Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Beste plekken in Haarlem voor eten en drinken

Haarlem is de culinaire hotspot van Noord-Holland. Met hippe eettentjes en leuke kroegen op vrijwel elke hoek van de straat komen bourgondische mensen hier zéker aan hun trekken. Onze tip: eet niet te veel voordat je Haarlem bezoekt.

Geniet van een lunch met uitzicht in DeDAKKAS

De Dakkas roof terrace restaurant Haarlem
Afbeelding van De Dakkas

Op een mooie zomerdag verschuilt heel Haarlem zich hier: DeDAKKAS. Een glazen kas met enorm terras boven op het dak van parkeergarage De Kamp. Met een cocktail in je hand geniet je hier van een panoramisch uitzicht over de stad en de Grote Kerk.

Drink een wijntje bij Harlem Social Club

Harlem Social Club is the place to be voor wijnliefhebbers. Hier hebben ze bijna 100 verschillende wijnen om te proeven. Extra leuk: je tapt de wijnen zelf en hebt daarbij de keuze uit een proefglaasje, een half glas of - nog lekkerder - een vol glas.

Ervaar het vakantiegevoel bij de Oerkap

Stadsstrand de Oerkap ligt aan het Spaarne, vlakbij het station van Haarlem. Een unieke plek midden in de stad, maar weg van alle drukte. Terwijl de kinderen spelen in het zand, geniet jij van een borrel en een bite. Tip: de pizza’s zijn echt heerlijk hier!

  • Oerkap | Harmenjansweg 95, Haarlem

Kom tot rust bij Buitenplaats Plantage

In Vogelenzang, aan de zuidkant van Haarlem, verschuilt zich een unieke vrijplaats tussen het groen: Buitenplaats Plantage. Hier kom je écht tot rust. Ontspannen in een hangmat, picknicken in de tuin of biologisch lunchen op het terras: alles mag en kan.

Eet een taartje bij By Lima

Zalige taartjes en vrolijke gezichten, dat is By Lima in een notendop. Daarnaast kun je hier ook perfect terecht voor een all day breakfast, een salade of een hartige lunch, maar alles in dit zoete onderkomen straalt een ongekende liefde voor bakken uit. Limoentaartjes, brownies, Ferrero Rocher-taart, elke zoetekauw kan hier zijn hart ophalen.

Mica: voor koffieliefhebbers met lekkere trek

Mica Coffee
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

Chai latte, cortado of ‘gewone’ filterkoffie. Bij Mica hebben ze koffie tot kunst verheven. Voor de lekkere trek serveren ze huisgemaakte vegan treats zoals bananenbrood, worteltaart en lemon poppy.

  • Mica | Kleine Houtstraat 103, Haarlem

Drink koffie met locals bij NATIVE

Afbeelding van NATIVE

Nóg zo’n goede koffiezaak in Haarlem! NATIVE zit in de Breestraat, een sfeervol straatje midden in de binnenstad. Hier komen locals om in alle rust te werken, een boek te lezen of bij te praten. De specialty coffee die ze serveren, kan je ook meenemen voor thuis.

  • NATIVE | Breestraat 23, Haarlem

Sluit de dag smaakvol af bij restaurant De Zeeuw

Afbeelding van Restaurant De Zeeuw

In dit huiskamerrestaurant in de oude binnenstad van Haarlem, staat jou een culinaire avond met Franse flair te wachten. Chefkok Jeroen de Zeeuw en zijn vrouw Janine hebben liefde voor het vak en dat proef je. In restaurant De Zeeuw ben je écht een avondje uit.

Amerikaanse sferen bij The Louisiana

Gumbo, bourbon ribs, po’ boy crab en bayou shrimps, in The Louisiana haal je het Amerikaanse zuiden op je Hollandse bord. De vergelijking New Orleans - Haarlem is een vergezochte, de sfeer is er ongedwongen gezellig en kan wat luidruchtig uitvallen, maar wat geeft dat als je met elke hap je vingers er bij wilt opeten. Onze tip: de surf and turf: half kreeft, half entrecote en afgemaakt met frites en coleslaw.

Drink Haarlems bier in de Jopenkerk

Jopenkerk,  2011
Afbeelding van Helene Wiesenhaan

Behalve dat je in Haarlem heerlijk kunt eten, is het een echte bierstad. Jopenbier is een bekende Haarlemse biersoort die op vrijwel elk Nederlands terras wordt geschonken. De brouwerij bevindt zich in de oude Jacobskerk, nu bekend als Jopenkerk. Hier dineer en drink je tussen de koperen brouwketels. Dichter bij de bierbron kom je niet!

  • Jopenkerk | Gedempte Voldersgracht 2, Haarlem