Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The monumental Huize Frankendael located in Park Frankendael.
Afbeelding van Jan de Ridder

10 dingen om te doen in de Watergraafsmeer

Inwoners van de Watergraafsmeer omschrijven hun buurt regelmatig als stadje in een stad, en als je rondwandelt in deze wijk aan de rand van Amsterdam, begrijp je dat meteen. Van toprestaurants tot een ijsbaan waar heel Amsterdam weet van heeft: in deze buurt hoef je de buurt niet uit.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Jaap Eden IJsbaan

Ben jij team ‘hoe heter hoe beter’ of team ‘giet het nou eindelijk weer een keer oan’? Laatstgenoemde? Dan kom je in Nederland helaas niet echt vaak meer aan je trekken. Gelukkig is er de Jaap Eden Ijsbaan, waar je schaatslessen volgt, of gewoon lekker op je dooie gemak zelf baantjes trekt. En daarna natuurlijk wel een bakkie snert scoren. Die min tien graden denken we er zelf wel bij.

De Vergulden Eenhoorn

Als je de reis erheen even vergeet, zou je bij De Vergulden Eenhoorn haast denken dat je in de Achterhoek bent beland. Dit restaurant, waar je kunt lunchen en dineren, is gevestigd in een boerderij uit 1702 en mag zichzelf dan ook met trots een rijksmonument noemen. Het terras is er giga, en met dank aan de nog ouderwetse balken is het binnen minstens zo mooi tafelen. Misschien zelfs wel mooier. Oordeel vooral zelf.

Olidò! Pizzeria

Met ingrediënten die rechtstreeks uit Italië worden geïmporteerd, kan het met een pizza alleen maar goed aflopen. Oké, da’s niet helemaal waar - de kok moet er ook wel wat van kunnen. Gelukje: de koks van Olido weten van (oven)wanten. De houtoven pizza’s hier in de Watergraafsmeer doen niet onder voor een willekeurige pizza uit Italië. Ook op het menu: klassieke antipasti, of toetjes zoals tiramisu, scroppino of cheesecake. Kwijl. Dus mocht je lekkere trek hebben, weet je vanaf nu waar je moet zijn.

Park Frankendael

Waar Park Frankendael vroeger nog een landgoed voor rijke Amsterdammers was, is het tegenwoordig een plek waar iedereen tot rust komt. Je vindt er een heemtuin, een vogelmoeras, een amfibieënpoel, (iedere zondag) een biologische markt, een natuurspeeltuin, een ruïne, volkstuinen, schooltuinen en de siertuin van Huize Frankendael.

Huize Frankendael zelf is ook zeer de moeite waard. Dit eens zo statige woonhuis en inmiddels laatste buitenhuis van Amsterdam, fungeert vandaag de dag als restaurant waar je terecht kunt voor een kop koffie of wat te eten - uiteraard gemaakt met producten van het land. Een scene uit Downton Abbey is er niks bij.

Middenweg

Als Watergraafsmeer een dorp zou zijn, was de Middenweg zeker weten de dorpsstraat. Dé plek waar bewoners samenkomen om te shoppen, koffie te drinken en gewoon even lekker te ventileren. Hotspots vind je hier dan ook aan alle kanten van de weg. Zo heb je huiskamercafé Cliché, Pizza Beppe (met een bambino-kortings-uurtje op alle pizza’s voor de kleintjes) en het laagdrempelige eetcafé Elsa’s Cafe, al jaren een begrip onder inwoners van Amsterdam Oost.

Museum Tot Zover

Hoe gaan we om met de dood? Die vraag staat centraal bij Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam. Misschien niet het eerste uitje dat je bij je vrienden voorstelt voor een middagje uit - je wil immers niet dat de sfeer, euh - doodslaat, maar dat zal het bij dit museum niet doen. De dood, sterfelijkheid en het leven: het zijn de normaalste zaken van de wereld. Waarom daar niet een keertje uitgebreid bij stilstaan op een niét sombere manier? Tot Zover biedt bezoekers zowel vaste als wisselende tentoonstellingen, waarbij je qua collectie moet denken aan onder andere dodenmaskers, post mortem fotografie, kisten, urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuur-lijkwagentjes en ingrediënten voor een moderne moslimuitvaart zoals lotuspoeder, kamfer en musk.

Betondorp

Voetballiefhebbers kunnen een bezoekje aan Betondorp (dat eigenlijk Tuindorp Watergraafsmeer heet) eigenlijk niet overslaan. Het is namelijk de buurt waar Johan Cruijff opgroeide en dus zijn eerste balletje tegen de muur trapte. Los van geschiedenis-Cruijff, valt er in Betondorp van alles te beleven. Zo kun je maandelijks aansluiten bij buurtevenement Betondorp Live! en is bovengenoemd museum Tot Zover in dit deel van de stad. Ook worden er jaarlijks events georganiseerd, zoals kunstroutes en zomerfeesten.

Restaurant de Kas

In de ochtend geoogst, in de middag op je bord: dat is precies wat er bij De Kas gebeurt. Bij dit restaurant, gevestigd in een oude kweekkas midden in Park Frankendael, eet je onder de sterrenhemel, met zicht op de kassen waar groenten en kruiden worden gekweekt die vervolgens linea recta op jouw bord belanden. Eén van de eerste farm to table restaurants ter wereld - dat is toch zeker de moeite waard om eens uit te gaan proberen.

Park Somerlust & tHuis aan de Amstel

Restaurant Thuis aan de Amstel, Oost exterior
Afbeelding van RH Fotografie

Park Somerlust, gelegen in het Amstelkwartier, heeft een grasveld aan de Amstel waar je (met mooi weer) onmogelijk weerstand aan kunt bieden. Handdoekje leggen en relaxen maar. Voor de lekkere trek leg je aan bij tHuis aan de Amstel. Deze voormalige directeurswoning van de Zuidergasfabriek is anno nu een culinair en artistiek café voor ieder moment van de dag.

House of Watt 

Werken, ontbijten, lunchen, borrelen, dineren, een feestje vieren, een spelletje spelen, een ruimte huren, een event organiseren of trouwen: je kunt het zo gek niet bedenken of bij jonge, frisse en moderne House of Watt kan het. Ze noemen zichzelf ‘de meest flexibele ontmoetingsplek van Amsterdam’ en eenmaal daar kun je niet anders dan ze gelijk geven.

House of Watt | James Wattstraat 73

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen