Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute door de Chinese Buurt

Durfden postboden in de jaren 80 er niet eens de post te bezorgen, tegenwoordig is de Chinese buurt een authentiek en gemoedelijk stukje Amsterdam dat je niet mag overslaan. Polo Chan, mede-eigenaar van restaurant Nam Kee, tipt zijn lievelingsplekken.

1. Tempel Fo Guang Shan

Women attending a ritual in honour of the birthday of Buddha in the He Hua Buddhist Temple on the Zeedijk in Nieuwmarkt
Afbeelding van Koen Smilde

In 2000 geopend door koningin Beatrix en de grootste tempel in Europa gebouwd in de traditionele Chinese paleisstijl. "Omdat Nam Kee ertegenover zit, kregen we vaak de vraag of mensen de tempel konden bekijken. Helaas is hij nu al 2 jaar gesloten door de maatregelen, maar in normale tijden kun je de tempel altijd bezoeken." 

2. Chinees Nieuwjaar

In de Chinese buurt wordt oud en nieuw altijd dubbel gevierd: een keer op 31 december en een keer tijdens Chinees Nieuwjaar. Het grootst is de viering op 2 januari, als het nieuwe jaar wordt ingeluid met een leeuwendansoptocht. Dat de leeuwendansoptocht op 2 januari is en niet tijdens Chinees Nieuwjaar, komt volgens Chan puur door integratie. "We willen iedereen bij de viering betrekken en rondom oud en nieuw is het feest altijd het grootst."

3.Toko Dun Yong

Toko Dun Yong was eind jaren 50 een van de eerste Chinese bedrijven die zich in Nederland vestigden. "Het wordt liefkozend de Chinese Bijenkorf genoemd. Je kunt er alles vinden wat je kunt bedenken. Zelf kom ik er voor boodschappen, maar vooral zoete Aziatische drankjes en snoepjes zoals Cream Soda en White Rabbit kan ik niet laten liggen."

4. Nam Kee

Geen grote loempia’s of stokjes saté, maar écht Kantonees eten. "We willen zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de Kantonese keuken. Daarbij gaan we niet mee in alle trends en houden we onze keuken zo authentiek mogelijk. Het lekkerst vind ik de pekingeend en char siu (geroosterd varken), dat zijn toch wel mijn lievelingsgerechten. Maar vergeet ook de oesters van Nam Kee niet." 

  • Nam Kee | Zeedijk 111-113 & Geldersekade 117

5. Nieuwmarktplein

In de Waag at Nieuwmarkt.
Afbeelding van Koen Smilde

In 1614 werd een deel van de grachten gedempt en de Nieuwmarkt gecreëerd. Ook nu nog vult het plein zich dagelijks met kramen en elke zaterdag vind je er een keur aan organische producten op de biologische markt. "De Nieuwmarkt is zo’n mooi plein geworden, er is van alles te doen. Heerlijk om zomaar ergens aan te kunnen schuiven en te genieten van de sfeer."

6. Vishandel Zeedijk

Er past geen toonbank in, zo klein is deze winkel. Vandaar dat de vis uitgestald ligt in de etalage en op een plank aan de rechterzijde van de winkel. "Wij woonden hier vroeger tegenover; mijn moeder haalde hier altijd gebakken kabeljauw of makreel. Daarnaast hebben ze hier ook een van de beste haring van de stad."

7. Slagerij Vet

Afbeelding van Facebook Slagerij Vet

Slagerij Vet zit al 60 jaar op de Zeedijk en verkoopt ook belegde broodjes. "Ik zeg je één ding: broodje Zeedijk, met gerookte kipfilet en uitgebakken spek. Zo ontzettend lekker… Maar eigenlijk is alles wat je hier koopt lekker.”

8. Café de Kroegtijger

Chans stamkroeg is café De Kroegtijger, dat in 2016 opende op de Zeedijk. "Het is een mix tussen een moderne bar en een bruine kroeg. Er komen veel verschillende mensen, dat is wat het zo leuk maakt. Normaal gesproken kom ik hier al gauw één keer per week." 

9. Groentekraam

Nieuwmarkt market flower stalls and De Waag
Afbeelding van Koen Smilde

Midden op de Nieuwmarkt staat de groentekraam van de familie Overwater. "Hier haal ik altijd al mijn groente. Ik vind het belangrijk om mijn boodschappen te doen bij de lokale middenstand. Er is niets mooiers dan producten te kopen zonder barcode. Het fijne is ook dat de familie zelf nog in de kraam staat. Altijd gezellig om even bij te babbelen."

  • Groentekraam | Nieuwmarkt

Extra: Flesseman & Fa Yin

De Aziatische bewoners die zich hier jaren geleden vestigden, worden ouder en willen graag in de Chinese buurt blijven wonen. Woonzorgcentrum Flesseman aan de Nieuwmarkt maakt dat mogelijk en is daarom ontzettend belangrijk voor de buurt. Dat geldt ook voor de Chinese school Fa Yin. Die was jarenlang gevestigd in de buurt, maar verplaatste uiteindelijk naar een grotere locatie: Hervormd Lyceum West. Elke zaterdag leren hier zo’n vierhonderd leerlingen de Chinese taal en cultuur kennen.

Extra: Straatnaambordjes

Zeedijk street sign with Chinese translation in Chinatown Nieuwmarkt
Afbeelding van Edwin van Eis

Sinds 2005 hangen in de Chinese Buurt straatnaambordjes met daaronder de Chinese vertaling. Dat is niet alleen handig voor de vele Chinese bezoekers, maar is ook een blijk van waardering voor de bewoners die de buurt hebben opgericht. Toen het gebied nog een criminele no-go area was, zijn veel Chinese immigranten er een zaak begonnen en hebben zo samen de buurt opgebouwd. Chan: "Mijn ouders zijn daarom ook extra trots op die bordjes." 

Polo Chan 

Werd in 2002 samen met zijn broer mede-eigenaar van Nam Kee. Zijn ouders begonnen het restaurant op de Zeedijk in 1981, inmiddels is er ook een  vestiging op de Geldersekade. Chan is opgegroeid in de Chinese buurt en woonde er tot zijn zestiende.