Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Siemen Ingelse

De echte Amsterdammer - Lesley Macaya

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Lesley Macaya zijn favoriete plekken in de stad. Lesley Macaya (32) is één van de eigenaren van Garage Noord, het interdisciplinaire muziek- en kunstplatform kanaal40 en café 40.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Ik denk dat het voor de stad mooi zou zijn als iedereen een keer 80 of 90 zou gaan in plaats van 120. Ik denk dat we echt leuker worden dan, met zijn allen.

Over Lesley Macaya

Lesley Macaya (32) is één van de eigenaren van Garage Noord, het interdisciplinaire muziek- en kunstplatform kanaal40 en café 40. ‘Het ligt er een beetje aan wie ik voor mij heb, wat ik vertel over mijn werk. Ik zie er anders uit dan de doorsnee Amsterdammer, dus soms zit er een ondertoon in de vraag. Dan zeg ik dat ik in de horeca werk. Als mensen oprecht geïnteresseerd zijn, vertel ik dat ik mede-eigenaar ben van 3 horecazaken. Ik ben operationeel directeur en verantwoordelijk voor alle managers, het personeel, basically alles wat er op de vloer gebeurt.”

Ben je een trotse Amsterdammer?

Jaaaa, ik ben wel een trotse Amsterdammer. Ik zou nergens anders in Europa kunnen wonen. Na een vakantie ben ik altijd blij als ik Amsterdam weer in rij.

Beste plek om oud en nieuw in te luiden in Amsterdam?

Ik ben altijd met familie om 00:00, dan leid ik ‘m in. Daarna ga ik meestal naar één van mijn eigen feestjes. Dit jaar is dat in Café 40, een feest van Kanaal 40. We gaan om 23:00 open en er komen vooral veel vrienden, bekenden en dj’s die veel bij ons draaien. Gezellig veel mensen uit de clubscene.

Beste plek om uit te brakken op 1 januari in de stad?

Het zou goed kunnen dat het bij Dun Yong uitbrakken wordt met een kom ramen, maar anders vind ik Homeland een hele fijne plek. Lekker terras, ook als het koud is, je zit er goed en ze hebben een fijne kaart. Of bij Duende Dos, een Spaans restaurant op de Nieuwe Willemstraat, lekker vet voor je kater.

Goed voornemen voor de stad Amsterdam?

Ik denk dat het voor de stad mooi zou zijn als iedereen een keer 80 of 90 zou gaan in plaats van 120. Ik denk dat we echt leuker worden dan, met zijn allen. Iets minder gescheld, iets minder opgefokt, iets minder hard op de fiets. Op werkgebied zou ik dit misschien ook zelf iets meer moeten doen. Daarbuiten ga ik standaard wel een tandje terug, het leven is gewoon leuker dan.

FAVORIETEN VAN LESLEY

Afbeelding van Siemen Ingelse

Favoriete concertzaal?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel vaak naar concerten toega, ook al vind ik het wel heel leuk. Is het stom als Kanaal 40 noem? We programmeren nu heel veel jonge artiesten, die voor het eerst op een podium staan of heel weinig podiumervaring hebben. Het is een genot om naar te kijken, juist omdat het soms zo knullig intiem is. En Paradiso blijft een heerlijke plek. De sfeer is goed en alles klopt daar. Het geluid is goed en galmt een beetje, maar dat is voor concerten juist wel fijn.

Favoriete eetplek?

De ramentent bovenin Dun Yong, Taka Ramen. Het was echt een perfecte verborgen plek om even snel lekker te eten, tot het in het Parool had gestaan en er plots hele lange rijen stonden. Toch eet ik hier nog denk ik één keer in de week. Altijd hetzelfde: de miso-ramen en een honey ice tea drankje. En Ocha vind ik ook een fijne plek, het Thaise eethuis op de Binnen Bantammerstraat, een zijstraat van de Nieuwmarkt. Het is cheap en lekker. Er staan alleen maar Thaise vrouwen in de keuken en ze zijn altijd open, alleen op maandag zijn ze gesloten. Ze hebben een dagmenu voor €10,50 en dat is altijd goed. Je mag het eigenlijk niet in de zaak opeten, alleen afhalen. Maar als ik heel lief kijk, mag ik het soms toch daar opeten.

Favoriete snelle snackplek?

Tokoman op de Nieuwmarkt. Ze hebben er goeie broodjes pom.

Favoriete straat of wijk?

De Spaarndammerbuurt. Dat blijft thuis. Ik ben er opgegroeid, er zijn heel veel leuke plekken, eetgelegenheden en winkels, maar wat ik vooral leuk vind, de mix van mensen. Het is wel echt aan het veranderen, maar het is nog niet zo veryupt als andere delen van de stad. Hier loopt alles gewoon nog door elkaar, jonge mensen en oude Amsterdammers die er in de jaren ’90 al woonden en nu nog steeds zijn.

Favoriete plek na middernacht?

Garage Noord. Ik denk dat Garage Noord in de avond altijd goed is. Je weet een beetje wat je kan verwachten qua muziek, er wordt altijd gedanst, het publiek is er altijd divers en aangenaam, het manoeuvreert gewoon lekker door elkaar heen.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.