Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Person painting @ garden Rijksmuseum.
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Musea met tuinen die het bezoeken waard zijn

Er zijn genoeg musea in Amsterdam te vinden waarbij de tuinen net zo indrukwekkend zijn als de musea zelf. Ga op pad en ontdek deze 9 tuinen.

Moco Museum

Stap het Moco Museum uit en de avontuurlijke tuin in. Het museum richt zich op moderne, inspirerende en hedendaagse kunst en dit zie je ook terug rondom het museum. In de tuin vind je verschillende kunstwerken die we het beste als magische sculpturen kunnen omschrijven. Bewonder hier bijvoorbeeld de enorme rode gummybeer van Whisbe of Fidia’s ‘Freaky Mouse’. Vervelen hoef je je nooit, want de tuin wisselt regelmatig van kunstwerken.

The Embassy of the Free Mind

In het museum van The Embassy of the Free Mind vind je verschillende tentoonstellingen en een Alchemistische tuin. Elk seizoen heeft hier zijn charme; in het voorjaar komen 2500 tulpen op, in de zomer vind je het zomerboeket en daarna volgt de wilde herfsttuin. Leer meer over de medicinale planten die alchemisten vroeger gebruikten of plof gewoon lekker neer en geniet van het mooie zicht.

H'ART Museum

Als je graag een luchtje wil scheppen in de grootste binnentuin in het centrum van Amsterdam ben je bij H'ART Museum aan het goede adres. Hier bevind je je in een oase van rust onder één van de oude kastanjes, op het gras of op de hardstenen randen. Vroeger werden hier ossen geslacht, vond je er de eerste CV-ketel en konden bewoners tuinieren. Een tuin met een geschiedenis waar je aan alle kanten omringd wordt door kunst.

Museum van Loon

Afbeelding van Tom Elst

Museum van Loon was oorspronkelijk een woonhuis, waarvan de eerste bewoner Ferdinand Bol (leerling van Rembrandt) was. In het museum adem je nog steeds de sfeer van rijkdom. Je vindt er portretten, schilderingen, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een tuin die in dezelfde 17e-eeuwse stijl is aangelegd. In de tuin vind je ook het prachtige museumcafé.

Rijksmuseum

Naast oneindig veel schilderwerken van 17e-eeuwse Hollandse meesters en een gigantische bibliotheek, heeft het Rijksmuseum ook een prachtige tuin. Als je de drukte van het museum zelf even wil ontvluchten, kan je in de tuin genieten van verschillende bloemen en planten, een fontein en een wisselende beeldenexpositie. Je vindt hier ook nog het Fragmentengebouw en de voormalig directeursvilla.

Singer Laren

Singer Laren is een uniek cultureel erfgoed, een thuis waar kunsten en mensen samenkomen. Het museum heeft naast alle kunstwerken de bijzondere Singertuin, ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf. De tuin is ingericht met beelden van hedendaagse kunstenaars over de relatie van cultuur en natuur. Het is een tuin met een lange geschiedenis van de grondleggers Anna en William Singer, bijzondere beplantingen en kunstwerken.

Huis Willet-Holthuysen

Exterior of Museum Willet Holthuysen.
Afbeelding van Ernst Wagensveld

Huis Willet-Holthuysen is een dubbel herenhuis gebouwd in 17e eeuw. Het was in deze tijd één van de deftigste panden van de stad. In het museum zie je hoe Abraham Willet en zijn rijke echtgenote Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen leefden. De stijlkamers waaronder een balzaal, tuinkamer en eetkamer laten zien hoe rijk het echtpaar was. Maar het is pas echt genieten in de grachtentuin van het herenhuis. De tuin is ontworpen in Franse klassieke stijl. Je vindt er prachtige beelden en bloemen. En zelfs de manier hoe de heggen zijn gepland en het grind is gestrooid is een kunstwerk op zich.

Grachtenmuseum

Bij het Grachtenmuseum maak je een reis door 400 jaar geschiedenis van de Amsterdamse grachten tijdens een interactieve en multimediale tentoonstelling. Betreed als afsluiter de grachtentuin met 4 antieke beelden, elk vertegenwoordigend voor een ander jaargetij. Neem plaats bij de Franse fontein voor een mooi groen zen-momentje.

Muiderslot

Bij een bezoek aan het Muiderslot mag een wandeling door de kasteeltuinen niet ontbreken. De tuinen zijn in de 17e eeuw voor het eerst aangelegd, en de rijke geschiedenis is overal in de tuin terug te vinden. Wandel door de beukenloofgang, leer meer over de geneeskrachtige kruiden in de Kruidhof en bekijk de verschillende historische pruimensoorten in de Pruimenboogaard.