Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Brouwerij 't IJ brewery terrace with windmill
Afbeelding van Koen Smilde Photography

10 dingen om te doen in de Dapperbuurt & Indische Buurt

De Dapperbuurt & Indische Buurt zijn levendige wijken met veel culturen, die je onder meer terugziet in de vele kramen van de Dappermarkt. Maar deze buurt is meer dan die beroemde markt, met een bescheiden hoofdrol voor de letter ‘b’ van bier.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Studio K

Studio K is een bioscoop, café-restaurant én cultureel podium, en had op zich ook Studio S kunnen heten. Het wordt namelijk volledig gerund door studenten, die op deze manier ‘leren wat er niet in de studieboeken staat.’ Je hoeft niet bang te zijn dat er louter gehaktballen en kant en klare aardappelpuree op het menu staan. Het studententeam maakt elke dag biologische vlees-, vis- en vega(n)gerechten, bereid met groenten van het seizoen. Ook de filmladder is divers: van obscure parels en vergeten klassiekers, tot bekroonde speelfilms en documentaires.

Studio K | Timorplein 62

De Biertuin

Soms dekt een woord zo prettig de lading, en dat is in het geval van De Biertuin Oost (er zijn nog twee locaties: West en Centrum) precies zo. Hier zit je, op een groot terras, bier te drinken. En daar kun je best even de tijd voor nemen, want er staat behoorlijk wat op de kaart. Correctie: in de Bierbijbel. Van eigen (speciaal)bieren tot tapbieren en bier op fles: de keuze is enorm en dat geldt ook voor de snacks. Tip: de kip. En wel van het spit. Die is, naast bier, ook de specialiteit hier.

De Biertuin Oost | Linnaeusstraat 62

Q-Factory

De Q-Factory is het grootste muziekmakerscentrum van Europa waar muzikanten, acteurs en dansers repeteren, optreden of opnames maken. Denk je nu: leuk, maar ik vind een triangel al ingewikkeld: geniet van optredens in de concertzalen, of plof neer in het Q-café restaurant voor een drankje of Q-burger. Daarna geen trek om te gaan, maar trek in je bed? Je kunt blijven slapen in het Q-Hotel. Zo, en nu hebben we alle opties voor woorden met een Q wel gehad.

Q- Factory | Atlantisplein 1

Winkelgebied Oostpoort

Van fietsen tot fashion en van huisdier tot huishoudelijk apparaat: in winkelgebied Oostpoort vind je bijna altijd wel wat je zoekt. En ook als je niets zoekt, vind je hier van alles. Zo vond er eerder al een Tulpenfestijn plaats, gaven bekende voetballers er clinics, en kun je er buurten en borrelen (Oostpoort heeft zelfs zijn eigen biertje) op de Amsterdam Oost Burendag. Check voor de opkomende events en het laatste nieuws vooral even de website.

Winkelgebied Oostpoort | Oranje-Vrijstaatplein 2

Brouwerij bezoeken

Na de Biertuin en het eigen biertje van winkelgebied Oostpoort, kan een brouwerij niet ver weg zijn in deze buurt. En dat is-ie ook niet. Zijn zé, moeten we zeggen, want je vindt er hier zelfs twee. Brouwerij Poesiat en Kater, vernoemd naar de twee vrienden Bart Poesiat en Klaas Kater (geweldige naam, maar dat terzijde) die rond 1900 samenwerkten in één van de grootste brouwerijen van dat moment. Ze deden niet alleen hun best voor het beste bier, maar ook voor een beter leven voor werknemers. Die brouwerij sloot in 1950, de deuren van het huidige Poesiat & Kater staan wagenwijd voor je open met bieren, festivals en een proeflokaal.

Brouwerij het IJ, met molen De Gooyer als markant herkenningspunt, brouwt sinds 1985 zijn eigen bier dat in de zomer, zittend op het grote terras onder de molen, nog nét wat lekkerder smaakt.

Proeflokaal ‘t Nieuwe Diep

Alleen al voor de locatie een bezoekje waard: proeflokaal ‘t Nieuwe Diep, gelegen in het voormalige gemaal van de Oetewaler Polder in het Flevopark. Nadat het gemaal uit 1880 in 2009 werd gerestaureerd, worden hier vandaag de dag meer dan honderd verschillende drankjes zoals genevers (met een ‘g’ inderdaad) en gin, maar ook likeurtjes met klinkende namen als ‘Eau de ma Tante’ gemaakt. En allemaal kun je ze in het proeflokaal uitproberen. Let op: de distillerij ligt middenin het Flevopark, waar geen auto’s mogen rijden. Je komt er dus te voet of met de fiets.

Flevoparkbad

Jonge en oudere waterratjes kijken al maanden uit naar het moment waarop de deuren van het Flevoparkbad weer open gaan. Tussen eind april en begin september genieten ze van het 50 meterbad voor baantjes en het recreatiebad met speeleiland en kleuterbad. Bonus: de ligging, namelijk middenin de natuur. Voor iedereen die het liever droog houdt: er zijn ook zonneweiden en speeltoestellen. Nu de zon nog.

Flevoparkpad | Insulindeweg 1002

Restaurant Wilde Zwijnen

In de keuken van Wilde Zwijnen wordt ‘modern Nederlands’ gekookt. Dat betekent: seizoensgebonden, duurzaam en met ingrediënten van Hollandse bodem - en het liefst van zo dichtbij mogelijk. Er is een vast menu van 3, 4 of 5 gangen dat je kunt aanvullen met oesters, brood, boters of een kaasplank. En, ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, kun je hier ook vegetarisch eten.

Wilde Zwijnen | Javaplein 23

Bij Majesteit Taart

Bij Majesteit Taart ben je aan het goede adres als je je verjaardag, verloving of babyshower met een speciale taart wil vieren. Maar wat ons betreft is het feit dat je vandaag twee dezelfde sokken aan hebt getrokken ook een prima reden voor taart. In de cakeboutique van (de) Majesteit vind je taart(punten), cupcakes en ander lekkers dat je zonder bestelling kunt meenemen. De befaamde high tea of speciale taart bestel je in de webshop.

Majesteit Taart | Javastraat 5

Dappermarkt

People shopping at the Dappermarket
Afbeelding van Koen Smilde

Een plaats bemachtigen op de gewilde Dappermarkt leidde in het begin van de 20e eeuw nogal eens tot vechtpartijen. Nadat de gemeente de markt in 1911 legaliseerde vond de eerste Dappermarkt plaats, waar zowel in levensmiddelen als in allerhande snuisterijen werd gehandeld. Anno nu is de Dappermarkt onverminderd populair. De markt is bijna een halve kilometer lang, telt meer dan 250 kramen, en wordt dagelijks bezocht door dan 15.000 bezoekers. Open van 09:00 - 17:00 en op zondagen gesloten.

Dappermarkt | Dapperstraat 279

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen