Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van DigiDaan

De leukste museumcafés

Museumcafés zijn soms bijzondere plekken met panoramisch uitzicht of eten om je vingers bij af te likken. Dit is een lijstje verrassende museumcafés die je écht niet mag overslaan.

Rijksmuseum

Het is het meest buitengewone museumcafé op het Museumplein: het Tuinhuis. Nestel jezelf in de tuin van het Rijksmuseum en geniet, tussen de sculpturen van wereldberoemde kunstenaars, in alle rust van een drankje, hapje of raketijsje. De beelden wisselen regelmatig en zijn onderdeel van een openluchttentoonstelling. Dus reden genoeg om deze groene oase nog eens op te zoeken.

  • Tuinhuis | Museumstraat | open in voorjaar en zomer

Geelvinck Pianola Museum

In het Geelvinck Pianola Museum in de Jordaan staat de klok al een tijdje stil. En ook als je het bruine museumcafé binnenwandelt, voelt het alsof je uit een tijdmachine bent gestapt. De petrol blauwe muren zijn behangen met foto’s – en dat voelt knus en knetter gezellig. Drapeer jezelf over de chaise longue en droom, onder een kop thee, weg bij zoete nostalgie.

EYE Filmmuseum

Afbeelding van Marie Charlotte Peze

Over tijdmachines gesproken: in het futuristische pand van het EYE Filmmuseum waan je je met gemak in het jaar 2200. En de bar en het restaurant zijn daar geen uitzondering op. Onder het metershoge plafond, en met uitzicht over het IJ vanachter de reusachtige ramen, kun je hier genieten van prachtig opgemaakte lunch- en dinergerechten – ook als je stiekem niks te zoeken hebt in het museum.

De Hortus

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Ook de Oranjerie, het bijbehorende grand café, is een eeuwenoud monument waar je – zelfs hartje winter – heerlijk tot rust komt met een uitgebreide lunch tussen tropisch groen. Bij mooi weer is ook het terras open. Volgens sommige mensen is het een van de mooiste exemplaren van Amsterdam en dat zou zomaar eens waar kunnen zijn.

H'ART Museum

Afbeelding van Akio Takemoto CC BY SA 20 via Flickr

In het café-restaurant van H'ART Museum vind je geen kunst aan de muur, maar wel op je bord. Op de kaart staan namelijk allerlei gastronomische creaties – en die zijn, stuk voor stuk, een feest voor het oog én de maag. Bestel bijvoorbeeld de ‘Chef’s Lunch’ en peuzel deze op in het museumcafé op de eerste etage, of op het terras in de binnentuin.

Wereldmuseum Amsterdam

In het grand café van het Wereldmuseum ga je op culinaire wereldreis. Bij deze spot, aan de rand van het Oosterpark, krijg je de lekkerste ontbijt- en lunchgerechten uit verschillende landen voorgeschoteld. Denk aan: Indonesische pindasoep, poké bowls, Surinaamse pom, quesadillas en de Dutch weed burger. Ook staat er geregeld een borrel, filmfestival of andere activiteit op de agenda.

  • Wereldmuseum Amsterdam | Linnaeusstraat 2

NEMO Science Museum

Afbeelding van DigiDaan

Terwijl de kids in de huid van wetenschapper kruipen, kun jij even goed op adem komen in het restaurant op het dak van het NEMO Science Museum. In de glazen serre kijk je, met een prima sandwich of andere spijs in de hand, uit over de Amsterdamse binnenstad. ‘s Zomers is ook het zomerdak geopend waar geregeld activiteiten plaatsvinden zoals: muziekoptredens, filmvertoningen en yoga.

Muiderslot

Afbeelding van Mike Bink fotografie

Sluit een wandeling door het indrukwekkende Muiderslot af in stijl; trakteer jezelf op een hapje en drankje in het gezellige kasteelcafé De Taveerne. Zet je tanden in een luxe lunch of high tea-arrangement. Of maak er een picknickuitje van en bestel een gevulde rieten mand met vers gebrande noten, prosecco en een bijpassend picknickkleed. Op zonnige dagen kun je ook je plek claimen op het terras, met uitzicht over het schitterende slotplein.