Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De leukste speeltuinen

Speeltuinen genoeg in de stad, maar waar vind je de leukste? Dit zijn de beste plekken voor een paar uurtjes (of een hele dag!) schommelen, glijden en klimmen.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

De Natureluur

Natureluur family and kids adventure playground
Afbeelding van Amie Galbraith

Deze gratis natuurspeeltuin ligt tegen het Sloterpark aan. Kinderen spelen hier met en in het water, en leren alles over de planten en dieren die leven in het Sloterpark. Er zijn hangmatten, klimbomen, een heus waterparcours en een spannende speurtocht over de oermens. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zoals een Kinder Kook Club en Wildplukken in de stad.

Speeltuin Amstelpark

Midden in het Amstelpark vind je een grote familiespeeltuin met een kabelbaan, klimrekken, een doolhof en heel veel speeltoestellen. Er zijn ook betaalde attracties zoals de botsbootjes, mini-cars en mini-gravers, Thomas de trein rijdt rond, er is een draaimolen en er zijn kiddyrides. Je kunt je eigen lunch meebrengen of een patatje halen bij de snackbar. Mochten de kinderen na een paar uur toch uitgekeken zijn (bijna onmogelijk, geloof ons), dan is er ook nog een kinderboerderij direct naast de speeltuin.

Speeltuin UJ Klaren

Volgens de verhalen is dit de oudste speeltuin van Nederland, in 1880 geopend als eerste openbare speeltuin. Nog steeds kunnen kinderen van 2 tot 12 zich hier helemaal uitleven. Na het spelen ook even langs het naastgelegen pannenkoekenhuis, natuurlijk.

Jeugdland

Vlakbij het Flevopark vind je Jeugdland, de grootste gratis toegankelijke avonturenspeeltuin en kinderwerkplaats van Amsterdam. Er zijn glijbanen, schommels, een kabelbaan over het water en een waterspeelplaats waar je dammetjes kunt bouwen. Je kunt kiezen om er vrij te spelen op de speeltoestellen, te timmeren in het huttendorp of mee te doen aan workshops.

Het Woeste Westen

Een grote natuurspeeltuin in het Westerpark waar je kunt slootjespringen, vlotvaren, waterdiertjes vangen of gewoon kunt rondbanjeren. Voor kinderen tot 13 jaar is de toegang gratis en er is een klein winkeltje op het terrein voor koffie, thee en versnaperingen.

Het Twiske

Het Twiske playground
Afbeelding van Koen Smilde

Op zo’n 20 min fietsen vanaf Centraal Station kunnen kinderen (en volwassenen) zich in het Twiske de hele dag vermaken. In en rondom het water, met een kabelbaan, klimtoren en trekpontje. Er is een pannenkoekhuis, een haven, en genoeg eetgelegenheden voor pauzes, maar hoogtepunt is misschien wel het Klimpark Twiske. Hoog tussen de bomen zijn er hier verschillende parcours: durf je naar de 7 meter, of test je je behendigheid op 4 meter hoog? Direct doorvliegen naar 12 meter kan ook...

Het Amsterdamse Bos

Naast genoeg ruimte om te luieren, picknicken en te sporten, is er in het Amsterdamse Bos ook genoeg te doen voor kinderen. Er zijn bijvoorbeeld de Speeleilanden, waar je via een wankele loopbrug of een zelf te bedienen pontje komt. In en over het water zijn bruggen aangelegd, hangen touwen, er staan palen om in te klimmen en er drijven netten en vlotten. Daarnaast is er ook nog ruimte om hutten te bouwen. Genoeg voor een middagje avontuur!

Rembrandtpark

In het Rembrandtpark is genoeg te doen, met een klimpiramide, speeltoestellen en een voetbalveldje. Hier ligt ook ‘t Landje, een avontuurlijke bouwspeelplaats voor kinderen van 6 t/m 14 jaar én kinderboerderij de Uylenburg – met ezels, koeien, geiten, schapen, varkens, kippen, vogels, konijnen…

Mariotteplein

De speeltuin op het Mariotteplein is na een grondige verbouwing weer open. Er zijn meer speeltoestellen, meer groen en nog veel meer bomen bijgekomen. Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijden en er is een voetbalveld met een basket. Groot voordeel van deze speeltuin: er is een toilet aanwezig is én je kunt er een kopje koffie halen.

Natuurspeeltuin NoordOogst

Bij stadstuinderij NoordOogst is een grote natuurspeeltuin met bomen, struiken, water, zand en heuvels. Er is een waterbaan, een spetterplas met kleine watervalletjes, stapstenen en grote boomstammen. Daarnaast vormen de bomen een natuurlijk klimparcours en is er een uitkijktoren. Voor de kleine kinderen is er ook een zandbak in de schaduw.

Buitenspeelmap Noord

Deze kaart is gemaakt door de Noordse kindercommissie. Op de kaart staan verschillende soorten speelplekken, zoals speeltuinen, voetbalvelden en basketbalvelden. Alle plekken zijn gemarkeerd met een pictogram en een korte beschrijving van de faciliteiten. Zo kun je makkelijk zien welke speelplekken geschikt zijn voor jouw hobby.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.