Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People looking at clothes at the  new normal gallery
Afbeelding van OSCAM

Fijne kleine musea

Kleine musea zijn er in veel varianten, en ze bieden voor ieder iets speciaals. Zo duikt het ene museum de geschiedenis in en toont het andere museum moderne kunst uit deze tijd. Klein, maar fijn!

Museum Het Schip

Neem een duik in de architectuurstijl van de Amsterdamse School. Dit expressionistische gebouw wordt ‘het schip’ genoemd vanwege de vorm, en is al een heel kunstwerk op zich. Dompel je helemaal onder in de Amsterdamse School bij de permanente expositie of bekijk de uitgebreide verzameling van straatmeubilair dat vroeger door heel Amsterdam stond.

Van Eesteren Museum

Licht, lucht en ruimte, dat was de gedachte van Cornelis van Eesteren. Van Eesteren is bekend als architect en stedenbouwkundige die hielp bij het Algemeen Uitbreidingsplan van gemeente Amsterdam. In het museum is veel te zien over het werk van Van Eesteren, de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Amsterdam. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen over andere onderwerpen uit de naoorlogse periode. Aanrader is ook een bezoek aan de Museumwoning, waar Van Eesteren vroeger gewoond heeft en waan je even helemaal terug in de jaren 50.

Geelvinck Pianola Museum

Het Geelvinck Pianola Museum is bij uitstek één van de kleinste musea van Amsterdam. In het museum staan tal van pianola's, reproductiepiano's en aanverwante zaken. De pianola is meer dan 100 jaar oud, maar in het museum kun je het instrument nog steeds horen tijdens een rondleiding of een museumconcert. Elke week zijn namelijk er concerten en andere evenementen

Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM)

Dit museum is een verzamelplek voor kunst, mode, design en vakmanschap in Zuidoost. De tentoonstellingen wisselen regelmatig en hierbij ligt de focus op jonge kunstenaars uit verschillende (sub)culturen. Dit kunnen zowel bekende als onbekende talenten zijn. OSCAM organiseert deze tentoonstellingen in samenwerking met vele partners uit Amsterdam.

Museum Perron Oost

Met een oppervlakte van 6m2 is Museum Perron Oost in het Oostelijk Havengebied misschien wel het kleinste museum ter wereld. In 1993 toverde kunstenaar en ontwerper Joep van Lieshout het voormalige perron van de veemarkt om tot een mini-parkje. Het toont de afgelopen 150 jaar geschiedenis van dit stukje stad met allerlei verhalen. Sinds 2013 vertelt Museum Perron Oost ook de verhalen van buurtbewoners in de vorm van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst of combinaties daarvan. Ook zijn in het museum op het perron exposities te zien over steeds een andere periode uit de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied.

Tot Zover

Museum Tot Zover is het enige museum in Nederland dat gespecialiseerd is in dood, uitvaart en gedenken. Nu denk je misschien ‘oei, heftig’, maar het tegendeel is waar. In het museum leer je over verschillende uitvaartrituelen en het biedt juist een reflectie op sterfelijkheid in brede zin. Hoe mensen omgaan met de dood zegt veel over wie we zijn. Er zijn bij Tot Zover vaste en wisselende tentoonstellingen waarbij je uitgedaagd wordt om over dit thema na te denken.

Multatuli Museum

Eduard Douwes Dekker is één van Nederlands grootste schrijvers uit de 19e eeuw. Echter schreef hij zijn boeken onder pseudoniem 'Multatuli', waarvan zijn meest bekende werk Max Havelaar is. Het Multatuli Museum is gevestigd in zijn geboortehuis met veel voormalige bezittingen. Zo staan er meubels, gebruiksvoorwerpen en de door hem geschreven boeken. Als je in het museum rondloopt, is het alsof de schrijver ieder moment weer kan binnenlopen. 

Greenbox Museum

Buiten de stad vind je het Greenbox Museum met de permanente tentoonstelling: Contemporary Art from Saudi Arabia. Greenbox Museum omschrijft zich als een beetje een ‘curiositeitenkabinet’. Zo worden er hedendaagse foto’s, schilderijen en kunstobjecten getoond. Het doel van het museum is ‘discussiëren, leren en genieten’!