Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People shopping at the Reuring markt street market in IJburg
Afbeelding van Koen Smilde

10 dingen om te doen op IJburg

Op het kunstmatig aangelegde eiland IJburg vind je - natuurlijk - veel water, originele architectuur, gezinnen met kinderen én… van alles om te doen. Pak een pizza bij Il Sogno, een halfpipe in het skatepark of, als je wilt eilandhoppen, de boot naar Pampus.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Diemerpark

We beginnen dit lijstje met een weetje. Namelijk: dat het Diemerpark vroeger een stortplaats voor afval was. Ja, echt waar. De reden dat je daar nu - gelukkig - niets meer van ziet, is omdat er een soort omgekeerde doos om het afval heen is gezet. Daarop ligt het park, of eigenlijk: de daktuin, want dat is wat het Diemerpark daardoor is. Wat je er zoal kunt doen? Hardlopen (hier zijn verschillende routes voor), skaten of fietsen (op de harde paden), op zoek gaan naar de verborgen dieren (middels de gratis app ‘Verborgen Dieren Diemerpark) én: zwemmen, want er is een openbaar strandje. Wat dan weer niet mag, is barbecueën, graven en vliegeren (vanwege de elektriciteitsmasten).

Strand IJburg

Ongeveer waar vroeger Blijburg - het eerste stadsstrand van Nederland - was, is nu Strand IJburg. Net als ‘vroeger’ kun je op stadsstrand surfen, suppen, sporten of op een andere manier ontspannen. Voor de lekkere trek kun je terecht in het restaurant en voor ligbedden en parasols in het winkeltje. Kinderen klaar met het zoveelste potje beachbal? Laat ze los in strandtent VrIJland, waar ze in de zomer én in de winter lekker kunnen sjouwen, bouwen of werken aan een eigen muziek- of theatervoorstelling. Goed te weten: tussen 1 april en 1 oktober is het strand verboden voor honden.

Il Sogno

Afgaande op de naam zou je kunnen veronderstellen dat je hier aan het goede adres bent voor Italiaanse gerechten, en niet voor oma’s gehaktballetjes. Nou… mis dus. Want de Napolitaanse kok van Il Sogno maakt niet alleen broodjes en pizza’s, maar ook authentieke gerechten als lasagna’s, inktvissalade én gehaktballetjes. Maar: van chef Mimmo, niet van grootmammi: in tomatensaus dus. Italiaanse producten als wijn, olijfolie en dolci zijn verkrijgbaar in de winkel.

Il Sogno | IJburglaan 5

Coffee and kids

Als we het toch over namen hebben: de combinatie ‘koffie’ en ‘kids’ klinkt ons als muziek in de oren. Al mag je je kind hier ook gewoon ‘droppen en een rondje gaan rennen, dagdromen of een boek lezen’. Of je er nu bij blijft of niet, over je kroost hoef je je niet druk te maken, die vermaken zich met speelgoed en creatieve workshops onder leiding van gespecialiseerde docenten. Terwijl jij in de andere kamer geniet van koffie en gebak. Hemels, niet?

Coffee and kids | IJburglaan 1359

Skatepark IJburg

Toegegeven, bij de woorden bank, flat bar, hubba, ledge en quarter pipe denk je misschien eerder aan een meubelzaak (oké, en kauwgom) dan aan een skatebaan. Maar laat ze aan je skate-minnende kind lezen, en ze zijn de deur al uit. Het park, ook wel bekend als Skatepark IJburg, ligt op strand IJburg. Dat betekent af en toe wat zand op de banen en in de wielen. Geen zorgen, een bezem is te leen bij de buren: de reddingsbrigade.

Skatepark IJburg | Pampuslaan 501

De Japanner

De Japanner is de uitgekomen droom van jeugdvrienden Tosao van Coevorden en Guido de Bruijn. Hun beider talent (Tosao leerde de Japanse keuken van zijn moeder, Guido geschoold aan beide kanten van de bar) vind je in elk van de inmiddels drie vestigingen terug. Een combinatie van Amsterdamse gezelligheid en Japanse hapjes tot in de late uurtjes.

De Japanner | Pampuslaan 505

Sup & Yoga

Stel: je houdt van suppen, maar ook van yoga. En van fitness, water en pilates trouwens. En je hebt moeite met kiezen. Breng dan eens een bezoek aan supschool M&M, waar de schoolbanken uit supboards bestaan en je kunt kiezen voor een les of clinic die je zelf leuk vindt. Zoals de sup yoga-les of sup pilates-les op het IJ dus. Houd je van een nat pak, of heb je gewoon veel vertrouwen in jezelf: doe dan mee aan een sup fit-les. Kijken of je het droog houdt - zweet telt niet mee.

M&M Sup Amsterdam | IJburg strand, Pampuslaan 500

Veerpont naar Forteiland Pampus en Muiderslot

Liefhebbers van water én geschiedenis voelen zich als een vis in het water op de boot van Veerdienst Amsterdam. Van april tot en met oktober wordt er elk weekend (tijdens de vakanties zelfs vier dagen per week) uitgevaren naar Forteiland Pampus en het Muiderslot. Op Pampus ontdek je de geschiedenis van dit bijzondere werelderfgoed én weet je waar de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ vandaan komt. Het middeleeuwse kasteel Muiderslot is een plek vol oude verhalen die je met een audiotour kunt beluisteren.

Theater Vrijburcht

Theater Vrijburcht is een klein muziektheater (er zijn 40 stoelen) dat opgericht is door bewoners van Vrijburcht. De programmering, die naar eigen zeggen ‘een tikje eigenwijs, puur en mobiel is’, wordt afgestemd met alle bewoners van IJburg. Dat betekent onder meer elke week een film op vrijdagavond, kindervoorstellingen op zondagmiddag (en koffieconcerten op zondagmorgen), theatervoorstellingen, documentaires en cabaret.

Theater Vrijburcht | Jan Olphert Vaillantlaan 143

De boulevard van IJburg

De Bert Haanstrakade is een kilometer lange boulevard langs ‘t IJ. Ideaal voor hardlopers, fietsers en skaters, maar ook voor liefhebbers van het uitzicht over de zeilboten op het water en huisjes van Durgerdam. Is het weer net even wat minder, dan waai je er in elk geval even lekker uit.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen