Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verhalen van de Dappermarkt

We vinden het steeds belangrijker om onze boodschappen lokaal te halen: we willen weten wat we eten en we willen lokale ondernemers steunen. In Amsterdam kan dat gelukkig heel gemakkelijk: op de markt. In ieder stadsdeel vind je wel een markt met bijzondere kramen. De Dappermarkt staat bekend als een échte wereldmarkt in Oost. We gingen een rondje over de markt en vroegen bezoekers naar hun favoriete kramen.

De Dappermarkt is zes dagen per week geopend (van maandag t/m zaterdag) en loopt van de Mauritskade tot aan de Wijttenbachstraat. De markt bestaat al 100 jaar en heeft meer dan 250 food en non-food kramen. Voor ieder wat wils dus. Wat meteen opvalt zodra je de markt op loopt, zijn de kleuren van alle kramen. Meteen een gezellige sfeer!

People shopping at the Dappermarket
Afbeelding van Koen Smilde

Hannie: “Ik woon al 75 jaar in Oost, ik ben hier geboren en getogen. En ik weet het niet helemaal zeker, maar ik kom denk ik ook al sinds ik besta op de markt hier. Ik heb - op een enkele vakantie na dan - nog nooit een week overgeslagen. Ik deed hier vroeger al boodschappen voor mijn moeder en later voor mijn eigen gezin. Het liefst zou ik al mijn boodschappen hier halen. Dat lukt ook aardig. Ik ken inmiddels (wat wil je ook na 75 jaar, haha) heel veel marktkoopmannen (en -vrouwen tegenwoordig!) en maak graag een praatje. Ik heb zelfs mijn man ontmoet op de markt. Hij werkte bij de viskraam en nam elke week de tijd om de vis helemaal voor me schoon te maken. Op een gegeven moment zijn we samen een broodje haring gaan eten.”

Eva: “Ik woon pas net in Oost, dan is het heel fijn om op de markt te komen. Zo’n markt geeft de sfeer van een buurt heel goed weer. Aan de Dappermarkt zie je goed dat Oost een hele diverse buurt is en echt alles heeft. De mensen zijn hier ook aardig voor elkaar en gaan even aan de kant als je iets wil bekijken. Er heeft nog nooit iemand voorgedrongen bij mij! Ik ga heel graag naar de groentekraam hier. Zij weten altijd wat er in het seizoen is en kunnen me ook precies vertellen hoe ik iets het best kan bereiden. Dat weten ze in de supermarkt echt niet hoor. Ik haal hier ook ieder weekend verse bloemen. De verkopers nemen uitgebreid de tijd voor je en zijn niet te beroerd om even mee te denken over een mooi boeket."

Joes: “Je móét een broodje döner halen bij Beste Döner. Die kraam heet niet voor niets zo. Zelfs als ik naar de andere kant van de stad zou verhuizen zou ik voor deze kraam naar de Dappermarkt gaan.”