Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Een Ready2Helper van het Rode Kruis ondersteunt bij de voedselbank. De reguliere vrijwilligers van de voedselbank vallen veelal in de risicogroepen waardoor zij zich nu niet kunnen inzetten. Het Rode Kruis ondersteunt zodat mensen toch hun voedselpakketten kunnen ophalen.
Afbeelding van Harry Cock

Goede doelen en Amsterdamse initiatieven

Veel goede doelen kunnen extra steun gebruiken. Denk aan het doen van boodschappen, de hond uitlaten of het financieel steunen van onderzoek of acties. Met deze initiatieven en goede doelen help je een ander en maak je de stad een klein beetje mooier.

Pauline Arkesteijn
Eindredacteur. Staat vaak spontaan bij een concert, of bij een ander cultureel uitje.
Volg Pauline

Ready2Help

Het Rode Kruis heeft het netwerk Ready2Help opgezet. Al bijna 80.000 mensen hebben zich aangemeld als helper, maar ze kunnen nog alle hulp gebruiken. Als Ready2Help-vrijwilliger doe je bijvoorbeeld boodschappen voor een persoon die kwetsbaar is en niet in de gelegenheid is om dat zelf te doen.

Gratis boodschappen doen

Bij FRIS Supermarkt wordt gratis boodschappen aangeboden voor financieel kwetsbare gezinnen, maar ook unieke LifeCoach trajecten. Op deze manier kunnen de gezinnen ondersteund worden in moeilijke tijden terwijl er ook gewerkt wordt aan een duurzame oplossing. Stichting Studiezalen heeft dit nieuwe initiatief opgezet ter ondersteuning van de gezinnen in Nieuw-West en heeft een crowdfunding opgezet om zo de kwaliteit van hun diensten te bewaren. 

Thuisonderwijs voor elk kind

Leergeld Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie die ervoor zorgt dat alle kinderen voorzien zijn van schoolspullen. Vooral in de tijd van thuisonderwijs merk je dat niet alle ouders zich een laptop kunnen veroorloven voor hun kinderen. Soms zijn er gezinnen waar drie kinderen samen moeten werken op één laptop. Dit zorgt ervoor dat niet alle kinderen meekomen met hun klasgenoten. Veel scholen helpen deze kinderen om een laptop in bruikleen te geven, maar dat is lang niet genoeg. Help mee en doneer een laptop via de website van Leergeld Amsterdam.

Serve the City

Afbeelding van serve the city

Wil je iets goeds doen voor de kwetsbare bewoners van Amsterdam, of wil jij bijdragen aan een schoon Amsterdam? bij Serve the City kun je flexibel en toegankelijk vrijwilligerswerk doen, ook als je geen ervaring hebt. Iedereen kan dus meedoen, jij ook! Eén keer per maand organiseren ze actiedagen en je kunt zelf een vrijwilligersproject uitkiezen die je leuk vindt, zoals wandelen met ouderen, knutselen met kinderen die opgroeien in armoede of afval ruimen in het Vondelpark.

De omgekeerde Supermarkt

Niet kopen maar doneren! Bij TKRAMREPUS kun je door middel van levensmiddelen doneren bijdragen aan de strijd tegen armoede én voedselverspilling. Met de gedoneerde middelen helpt de Omgekeerde Supermarkt om De Voedselbank te ondersteunen in het voorzien van hun (helaas) groeiende klantenbestand. Jouw hulp kunnen ze goed gebruiken!

HeenenWeer

Misschien heb je de kleine groene wagentjes van HeenenWeer wel eens zien rijden. Deze sociale service biedt bewoners van De Pijp en de Rivierenbuurt een ritje aan die niet meer alleen kunnen lopen. Vrijwilligers rijden de bewoners naar bijvoorbeeld de supermarkt, huisarts of de Amsterdamse gezelligheid op de Albert Cuyp. Wil jij, wanneer dit weer kan, als Social Driver of planner voor HeenenWeer aan de slag of doneren aan dit mooie initiatief? Op de website vind je alle informatie.

Kamers met Aandacht

Afbeelding van Kamers met Aandacht

Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je hierbij hulp krijgt van je ouders of vrienden maar niet iedereen heeft een sociaal netwerk. Via Kamers met Aandacht bieden verhuurders niet alleen een fijne woonruimte, maar ook een steuntje in de rug aan de jongeren geven waar nodig is. Kortom, een kamer mét aandacht om jongeren op weg te helpen naar zelfstandigheid. Heb jij een kamer over en help jij hen op weg naar zelfstandigheid? Kijk voor meer informatie op de website van Kamers met Aandacht of bel 06-11134685.

Z! de Amsterdamse straatkrant

Straatkrant Z! helpt dak- en thuislozen zichzelf te helpen. Met het verkopen van de krant kunnen de dak- en thuislozen wat geld verdienen en (weer) een basis opbouwen met ritme, sociale contacten en zelfrespect. Z! is ook een vrijwilligersorganisatie waar daklozen en vrijwilligers elkaar ontmoeten en samenwerken. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld met het verkopen van de kranten, geven Nederlandse taallessen of knippen het haar van de verkopers. Wil jij je ook inzetten? Neem een kijkje op de website en vergeet niet dat krantje te kopen.

For the Love of Amsterdam

Afbeelding van For the love of Amsterdam

De stichting For the love of Amsterdam heeft drie City Boosts ontwikkeld, elk met een eigen thema: vrijheid, tolerantie en ondernemersgeest. Een City Boost is een wandelroute en een gespreksleidraad ineen, die je met z'n tweeën of vieren kunt ondernemen. De wandelroute start in een museum en vervolgens loop je langs Amsterdamse pareltjes in de buurt van het museum. Je bent er in totaal zo'n drie uur zoet mee én je helpt er de deelnemende musea mee. 

Amsterdamse Voedselbank

Een Ready2Helper van het Rode Kruis ondersteunt bij de voedselbank. De reguliere vrijwilligers van de voedselbank vallen veelal in de risicogroepen waardoor zij zich nu niet kunnen inzetten. Het Rode Kruis ondersteunt zodat mensen toch hun voedselpakketten kunnen ophalen.
Afbeelding van Harry Cock

De vraag naar hulp bij Voedselbank Amsterdam is het afgelopen jaar met maar liefst 40 procent gestegen. Meer dan 400 vrijwilligers staan hierdoor voor de uitdaging om wekelijks 1900 huishoudens van een voedselpakket te voorzien. Om al die pakketten te realiseren is er hulp nodig. Het beste om te helpen is door een donatie te doen, alle financiële steun is welkom. Liever op een andere manier iets bijdragen? Organiseer je eigen campagne! Je kunt bijvoorbeeld koekjes bakken en verkopen, statiegeld inzamelen van lege flessen of lever je D.E. waardepunt in.

Dress for Succes

Een eerste indruk is altijd belangrijk, zeker bij een sollicitatiegesprek, presentatie, contractbespreking of een pitch. Dress for Succes helpt mensen met een minimuminkomen aan een compleet nieuwe outfit en bevordert daarmee hun economische onafhankelijkheid. Wil je kleding doneren? Bel vooraf even om een afspraak te maken. Geen zakelijke kleding, maar wel andere kleding om te doneren? Neem eens een kijkje op de website van Sympany of vind een textielcontainer van het Leger des Heils bij jou in de buurt.  

Pannenkoekenbakfiets

Afbeelding van pancake adventures

Pannenkoeken zijn de ideale manier om mensen bij elkaar te brengen. De Pannenkoekenbakfiets rijdt door heel Amsterdam om pannenkoeken uit te delen en in gesprek te gaan over het leven in de stad. Dit initiatief hoopt zo mensen te bereiken die zich gevangen voelen in de grootstedelijkheid of gevoelens van eenzaamheid ervaren. Volg de avonturen van de Pannenkoekenbakfiets op Instagram of meld je via de website aan om zelf een keer mee te bakken.

Bijzonder Amsterdams

Girl with cheese
Afbeelding van Bijzonder Amsterdams

Bij Bijzonder Amsterdams, van zorgorganisatie Cordaan, vind je ambachtelijke producten waar het verhaal van de maker centraal staat. Alles is handgemaakt en heeft zo zijn eigen unieke ‘handtekening’: van lieve knuffels tot vrolijk servies en van toffe tafels tot praktische tassen. Maak kennis met de producten en de makers via de digitale brochure.

Doneer je bloed

Afbeelding van Courtesy of Sanquin

Bloed geven is een vitaal proces is. Bloedproducten zijn namelijk beperkt houdbaar en moeten continu worden aangevuld om levens te redden. Bekijk de verschillende manieren van doneren. 

Pauline Arkesteijn
Eindredacteur. Staat vaak spontaan bij een concert, of bij een ander cultureel uitje.
Volg Pauline