Uit in Amsterdam
Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute door Buitenveldert en de Zuidas

Goed, je kunt niet om die reusachtige kantoorgebouwen heen, maar rond de Zuidas en Buitenveldert valt veel moois te ontdekken. Het Gijsbrecht van Aemstelpark bijvoorbeeld, en de cactuscollectie in de botanische tuin. Buurtbewoner Uzi Hagai tipt zijn favoriete plekken. 

1. CIRCL

In een van de duurzaamste gebouwen ter wereld huist CIRCL, een circulair platform dat de zakelijke wereld wil verduurzamen. Naast verschillende zalen, een conceptstore en een expositieruimte is het gebouw ook uitgerust met een restaurant. Hier wordt gekookt met producten die doorgaans weggegooid worden, zoals ‘mislukte’ groenten en oud brood. "Ik heb hier ooit een rondleiding gehad. Dan sta je echt te kijken van wat ze allemaal hebben verwerkt hebben in het gebouw, zoals 16.000 spijkerbroeken."

  • CIRCL | Gustav Mahlerplein 1B

2. Amstelpark

Afbeelding van Edwin van Eis

Het Amstelpark, dat speciaal gebouwd werd voor tuinbouwtentoonstelling Floriade Amsterdam in 1972, bestaat al meer dan 50 jaar. En nog steeds geldt het park als een goed verstopte oase, met prachtige tuinen, een kinderboerderij, een treintje dat rondrijdt, een minigolfterrein en elke maand een Pure Markt. "Het absolute hoogtepunt vind ik de Rododendronvallei. Die is echt schitterend."

3.Rialto / VU Griffioen

Doordat de Zuidas in rap tempo wordt getransformeerd tot woonwijk, was er dringend behoefte aan nieuwe culturele plekken. Inmiddels zijn er een theater (VU Griffioen) en een bioscoop (Rialto VU) bijgekomen. "Als ik een uurtje over heb, stap ik op de fiets en zit ik binnen een kwartier naar een film te kijken. Heerlijk." 

4.Shilla

Deze supermarkt op het Gelderlandplein is een walhalla voor liefhebbers van de Koreaanse en Japanse keuken. Alles wat je er vindt, wordt rechtstreeks uit die landen geïmporteerd, waardoor ze over het grootste en goedkoopste assortiment van Nederland beschikken. "Hier vind je producten die je nergens anders kunt kopen. Soms weet ik alleen niet hoe ik ze moet toepassen. Gelukkig heb ik een Japanse vriend die me dat dan kan uitleggen."

5.Kalfjeslaan

Deze straat dankt zijn naam aan Jan Claesz Kalf, die op de hoek met de Amstel een herberg opende in 1670. De weg is al te zien op 16de-eeuwse landkaarten, verbindt de Amstel met de Amstelveenseweg en heeft 2 cafés die je niet mag overslaan, volgens Hagai. "Eerst koffiedrinken bij 1890, dan een mooie wandeling maken langs de Amstel en uiteindelijk belanden op het heerlijke terras van Klein Kalfje."

6. Beeld van Rembrandt

Vlak bij het Klein Kalfje duikt ineens een beeld van Rembrandt op. Niet gek ook: dit was de plek waar de schilder veel schetsen maakte – die hij later afmaakte in zijn studio. Oorspronkelijk stond de naastgelegen molen in de Riekerpolder. Toen de molen verplaatst moest worden wegens vergroting van het Nieuwe Meer, kreeg de molen zijn huidige plek. "Als ik gasten heb uit het buitenland, neem ik ze hier altijd mee naartoe. Dan zeg ik: Hollandser dan dit wordt het niet: een molen en het standbeeld van Rembrandt."

  • Beeld van Rembrandt | 't Kleine Loopveld

7.Botanische tuin Zuidas

Afbeelding van Elsbeth Tijssen

Omdat de Hortus Botanicus voor de Vrije Universiteit steeds minder van wetenschappelijk belang werd, is de tuin in 2016 omgedoopt tot Botanische tuin Zuidas. De tuin heeft de grootste collectie cactus- en vetplanten van Nederland en de enige Nederlandse Penjing-collectie (landschap van miniatuurbomen en -planten). "Je kunt er prachtig rondlopen door het groen en koffiedrinken in een cafeetje gerund door vrijwilligers."

8.The Breakfast Club

De naam zegt het al: hier moet je zijn voor een goed ontbijtje – en dat de hele dag door. Of je nu zin hebt in een Mexicaanse tortilla, pannenkoeken of een zwaar Engels ontbijt. Met 5 vestigingen in de stad misschien niet uniek voor deze buurt, maar dat is de locatie wel. "Je ziet hier de hele wereld aan je voorbijtrekken van en naar station Zuid."

9.Gusto di Casto

Deze Italiaanse delicatessenzaak is de place to be voor Italiaanse koffie, écht goede olijfolie en belegde broodjes uit eigen oven. En hé, als zelfs Erik ten Hag, de oud-trainer van Ajax, zegt dat dit de plek is die hij het meest gaat missen, dan wil je er een keer geweest zijn. "Ze hebben hier de allerlekkerste broodjes. Als ik moet kiezen, ga ik voor de capitalista met zontomatenpesto, provolone, parmaham, artisjok en rucola."

10.Gijsbrecht van Aemstelpark

Het Gijsbrecht van Aemstelpark loopt vanaf het Amstelpark helemaal door tot het Amsterdamse Bos. Eekhoorns kunnen zich over een brug tussen de bomen van het ene naar het andere park verplaatsen. Sinds 2015 geldt het lange, smalle park met verschillende waterpartijen en een bloementuin als rijksmonument.

Extra: Museumbuurt

Expositieruimtes waren er al, maar aan een museum ontbrak het nog in Buitenveldert en Zuidas. Daar komt vanaf 2023 verandering is: in het voorjaar opent Sapiens in de nieuwe woon- en kantoortoren The Valley. Sapiens is een samenwerking tussen VU Amsterdam en Naturalis en draait om de mens en zijn relatie tot de natuur. Er zullen exposities te zien zijn over bijvoorbeeld duurzame kleding of plastic in de oceanen. Ook wordt Sapiens een creatieve werkplaats voor jonge wetenschappers op de Zuidas. Wie liever exposities van jonge, veelbelovende moderne kunstenaars ziet, moet nog even geduld hebben tot 2025. Dan opent het Museum of Contemporary Art (tijdelijke naam) in de rechtbankbunker.

Uzi Hagai

Buurtbewoner Uzi Hagai woont sinds 1995 in Buitenveldert. Na zijn studie Hebreeuws werd hij docent aan de Universiteit van Leiden, waar hij al 25 jaar lesgeeft. Toch is hij nooit verhuist naar de sleutelstad omdat hij niet weg wil uit Amsterdam, en al helemaal niet uit Buitenveldert.