele cafés, wijnbars of restaurants.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Tropenmuseum

Natuurlijk kom je in het Tropenmuseum om van alles te zien, leren en horen over wereldculturen. Het gebouw (een rijksmonument uit 1926) is ook een plaatje. Maar goed, we komen hier niet om buiten te blijven staan. Het Tropenmuseum heeft een grote vaste collectie waarbij de objecten een menselijk verhaal vertellen. Over thema’s als rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten bijvoorbeeld. Verhalen die nieuwsgierig maken naar de culturele diversiteit die de wereld rijk is.

Tropenmuseum | Linnaeusstraat 2

Oosterpark

Het Oosterpark werd in 1891 aangelegd en in 1894 geopend. Bewoners en bezoekers kwamen er om te ontspannen, te sporten en elkaar te ontmoeten, en dat is in al die tijd eigenlijk niet veranderd. Naast brede wandelpaden is er een tennisbaan, sportveld met kunstgras, skatepark, natuurspeeltuin en in de zomer een pierenbad. Ook worden er verschillende festivals en evenementen gehouden.

Verder vind je hier het Nationaal Slavernijmonument (waarmee de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk wordt herdacht), de Titaantjes (een eerbetoon aan de schrijver Nescio) en De Schreeuw (ter nagedachtenis aan regisseur, televisiemaker, columnist en opiniemaker Theo van Gogh).

Maxwell Café

Maxwell noemt zichzelf ‘het verlengde van je woonkamer’. Nou, als dat betekent - en dat doet het - dat er wekelijks een pubquiz (de Kwiss), een incidentele kaasfondue-avond (de Kazige Bende) en tien verschillende tapbieren in je huis staan, tekenen wij ervoor. Alhoewel: het koken kun je natuurlijk wel aan Maxwell overlaten. Ze hebben er alles voor een (brak) ontbijtje tot lunch, diner en borrelhappen.

Bar Bukowski

Bar Bukowski is vernoemd naar de schrijver Charles Henry Bukowski en straalt - net als Bukowski - de liefde voor literatuur en alcohol uit. Concreet betekent dat niet dat je binnen altijd intelligent over je boek turend aan een glaasje moet nippen, maar wel dat er overdag koffie en lunch geserveerd wordt, en ‘s avonds cocktails, ‘de nodige hitjes en veel bier.’ De liefde voor literatuur vind je terug in diverse spoken word-avonden, pubquizzen en stand-upcomedy.

Bar Bukowski | Oosterpark 10

4850

Kijk, je hebt wijn, en je hebt wijn. In restaurant 4850 hebben ze een wijnkamer. Precies, dan weet je genoeg. In deze kamer wordt de temperatuur zeer nauwkeurig geregeld, zodat de wijnen het best tot hun recht komen. Kun je van enthousiasme geen keuze maken? De van oorsprong Zweedse eigenaren helpen je met alle liefde. Ze houden trouwens net zo goed van champagne, dus ook als je iets te vieren hebt, zit je hier goed. Meerdere soorten zijn verkrijgbaar per glas.

Restaurant en wijnbar 4850 | Camperstraat 48-50

Hartog’s volkoren Bakkerij en Maalderij

Hartog’s Volkoren Bakkerij heeft een geschiedenis die leest als een jongensboek. Correctie: een meisjesboek, want de basis van het succes van het bedrijf is gelegd door Aagje Hertog. Sinds de bakkerij de eerste broden voor de stad Amsterdam in 1898 bakte in een bovenwoning in de Jordaan, is er niet afgeweken van haar werkwijze, recepturen en filosofie. De rest is geschiedenis. De bakkerij staat - nog steeds - bekend om het volkorenbrood, waarvoor het graan in eigen maalderij wordt gemalen en liefhebbers graag een tijdje in de rij staan.

Volkshotel

Het Volkshotel is, zo staat op de website te lezen, ‘een plek voor alleenstaande moeders. Maar ook voor makelaars en punk rockers. Voor dandy’s en dichters en onderwaterlassers. Voor biologen, arbeiders, nachtvlinders en kunstenaars. Kortom: voor iedereen’. Maar ook als je geen makelaar, punkrocker, dandy, dichter, onderwaterlasser, bioloog, arbeider, nachtvlinder of kunstenaar bent, is het Volkshotel, met zijn club Canvas (van vroeg tot laat), undergroundbar Doka (voor de late uurtjes), werkplaats (werken en vergaderen) badplaats (met hottubs op het dakterras) en natuurlijk hotelkamers, een plek om je goed te vermaken.

Volkshotel | Wibautstraat 150

Plein Theater

Op zoek naar een uitje waar zowel de puber, als de peuter, als (o)pa gelukkig van wordt, dan is een bezoek aan een voorstelling van het Pleintheater wellicht een idee. Dit theater biedt kleine en intieme voorstellingen met bijvoorbeeld moderne dans, jeugdtheater, kamermuziek en experimenteel theater, van zowel grote namen als beginnelingen. Met de voorstellingen wil het theater makers de ruimte geven te laten zien waar het wrikt in de samenleving en waar verandering nodig is. Dat kan nog eens mooie gesprekken opleveren.

Plein Theater | Sajetplein 39

Mike’s Badhuistheater

Toen het Badhuistheater nog geen theater was, diende het als publiek badhuis. Het gebouw, met zijn kenmerkende vorm rondom een schoorsteen, werd in 1921 in de Amsterdamse School-stijl gebouwd. In 1985 werd het van een sloopnominatie gered doordat de Britse theatermaker Mike Manicardi gevraagd werd er een werkplaats op te zetten voor kunstenaars. Dit deed hij - en met succes. Mike’s programmering richt zich op internationale producties en ‘community art.’

\Mike’s Badhuistheater | Boerhaaveplein 28

Tapas Theater

Heeft je zitvlees wat moeite met de lengte van reguliere theatervoorstellingen, of verslapt je aandacht sneller dan je lief is? Dan past het concept van het Tapas Theater wellicht goed bij je. In het theater zijn 3 of 4 verschillende voorstellingen van 20 minuten drie keer per avond te zien in kleine theaterzaaltjes. Zo kun je aan- en afhaken wanneer je wilt. Heb je ineens beretrek gekregen, dan kun je dus elk moment opstaan en je in de Foodbar laven aan tapas in de letterlijke betekenis van het woord: kleine gerechtjes.

Tapas Theater | Andreas Bonnstraat 40h

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen