Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People outside cafe Polder
Afbeelding van Amsterdam Science Park

Oost met kinderen

Geen enkel stadsdeel is zo divers als Amsterdam-Oost. Of je nu met de kids op een culturele ontdekkingstocht wil gaan, samen een eettentje onveilig wil maken of toch liever op een actief dagje uitgaat: er valt voor ieder kind wel wat te beleven. Je zou Oost nooit meer hoeven te verlaten als je dat niet wil.

Een doodleuke ontdekkingstocht door Oost

Waarom Oost een kinderparadijs is? Nou, bijvoorbeeld omdat daar het eerste kindermuseum van Nederland staat: Wereldmuseum Junior. Geen saaie muurschilderingen met ellenlange teksten, maar juist tentoonstellingen waar kinderen actief aan mee kunnen doen. Terwijl de zintuigen en de nieuwsgierigheid worden geprikkeld, maken de kinderen een ontdekkingstocht door hedendaagse culturen. Slechts een paar honderd meter verderop gaat deze ontdekkingstocht verder, maar dan in de theaterwereld. Het Plein Theater biedt jeugdvoorstellingen en allerlei activiteiten voor alle leeftijden. Liever een filmpje? Ga dan naar Studio/K waar altijd wel kinderfilms op het programma staan. Of als je helemaal out of the box wil gaan, neem de kids mee naar Museum Tot Zover. Misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt voor een leuk dagje uit, maar wel heel leerzaam. In dit uitvaartmuseum leren kinderen over thema’s als de dood, afscheid nemen en welke rituelen hierbij horen. Bijvoorbeeld in een doodleuke speurtocht met Kleine Hein!

Natuurlijk spelen

Naast al dat culturele geweld is er in Amsterdam-Oost ook genoeg ruimte om lekker buiten te spelen. Het Oosterpark is het groene hart van de buurt, waar activiteiten als picknicken, spelen, wandelen, sporten en plonzen in het pierenbadje alleen maar worden toegejuicht. Of ontdek eens de andere groene stukjes stad in Park Frankendael of het Flevopark. Aan de rand van dat laatstgenoemde park vind je ook Jeugdland, een avontuurlijk natuurspeelpark waar wildebrassen helemaal los kunnen op allerlei speeltoestellen, in watersportactiviteiten of door een hut te bouwen in het huttendorp.

De sprong wagen

Jaap Eden Baan kids ice skating
Afbeelding van Jaap Eden Baan

Voor echte actievelingetjes valt er nog veel meer te doen in Oost. Zo kunnen zij van oktober tot maart naar hartenlust schaatsen bij de Jaap Eden IJsbaan. Oefen je beste moves maar alvast, want elke zaterdagavond is het discoschaatsen geblazen. Begeef je je liever niet op glad ijs? Op het Mr. Visserplein zit VROG, een groot complex dat compleet is ingericht voor freerunning, parkour en trampoline. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom om mee te doen aan parkour/freerunning-trainingen of om een uurtje trampoline te komen springen. Maar zelfs voor jongere kinderen is het mogelijk om samen met een ouder een spannende sprong te wagen.

Andere koek voor de kids

People outside cafe Polder
Afbeelding van Amsterdam Science Park

Amsterdam-Oost staat vol met leuke, hippe eettentjes en gelukkig zijn er veel kindvriendelijk. Neem bijvoorbeeld Lunchroom Lastig, een pareltje van de buurt. Laat je vooral niet weerhouden door de naam, want lunchen met de kids is hier onwijs makkelijk! Terwijl mam of pap aan de Indonesische Soto zit, zijn de kleintjes wel even zoet in de speelruimte en kunnen ze genieten van een lekkere tosti of een plakje spekkoek. Nog zo’n kindvriendelijke spot Cafe Restaurant Polder op het Science Park. De polderlocatie van deze verbouwde hoeve leent zich perfect als speellocatie voor de kinderen.

Rond(s)hoppen in Oost

Kinderen kunnen er nogal wat speelgoed doorheen jagen en dat is niet altijd even duurzaam. Bij de Blitskikker aan de Javastraat koop je het leukste speelgoed, net als nieuwe kleding of kleine cadeautjes. Tussen het rondneuzen door kun je in deze conceptstore gerust even een kopje koffie drinken in het gezinscafé of je kind laten knippen door de kinderkapper. Nog niet uitgeshopt? Struin dan gezellig met het hele gezin over de welbekende Dappermarkt, waar elke dag wel weer andere kinderjuweeltjes te vinden zijn.