Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Paul Wijsen

Deze Amsterdamse musea houden ’s avonds de deuren open

Terwijl het buiten al donker is, blijft het in veel Amsterdamse musea nog wat langer licht. Ideaal als je aan het eind van de dag nog de stad in wilt duiken om kunst te kijken. Hier kun je ‘s avonds terecht voor je portie cultuur, van speciale events tot langere openingstijden.

David Aragon
Schrijft naast reclameteksten maar al te graag over goede plekken om te eten, borrelen en koffieleuten, zowel in Amsterdam als daarbuiten.
Volg David

NEXT: het jongvolwassenen lidmaatschap van het Rijksmuseum

Ben je onder de 40 jaar? Dan kun je het Rijksmuseum op een andere manier beleven met het NEXT-lidmaatschap. Voor €50,- per jaar – iets meer dan 2 entreekaartjes – krijg je niet alleen gratis en onbeperkt toegang tot het museum, maar kun je er ook regelmatig in de avonduren terecht. Bijvoorbeeld tijdens Museumnacht, Vriendenavonden, openstellingen van zowel nieuwe als bestaande exposities, en NEXT Night: een feestelijke, exclusieve avond, met elke editie een wisselend programma.

NDSM Get Lost: een maandelijks cultureel event in Noord

Blok elke laatste donderdag van de maand alvast in je agenda. Meerdere culturele organisaties op de NDSM-werf openen dan ’s avonds hun deuren tijdens NDSM Get Lost. Het event is gratis, duurt tot 21:00 en dwalen kun je er zeker, zoals de naam al doet vermoeden. Er zijn inmiddels 15 organisaties aangesloten, verspreid over de werf. Welke er meedoen, wisselt per maand, maar er valt elke editie gegarandeerd veel te zien.

’s Avonds een foto-expositie bezoeken

Al bijna 25 jaar kunnen liefhebbers van fotografie hun hart ophalen in Foam en Huis Marseille. De tentoonstellingen wisselen regelmatig – vaak om de paar maanden – waardoor er altijd weer wat nieuws te zien is. Oók ’s avonds. Huis Marseille gaat normaal om 18:00 dicht, maar blijft op donderdagen tot 21:00 open. Bij Foam kun je zowel op donderdag als op vrijdag tot 21:00 terecht.

  • Foam | Keizersgracht 609

Prikkelarme bezoekuren in het Stedelijk Museum

Veel mensen, veel geluid, veel staan; een museumbezoek kan voor sommigen te uitputtend zijn. Het Stedelijk Museum heeft daarom de ‘prikkelarme bezoekuren’ in het leven geroepen, speciaal voor volwassenen met bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel, burn-out, autisme of ziekte. Eens in de zoveel tijd is het museum open tussen 18:30 en 21:00, zijn er minder mensen, staan geluidsinstallaties uit, en is er een stilteruimte om bij te komen. Ook kun je met getrainde rondleiders door het museum, in groepjes van maximaal 4 personen.

Innovatieve kunstinstallaties bij Nxt Museum

Afbeelding van Esteban Schunemann

Als je op zoek bent naar innovatieve mediakunst, dan ben je bij Nxt Museum aan het juiste adres. De focus ligt hier op kunst die nieuwe technologieën gebruikt en het museum is in Nederland de eerste in zijn soort. Verwacht grootschalige, digitale installaties die je blik verruimen en je zintuigen op scherp stellen. Het museum is elke avond open en op donderdag, vrijdag en zaterdag zelfs tot 22:30.  

Vincent op Vrijdag: het avondprogramma van het Van Gogh Museum

Live performances, talks, rondleidingen, livemuziek, DJs, een cocktailbar en bijzondere AV-projecties: tijdens Vincent op Vrijdag – het avondprogramma van het Van Gogh Museum – is er vaak een hoop te doen. Jonge, lokale talenten, makers en initiatieven staan centraal bij het event dat zo’n 8 à 10 keer per jaar plaatsvindt, altijd op de laatste vrijdagavond van de maand.

Ontdek hoe alles met elkaar verbonden is in het Groote Museum

Op expeditie gaan en ontdekken wat we als mens gemeen hebben met andere dieren, planten en microben? In de Plantagebuurt kan het! Het ARTIS-Groote Museum – gevestigd in het oudste museumgebouw van de stad – is er één van de grote vragen. En de inzichten, die krijg je kriskras door het monumentale pand. Leuk voor de avonddieren onder ons: op donderdagen is het museum tot 22:00 open.

Melkweg Expo: een expositieruimte voor hedendaagse beeldcultuur

Naast concerten, feestjes en theatervoorstellingen kun je bij de Melkweg ook terecht voor een dosis beeldende kunst. De expositieruimte fungeert als platform voor opkomende kunstenaars en is tot 19:00 gratis te bezoeken voor iedereen. Heb je een kaartje voor een event in de Melkweg? Dan blijft de expo open tot het einde van het laatste concert of feestje.

Moderne, hedendaagse en straatkunst in het Moco Museum

Iconische werken tentoonstellen, zowel van gevierde moderne kunstenaars als opkomende talenten, dat is het doel van het Moco Museum. In 2016 nam het z’n intrek in de historische Villa Alsberg aan het Museumplein, sindsdien gevuld met kunst van onder andere Banksy, Keith Haring, Yayoi Kusama en Andy Warhol. Op maandag tot en met donderdag zijn de deuren tot 20:00 geopend, op vrijdag tot en met zondag tot 21:00.

David Aragon
Schrijft naast reclameteksten maar al te graag over goede plekken om te eten, borrelen en koffieleuten, zowel in Amsterdam als daarbuiten.
Volg David