Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Kom uit je bubbel

Vind je dat de stad nóg gezelliger en leuker kan en ben je wel te porren voor het bijdragen van een sociaal steentje? Bekijk dan deze projecten waarmee je eigenhandig de stad een stukje mooier maakt.

Oefen je nieuwe taal met een biertje in je hand

Wie heeft zich niet ooit dolenthousiast op het leren van een nieuwe taal gestort – om na een paar maanden teleurgesteld te moeten bekennen dat het veel lastiger is dan je dacht? Vooral als je niemand hebt om in die nieuwe taal mee te praten. Maar wacht, gooi de handdoek nog niet in de ring – want de oplossing is slechts een fietsrit van je verwijderd. Bij Pacific vindt namelijk elke eerste donderdag van de maand een ‘Language Exchange Bar Night’ plaats: een gezellige borrel van taalschool Language Corner waar je met Spaanstaligen, Engelstaligen of anderstaligen de vreemde taal die jij aan het leren bent kunt oefenen. En dat allemaal onder het genot van een drankje. Zonder verplichtingen en met gratis toegang. ¡ Salud!

Pacific | Polonceau Kade 23 | Elke eerste donderdag van de maand, van 20:00 tot 23:00 | meer informatie

Neem een oudere mee naar Het Concertgebouw

Afbeelding van Jan de Ridder

Voor jonge klassieke muziekliefhebbers (max. 35 jaar) is er het Entrée-lidmaatschap van Het Concertgebouw, voor korting op bijna alle concerten in het gebouw. Maar er is meer: als lid kun je je ook aanmelden voor Rentrée, een project waarbij je samen met een oudere naar een concert gaat en de oren gratis in de watten legt. Alles is tot in de puntjes geregeld: je kaartje wordt betaald en op het dagdeel zelf worden jij en je gezelschap met de taxi opgehaald en teruggebracht. (En uiteraard hoef je niet te helpen bij toiletbezoek of eventuele medische zorg.) Een leuk concert, inclusief goede gesprekken over polka, Paganini en het leven. Perfect uitje!

Het Concertgebouw | Concertgebouwplein 10 | 8 concerten per concertseizoen | Geef je op

Sowieso is een dagje of uurtje doorbrengen met een oudere een leuke en héle gezellige manier om een steentje bij te dragen. Hou Serve the City in de gaten, maar ook bijvoorbeeld de website van Cordaan.

Werk mee aan de toekomst van de stad

Pakhuis de Zwijger Outside terrace
Afbeelding van Koen Smilde

Handen-uit-de-mouwen-stekers opgelet: Pakhuis de Zwijger heeft een handjevol prachtige projecten voor iedere Amsterdammer die mee wil denken, bouwen en beslissen over de toekomst van onze stad. Hoe ziet jouw buurt en jouw Amsterdam eruit over 20 jaar? En hoe kan het nú beter, leuker, leefbaarder? In New Metropolis, het jongere zusje van De Zwijger, praat je in debatten, talks en programma’s mee over belangrijke stedelijke vraagstukken – om samen met bestuurders, ambtenaren, maatschappelijke professionals en ondernemers tot een oplossing te komen waarbij je gehoord wordt. Ook aan de kleine Amsterdammers is gedacht. Bij Maakplaats 021, ‘junior broedplaatsen’ in diverse OBA-vestigingen, kunnen kinderen hun creativiteit en digitale vaardigheden ontplooien. Van 3D-printen tot coderen met een Micro:bit: het kan er allemaal.

Beslis mee bij New Metropolis of doe mee bij Maakplaats 021.

Word buddy van een internationale student

Two students walking and talking
Afbeelding van Courtesy of Codam

Elk semester organiseert het International Student Network (ISN) Amsterdam een buddyprogramma, waarbij je als lokale student zorgvuldig wordt gekoppeld aan een internationale student. Aan jou de nobele taak om je internationale maatje onder je vleugels te nemen en wegwijs te maken door Amsterdam. Van het fijnste koffietentje tot de beste plek om een fiets te kopen – jij weet het en als slimme en sociale local vertel je je tips graag door. Je mag tot wel 5 internationals begeleiden, maar laat dat je niet afschrikken! Jij bepaalt welke sociale activiteiten je met je maatje(s) doet en hoeveel tijd je daarin steekt. Van borrelen tot een middagwandeling. En als het flink klikt, heb je er meteen een nieuwe vriend (of 5) bij. 

Meer informatie over het buddyprogramma.

Aan de slag voor een schone stad

Volunteer for Serve the City. Cleaning the Vondelpark.
Afbeelding van Pema.Prima

Een schone stad begint bij jezelf. Klinkt saai? Dat kan gezelliger! Elke woensdagochtend ga je met Serve the City in groepjes het Vondelpark in om het park weer netjes te krijgen voor de dag begint. Een uurtje van je tijd, en dat nog voordat je écht aan je dag begint. Stromma organiseert af en toe de Grachten Cleanup, waarbij je met een bootje of een waterfiets en gewapend met een schepnet de grachten op gaat. En op nederlandschoon.nl vind je nog veel meer initiatieven voor een schone stad, of start je zelf je eigen actie.

Kijk op de website van Serve the City voor de Vondelpark-schoonmaakuurtjes en hou de Stromma-website in de gaten voor de volgende Grachten Cleanup.

Verlies jezelf in een spelletjesclub

Afbeelding van Facebook Patrimonia

Bordspelfanaten kunnen ongestoord hun hart ophalen tijdens de spellendagen van bordspellenclub Amsterdice. Van groentjes tot doorgewinterde die-hards: iedereen mag aanschuiven, met of zonder gezelschap. Ontmoet gelijkgestemden én mensen buiten je bubbel. Neem een pittig spel van thuis mee of duik in de aanwezige collectie van ruim 200 (!) spellen. Gratis entree, en ook de nodige snacks zijn verkrijgbaar. Ook in Haarlem speel je mee, bij het Spellenhuis.

Stayokay Amsterdam-Oost | Timorplein 21 | 2 keer per maand | meer informatie

Schrijf een vriendelijk kaartje voor een vreemde

Nu iedereen non-stop aan zijn telefoon lijkt gekluisterd, voelt een handgeschreven kaartje in de bus vinden alsof je een cadeautje ontdekt. Als je ook zelf graag in de pen klimt, kun je meedoen aan allerlei mooie projecten. Zoals een (kerst)kaartje sturen naar een oudere. Of van gedachten wisselen met een postmaatje. Voordat je het weet ligt er weer een cadeautje in je bus.

Bekijk alle projecten voor post tegen eenzaam.

Je kunt natuurlijk ook vrijwilliger worden. Kijk op www.amsterdam.nl/vrijwillig voor vrijwilligerswerk in Amsterdam.