Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute langs de verborgen parels van de Burgwallen

Als de stad wat stiller is, zie je dingen die je eerder niet zag. Bijvoorbeeld hoeveel er te zien en doen is in de toch vaak verguisde buurt Burgwallen. Ga op pad met buurtbewoners Gijs en Anna Stork, die je meenemen langs de mooiste verborgen parels van de buurt: ''Alles wat Amsterdam Amsterdam maakt, vind je hier.''

1. Kunstboekhandel San Serriffe

Als je op zoek bent naar een boek over die ene tentoonstelling of van dat ene museum, dan moet je bij San Serriffe zijn. Met heel veel mooie boeken, en daarbij hangt er elke 2 weken een nieuwe expositie naar aanleiding van een boek, gecureerd door de eigenaren. Er is een webshop in aantocht.

2. Jemi Bloemsierkunst

Bloemen- en plantenwinkel Jemi zit al 37 jaar op de Warmoesstraat. Eigenaar Michel: ''We zijn een van de weinige 'normale' winkels in deze straat. Wie hier komt, komt dan ook vaak voor een praatje.' Naast Jemi zit restaurant Lolo. 'Hier zat eerst een heel goed restaurant, maar dat liep niet zo goed en de eigenaar verkocht het aan een pannenkoekenman. Maar toen er ineens geen bezoekers meer waren, maakte hij er geen pannenkoekenrestaurant van, maar een restaurant voor Amsterdammers. Het is nog niet veel open geweest, maar het ziet er nu al leuk uit.'

3. Prostitutie Informatie Centrum

Dé plek waar vroeger ‘ouwe hoeren’ samenkwamen om bij te praten. Vandaar dat bord boven de deur. Het Prostitutie Informatie Centrum, het PIC, is er nu voor iedereen die wat wil weten over sekswerk, van de sekswerkers zelf. Ze geven tours en lezingen; niet alleen voor bezoekers.

4. De Koffieschenkerij

De Koffieschenkerij is het paradijsje van de buurt. En van de taart tot de thee: alles is hier zelfgemaakt. De zaak is gevestigd in de Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam. De kerk host tentoonstellingen en concerten van wereldniveau.

5. Dutch Courage

De beste cocktailmakers van de stad, aldus Gijs. Hier maken ze cocktails op z’n Hollands, met jenever en andere likeur van eigen bodem. Er is ook een kopstootjesautomatiek en voor thuis bestel je de cocktails via Flying Dutchmen op Deliveroo.

6. L.J. Harri

Op de 2 bovenste verdiepingen van de Schreierstoren vind je L.J. Harri Nautische Instrumenten en Zeekaarten, een echt snuisterijenwinkeltje. Ze hebben kaarten, barometers, kompassen en verrekijkers. Hier kwamen – en komen – de havenmensen en binnenschippers hun spullen halen.

7. Zeedijk 60 en Patta

De Zeedijk heeft sinds een paar jaar een nieuwe vibe door de komst van een aantal nieuwe hippe zaken. Je hebt Zeedijk 60, met de genderless pakken van Bonne Suits, en naar urban streetwear-winkel Patta komt heel Amsterdam. De Zeedijk is van oudsher een winkel- en cafeetjesstraat, vol kleine ondernemers. Dun Yong is een 4-verdiepingen-tellende Chinese supermarkt. En dan is er bakkerij Brood, die in Afrika bakkers en winkels heeft opgezet met het geld dat ze hier verdiend hebben, en een stuk verderop zit viswinkel Tel.

8. Café ’t Mandje

In 1927 kocht Bet van Beeren, een volksvrouw uit de Jordaan, van haar oom de kroeg op nummer 63 van de Zeedijk. Bet was openlijk lesbisch. Iedereen wist dat en de kroeg werd dan ook een vrijplaats voor de homo’s en lesbiennes van die tijd. Na 25 jaar gesloten te zijn geweest, ging ’t Mandje in 2008 weer open. Het complete interieur is teruggebracht in oude staat, inclusief stropdassen aan de balken, foto’s aan de muur, jukebox en biljart.

9. O-Cha

''Ons favoriete Thaise restaurant'', aldus Gijs. Gerund door 2 zusjes die de hele buurt kennen. Ze serveren geen alcohol, je komt hier om te eten. Je kunt er ook bestellen.

  • O-Cha | Binnen Bantammerstraat 1

10. Amsterdams Marionetten Theater

''Het Marionetten Theater hebben we ontdekt tijdens onze ochtendwandelingen in coronatijd. Een echte hidden gem.'' Het AMT speelt operarepertoire met houten acteurs, tot leven gebracht door 6 poppenspelers. Voor kinderen én volwassenen. 

11. Jacob Hooy

Apotheek Jacob Hooy is zo’n winkel die hier al eeuwenlang zit en er nog steeds zo uitziet als toen. Heb je iets onder de leden, dan hebben ze er hier een zalfje of een theetje voor.

12. Torpedo Theater

Spring at the Torpedo Theatre
Afbeelding van Pema Prima

Een ieniemienie theater met 1 barretje, 1 piano en zo’n 15 stoelen, dat is het Torpedo Theater. Op het programma staan toneelvoorstellingen, thema-avonden, talkshows, boek- en filmpresentaties en muziekuitvoeringen. Online is er Torpedo TV.

13. Wynand Fockink

Proeflokaal Wynand Fockink jenever genever distillery tasting room.
Afbeelding van Philipp Benedikt

Nog een uitsmijter nodig? In de Pijlsteeg zit het proeflokaal van likeurstokerij Wynand Fockink, die hier ooit veel panden bezat. Amsterdam kent een rijke jenevercultuur en bij Wynand Fockink doen ze het al 350 jaar op de traditionele manier: bukken voor de bar. En altijd het eerste slokje slurpen. ''Als je dat niet doet, word je eruit gegooid. En als je gaat zeuren trouwens ook.''

Gijs Stork

Gijs Stork (56) werkt als cultureel ondernemer voor onder andere Salon en Queer Currents en woont sinds 2009 op de Wallen, aan de Oudezijds Voorburgwal. Zijn dochter Anna (25) studeerde cultureel erfgoed en is nu bezig met de opleiding planologie aan de UvA.