Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

Musea met tuinen die het bezoeken waard zijn

Er zijn genoeg musea in Amsterdam te vinden waarbij de tuinen net zo indrukwekkend zijn als de musea zelf. Ga op pad en ontdek deze 9 tuinen. 

Moco Museum

Stap het Moco Museum uit en de avontuurlijke tuin in. Het museum richt zich op moderne, inspirerende en hedendaagse kunst en dit zie je ook terug rondom het museum. In de tuin vind je verschillende kunstwerken die we het beste als magische sculpturen kunnen omschrijven. Bewonder hier bijvoorbeeld de enorme rode gummybeer van Whisbe of Fidia’s ‘Freaky Mouse’. Vervelen hoef je je nooit, want de tuin wisselt regelmatig van kunstwerken.

Moco Museum | Honthorststraat 20

Huis Marseille

Het Huis Marseille is sinds 1999 het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Ontdek in twee 17e-eeuwse grachtenpanden de kunstzinnige aard van de fotografie en geniet op de binnenplaats in de grachtentuin van de zon. Haal even een frisse neus en duik dan weer in 1 van de 14 tentoonstellingsruimtes vol fotografische kunstwerken. 

Huis Marseille | Keizersgracht 401  

The Embassy of the Free Mind

In het museum van The Embassy of the Free Mind vind je verschillende tentoonstellingen en een Alchemistische tuin. Elk seizoen heeft hier zijn charme; in het voorjaar komen 2500 tulpen op, in de zomer vind je het zomerboeket en daarna volgt de wilde herfsttuin. Leer meer over de medicinale planten die alchemisten vroeger gebruikten of plof gewoon lekker neer en geniet van het mooie zicht.

The Embassy of the Free Mind | Keizersgracht 123

Hermitage Amsterdam

Als je graag een luchtje wil scheppen in de grootste binnentuin in het centrum van Amsterdam ben je bij de Hermitage aan het goede adres. Hier bevind je je in een oase van rust onder één van de oude kastanjes, op het gras of op de hardstenen randen. Vroeger werden hier ossen geslacht, vond je er de eerste CV-ketel en konden bewoners tuinieren. Een tuin met een geschiedenis waar je aan alle kanten omringd wordt door kunst.

Museum van Loon

Afbeelding van Tom Elst

Museum van Loon was oorspronkelijk een woonhuis, waarvan de eerste bewoner Ferdinand Bol (leerling van Rembrandt) was. In het museum adem je nog steeds de sfeer van rijkdom. Je vindt er portretten, schilderingen, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een tuin die in dezelfde 17e-eeuwse stijl is aangelegd. In de tuin vind je ook het prachtige museumcafé.

Museum van Loon | Keizersgracht 672

Rijksmuseum

Naast oneindig veel schilderwerken van 17e-eeuwse Hollandse meesters en een gigantische bibliotheek, heeft het Rijksmuseum ook een prachtige tuin. Als je de drukte van het museum zelf even wil ontvluchten, kan je in de tuin genieten van verschillende bloemen en planten, een fontein en een wisselende beeldenexpositie. Je vindt hier ook nog het Fragmentengebouw en de voormalig directeursvilla.

Rijksmuseum | Museumstraat 1

Huis Willet-Holthuysen

Huis Willet-Holthuysen is een dubbel herenhuis gebouwd in 17e eeuw. Het was in deze tijd één van de deftigste panden van de stad. In het museum zie je hoe Abraham Willet en zijn rijke echtgenote Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen leefden. De stijlkamers waaronder een balzaal, tuinkamer en eetkamer laten zien hoe rijk het echtpaar was. Maar het is pas echt genieten in de grachtentuin van het herenhuis. De tuin is ontworpen in Franse klassieke stijl. Je vindt er prachtige beelden en bloemen. En zelfs de manier hoe de heggen zijn gepland en het grind is gestrooid is een kunstwerk op zich.

Huis Willet-Holthuysen | Herengracht 605

NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum heeft een dakterras met adembenemend uitzicht over de stad. Architect Renzo Piano heeft op het dak van het gebouw een echt stadsplein gecreëerd. Leer hier samen meer over de verschillende natuurelementen en duurzame energie bij de openluchttentoonstelling Energetica. Als de zon gaat schijnen, stroomt er 4000 liter water door 30 waterbakken, waar volop mee gekliederd kan worden door de kinderen. Water niks voor jou? Ontspan dan met een drankje in je hand op het ruime terras.

NEMO Science Museum | Oosterdok 2

Het Scheepsvaartmuseum

Nadat je binnen hebt geleerd over de maritieme geschiedenis van Nederland, ga je buiten aan boord van een VOC-schip. De echte liefhebbers van de maritieme geschiedenis en gezinnen met avontuurlijke kinderen zijn in dit schip aan het juist adres. Bekijk hoe de bemanning sliep, inspecteer de kanonnen, proef de sfeer in het ruim en kijk of je de zilte zeelucht kan ruiken vanaf het dek.

Het Scheepsvaartmuseum | Kattenburgerplein 1